Και αν είσαι εσύ η επόμενη ιστορία; - Εκδήλωση ευαισθητοποίησης για την εθελοντική αιμοδοσία από το 1ο Γυμνάσιο Αγίου Νικολάουδιαβάζοντας "μια σταγόνα αίμα για το Ρουμπινάκι"
Και αν είσαι εσύ η επόμενη ιστορία; - Εκδήλωση ευαισθητοποίησης για την εθελοντική αιμοδοσία από το 1ο Γυμνάσιο Αγίου Νικολάου
διαβάζοντας “μια σταγόνα αίμα για το Ρουμπινάκι”

Την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου η αίθουσα συνεδριάσεων του Minos Beach Art Hotel γέμισε με κόσμο αλλά το σημαντικότερο, γέμισε με ανθρωπιά και συγκίνηση.

Το 1ο Γυμνάσιο Αγίου Νικολάου σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου και το Τμήμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης  της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας οργάνωσε την εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης προεφήβων και εφήβων για την προσφορά της εθελοντικής αιμοδοσίας με τον τίτλο «Και αν είσαι εσύ η επόμενη ιστορία»;

Η εκδήλωση ξεκίνησε με το καλωσόρισμα της Διευθύντριας του σχολείου, της κ. Καλλιόπης Δασκαλογιαννάκη, η οποία τόνισε πόσο σημαντικό είναι να ανοίγεται το σχολείο στην κοινωνία σε θέματα ανθρωπιάς και πολιτισμού αλλά πόσο αναγκαίο  να ευαισθητοποιεί τους μαθητές, εμπλέκοντάς τους σε δράσεις που καλλιεργούν  δεξιότητες και αρετές όπως είναι η δημιουργική σκέψη και πρωτοβουλία,  ο κριτικός προβληματισμός, η κοινωνική συναίσθηση και ευθύνη.  Ακολούθησε ο χαιρετισμός του φιλόξενου οικοδεσπότη της βραδιάς, του κ. Στράτου Πατσάκη, Γενικού Διευθυντή του Minos Beach Art Hotel και του Minos Palace, καθώς και το μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου, του κ. Γιάννη Ανδρουλάκη. Χαιρετισμό απηύθυνε ακολούθως  ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Αγίου Νικολάου,  κ. Μανούσος Πεδιαδίτης, εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο της πόλης μας  και η εκπαιδευτικός του 1ου Γυμνασίου Αγίου Νικολάου,  κ. Χριστίνα Τσιτιρίδου, Φιλόλογος και συγγραφέας του βιβλίου, η οποία ζήτησε από το κοινό ένα νοερό πείραμα: την αντικατάσταση του υποθετικού συνδέσμου «αν» με το χρονικό επίρρημα «όταν»:  Και όταν είσαι εσύ η επόμενη ιστορία;. Σε αυτή την περίπτωση, τα δεδομένα αλλάζουν, η πιθανότητα γίνεται βεβαιότητα και ένα αίσθημα ανησυχίας κάνει την εμφάνισή του, αφού από παρατηρητές γινόμαστε οι πρωταγωνιστές αυτής της ιστορίας.

Ακολούθησαν οι κεντρικές ομιλίες του κ. Μιχάλη Διαλυνά, Διευθυντή του τμήματος Αιμοδοσίας του ΓΝΑΝ με θέμα: «Εθελοντική Αιμοδοσία» και του κ.  Θεόδωρου Κατάσου, Μαιευτήρα Χειρουργού Γυναικολόγου, Συντονιστή Διευθυντή ΕΣΥ, Διευθυντή Μ/Γ κλινικής ΓΝΑΝ με θέμα: «Δωρεά μυελού των οστών και ομφαλοπλακουντιακού αίματος».

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του παραμυθιού «Μια σταγόνα… αίμα για το Ρουμπινάκι» από την εκπαιδευτικό, συγγραφέα του παραμυθιού, κ. Χριστίνα Τσιτιρίδου και τις μαθήτριες του 1ου Γυμνασίου Αγίου Νικολάου Γεωργία-Μαρία Παπανικολάου και Ιφιγένεια-Άννα Δημολένη, εικονογράφους του παραμυθιού.

Το παραμύθι με την ευγενική χορηγία της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου θα διανεμηθεί στις μαθήτριες και τους μαθητές της Ε΄ και  ΣΤ΄ Δημοτικού καθώς και της Α΄ και της Β΄ Γυμνασίου όλων των σχολικών μονάδων του νομού Λασιθίου.

