ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Η αποστολή του Λυκείου Ελληνίδων Αγίου Νικολάου με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην αίθουσα του θρόνου
Η αποστολή του Λυκείου Ελληνίδων Αγίου Νικολάου με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην αίθουσα του θρόνου

Στον απόηχο του ταξιδιού μας στην Κωνσταντινούπολη αισθάνομαι την ανάγκη εκ μέρους του Δ.Σ. του ΛτΕ Αγ. Νικολάου να ευχαριστήσω θερμά και δημόσια όλους όσοι συμμετείχαν στο πρόσφατο αυτό ταξίδι

και συνετέλεσαν με κάθε τρόπο στην εγγραφή μιας σημαντικής σελίδας στα πεπραγμένα του παραρτήματος μας.

Το ταξίδι είχε αφορμή τη συμμετοχή των μελών της χορευτικής μας ομάδας στο 2ο Πανευρωπαϊκό Φεστιβάλ για την ημέρα της Ευρώπης στην Κων/πολη αλλά και την παρουσία μας στη εκδήλωση του Γενικού Προξενείου με την ευκαιρία της βιβλιοπαρουσίασης στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, της έκδοσης ‘’Κρήτη και Τουρκοκρητικοί –η ομορφιά της μνήμης’’ του Συλλόγου ανταλλαγέντων Λωζάννης.

Για δεύτερη χρονιά, την 9η Μαΐου Ημέρα της Ευρώπης οι προξενικές αποστολές των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κων/πολη, μαζί με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Τουρκία, διοργανώνουν κατά μήκος του πεζοδρόμου Ιστικλάλ ( την παλιά λεωφόρο του Πέρα) το «EuropianDayStreet Festival». Στο φεστιβάλ συμμετέχουν καλλιτεχνικά σχήματα από διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσφέροντας παραστάσεις, συναυλίες και άλλα δρώμενα. Φέτος το ΛτΕ Αγίου Νικολάου μετά από πρόσκληση του Γεν. Προξενείου μας στην Κων/πόλη εκπροσωπούσε την Ελλάδα στο συγκεκριμένο φεστιβάλ. Ήταν μεγάλη τιμή για το παράρτημα μας αλλά και ευκαιρία για την προβολή της πόλης και την περιοχής μας γενικότερα. Στην αποστολή συμμετείχαν οκτώ μέλη της χορευτικής ομάδος και τρεις μουσικοί

Για το σκοπό αυτό ευχαριστούμε τον εξοχότατο Γεν. Πρόξενο κ. Νικο Ματθιουδάκη, τον αξιότιμο Πρόξενο κ. Βίκτορα Μαλιγκούδη για την τιμητική πρόσκληση στις εκδηλώσεις του Προξενείου μας, τη στήριξη, ηθική και πρακτική και τη θερμή φιλοξενία τους, κατά την παραμονή μας στην Κωνσταντινούπολη.

Με την ευκαιρία αυτού του ταξιδιού, είχαμε την ύψιστη τιμή να επισκεφθούμε τον Οικουμενικό Πατριάρχη ο οποίος μας υποδέχθηκε στην αίθουσα του θρόνου. Μπροστά Του χόρεψαν τα μέλη της χ.ο. με τη συνοδεία των μουσικών μας. Για αυτή τη μοναδική και κορυφαία εμπειρία του ταξιδιού μας, οφείλουμε ένα θερμό ευχαριστώ στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Νεκτάριο γιατί, χάρις στη δική του μεσολάβηση και βοήθεια είχαμε αυτήν την ευκαιρία, να επισκεφθούμε το Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας και να λάβουμε την Πατριαρχική του ευλογία.

Ένα ιδιαίτερο ευχαριστώ από καρδιάς εκφράζουμε προς τον εκπρόσωπο του Μητροπολίτη μας Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη Τίτο Ταμπακάκη ο οποίος μας συνόδευε σε όλο το ταξίδι. Η ευλογία της παρουσίας του αντανακλούσε σε κάθε μας βήμα και υπήρξε για όλους αλλά κυρίως για τους νέους μας τα μέλη της χορευτικής ομάδος, ο πολύτιμος φίλος, ο συνοδοιπόρος, ο ξεναγός, ο πνευματικός καθοδηγητής.

Ευχαριστούμε ακόμα τους συντοπίτες καλλιτέχνες δημιουργούς, τον ξυλογλύπτη Μιχάλη Αποστολάκη, την αργυροχρυσοχόο Δέσποινα Κορνελάκη και τον Μανώλη Χαρούλη που φιλοτέχνησαν το δώρο μας προς τον Πατριάρχη, τους οποίους ευχαριστούμε για την από καρδιάς προσφορά τους και την ευαισθησία της τέχνης τους. Επίσης, τη φίλη Σοφία Μπροκαλάκη που ετοίμασε για ακόμα μια φορά τα γλυκά κεράσματα που προσφέραμε.

Θα σταθώ φυσικά στα μέλη της χορευτικής ομάδας και τους μουσικούς μας, τα οποία μας εκπροσώπησαν στις εκδηλώσεις. Την υπεύθυνη της χ.ο. Πόπη Νικηφόρου και τους Μαρία Δερμιτζάκη, Αγγέλα Λαθιωτάκη, Νίκο Καμαράτο, Γιώργο Καπετανάκη, Αβραάμ Λυράκη, Θωμά Μουσούλη, Τζιρή Γιώργο, που ζωγράφισαν όπου κι αν χόρεψαν την Κρήτη, με τους βηματισμούς του συρτού, της σούστας, του μαλεβιζιώτη, του πεντοζάλη και τις μουσικές νότες από τη λύρα του Δημήτρη Μπετείνη, και τα λαούτα του Γιώργου Κερούλη και Γιώργου Κουρουπάκη.

Η παρουσία τους γέμισε τους χώρους όπου και αν εμφανίστηκαν με τη λεβεντιά την αρχοντιά την ευγένεια αλλά και τη σεμνότητα που χαρακτηρίζει το χορευτικό ήθος και τη ξεχωριστή χορευτική εκφραστική ικανότητα της Ανατολικής Κρήτης.

Τους ευχαριστούμε όλους για ότι μας χάρισαν και τους ευχόμαστε να συνεχίσουν με την ίδια αγάπη τον όμορφο δρόμο τους και να μεταλαμπαδεύουν στους συνομηλίκους τους, την προσήλωση και το σεβασμό στην Παράδοση και τον Πολιτισμό μας.

Παρούλα Κουτσάκη

Πρόεδρος ΛτΕ Αγ. Νικολάου

Print Friendly, PDF & Email