Και αν είσαι εσύ η επόμενη ιστορία; - Εκδήλωση ευαισθητοποίησης για την εθελοντική αιμοδοσία από το 1ο Γυμνάσιο Αγίου Νικολάου
Δασκαλογιαννάκη, Πατσάκης, Τσιτιρίδου

Οι πιθανότητες να είμαστε εμείς ή οι οικείοι μας οι πρωταγωνιστές της «επόμενης ιστορίας» που χρήζουν αίματος ή μεταμόσχευσης μυελού των οστών δεν καταπολεμούνται με ευχές και με απλή αισιοδοξία, παρά μόνο με ενημέρωση, με ενσυναίσθηση και με εθελοντική προσφορά που συνιστούν στάση ζωής. Μέσα στη βαριά περιρρέουσα κοινωνική κατάσταση των τελευταίων δεκαετιών, το πρωτεύον είναι να φυτευτεί ο σπόρος της ανιδιοτέλειας και της κοινωνικής ευθύνης στα παιδιά μας, στους μικρούς πολίτες αυτού του τόπου, οι οποίοι με την κατάλληλη αγωγή και εξάσκηση θα γίνουν οι αυριανοί θεματοφύλακες της ανθρωπιάς η οποία δυστυχώς φθίνει στις μέρες μας.

Η Διευθύντρια του 1ου Γυμνασίου Αγίου Νικολάου, κ. Καλλιόπη Δασκαλογιαννάκη, η εκπαιδευτικός και συγγραφέας του παραμυθιού, κ. Χριστίνα Τσιτιρίδου, και ο σύλλογος διδασκόντων του σχολείου απευθύνουν τις θερμές τους ευχαριστίες:

Στον Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου, τον κ. Γιάννη Ανδρουλάκη, για το ενδιαφέρον που επέδειξε στην πρότασή για το όλο εγχείρημα, για τον χρόνο που διέθεσε για τις συζητήσεις  και για την ευγενική χορηγία για την υλοποίηση της δράσης.

Στους εξαιρετικούς γιατρούς, τον κ. Μιχάλη Διαλυνά, Διευθυντή Τμήματος Αιμοδοσίας του ΓΝΑΝ και τον κ. Θεόδωρο Κατάσο, Διευθυντή της Μαιευτικής/Γυναικολογικής Κλινικής του ΓΝΑΝ για την άμεση ανταπόκριση στην πρόσκληση να είναι οι σημερινοί ομιλητές στην εκδήλωση. Τους συγχαίρουμε για το γεγονός ότι  εμπράκτως, πέρα από τα χειρουργεία και τα ιατρεία τους, συνεχίζουν τον αγώνα για την επιστήμη τους και έξω από αυτά, σε σχολεία, σε συλλόγους, σε εκδηλώσεις για να ενημερώσουν τον κόσμο, για να έχουν μια σχέση αλληλεπίδρασης μαζί του.

Στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, στην Προϊσταμένη του, κ. Μαρία Μωυσάκη για τη συνεργασία αναφορικά με την οργάνωση και τη διεκπεραίωση όλων των λεπτομερειών της δράσης.

Στον κ. Στράτο Πατσάκη, Γενικό διευθυντή του Minos Beach Art Hotel και του Minos Palace καθώς και τον όμιλο Τουριστικών Επιχειρήσεων Τζίνας Μαμιδάκη Bluegr για την ανιδιοτελή προσφορά τους να φιλοξενήσουν στον χώρο τους την εκδήλωση δείχνοντας για ακόμη μία φορά τις κοινωνικές ευαισθησίες της εταιρείας και τη διάθεσή τους να προσφέρουν στον τόπο με οποιονδήποτε τρόπο.

Τέλος, θερμές ευχαριστίες στις οικογένειες Μιχάλη Παπανικολάου και Δημήτρη Δημολένη για την αγαστή και ανθρώπινη συνεργασία που είχαμε μαζί τους κατά την εικονογράφηση του παραμυθιού από τα παιδιά τους, Γεωργία –Μαρία Παπανικολάου και Ιφιγένεια-Άννα Δημολένη.

Η Διευθύντρια του 1ου Γυμνασίου Αγίου Νικολάου
Καλλιόπη Δασκαλογιαννάκη

Από giorgos