Συνδικαλιστική διευκόλυνση ή συνδικαλιστική κατάχρηση;

Η ΔΑΚΕ ΛΑΣΙΘΙΟΥ απαντάει στην καταγγελία της παράνομης ΕΛΜΕ Λασιθίου

Aπαντώντας στην καταγγελία της ΕΛΜΕ Λασιθίου, ζητάμε να δείτε προσεκτικά ποιοι υπογράφουν την καταγγελία.

Σας θυμίζουμε για πολλοστή φορά ότι η φερόμενη ως Γενική Γραμματέας της ΕΛΜΕ έχει οργανική θέση στον νομό Έβρου και υπηρετεί με απόσπαση ως διοικητική υπάλληλος στην ΠΔΕ Ηρακλείου. Μία ΕΛΜΕ λοιπόν που δεν έχει νόμιμη σύνθεση, που ουσιαστικά ό,τι υπογράφεται και δημοσιεύεται, στερείται νομιμότητας, έρχεται να καταγγείλει ποιον; Έναν διευθυντή που εφάρμοσε τον νόμο! Ουσιαστικά λοιπόν τα τρία (3) από τα εφτά (7) προβλεπόμενα μέλη της ΕΛΜΕ από τις παρατάξεις της ΑΣΕ (ΚΚΕ) και ΕΛΑ (Παρεμβάσεις, Ανατροπή), οι αριστερές λοιπόν συνεργαζόμενες δυνάμεις, παίρνουν αποφάσεις, εκδίδουν ψηφίσματα, στέλνουν ενημερώσεις χωρίς τα υπόλοιπα εκλεγμένα μέλη να το γνωρίζουν, καταστρατηγώντας το καταστατικό και τον νόμο .
Τα γεγονότα έχουν ως εξής :
Μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Λασιθίου που ανήκει στις Παρεμβάσεις – Ανατροπή, αιτήθηκε στη ΔΔΕ Λασιθίου μείωση ωραρίου αντί συνδικαλιστικής αδείας, όπως δικαιούται σύμφωνα με τον νόμο. Ο Δντής του σχολείου μείωσε άμεσα το ωράριο του συνδικαλιστή κατά τις προβλεπόμενες ( 3 ώρες) που αναφερόταν στο έγγραφο της ΔΔΕ Λασιθίου, εφαρμόζοντας πάραυτα τον νόμο. Προς διευκόλυνση μάλιστα του συνδικαλιστή στην εκπλήρωση των καθηκόντων του, ο διευθυντής διαμόρφωσε το πρόγραμμα του σχολείου με τρόπο ώστε μία ημέρα την εβδομάδα να εργάζεται 3 συνεχόμενες πρώτες ώρες και μετά να σχολάει.
Ο συνδικαλιστής όμως δεν έμεινε ευχαριστημένος, ήθελε την απαλλαγή του από την προσέλευση στο σχολείο μία ημέρα την εβδομάδα ή την προσέλευσή του για 1 μόνο διδακτική ώρα μία φορά την εβδομάδα, ενώ η απόφαση της ΔΔΕ αναφερόταν σε μείωση ωραρίου κατά 3 ώρες την εβδομάδα. Ουσιαστικά δηλαδή ζητούσε την απουσία του από τη σχολική μονάδα 4 ημέρες τον μήνα, επικαλούμενος «συνδικαλιστική διευκόλυνση», ενώ είναι ολοφάνερο πως πρόκειται για συνδικαλιστική κατάχρηση και ιδιαίτερα προνομιακή μεταχείριση έναντι των συναδέλφων του εκπαιδευτικών!
Σημειωτέον ότι ο νόμος του έδινε το δικαίωμα να επιλέξει ή 3 ημέρες άδεια τον μήνα ή τη μείωση του διδακτικού ωραρίου, επιλογές ΔΙΑΖΕΥΚΤΙΚΕΣ και ΟΧΙ ΣΩΡΕΥΤΙΚΕΣ.
Τονίζουμε για άλλη μία φορά ότι έχουν ήδη δοθεί οι προβλεπόμενες εκ του νόμου συνδικαλιστικές διευκολύνσεις, με γνώμονα πάντα το σεβασμό και την προάσπιση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων του. Ωστόσο, οι περαιτέρω και συνεχείς αιτήσεις του για την παροχή πρόσθετων «διευκολύνσεων» για την φερόμενη «διευκόλυνση της συνδικαλιστικές δράσης», αφενός δεν είναι αναγκαίες και απαραίτητες, αφού ήδη έχουν παρασχεθεί τα ανωτέρω μέτρα που αρκούν για την εξασφάλιση της δράσης του, αφετέρου συνιστούν κατάφωρη κατάχρηση του θεσμού του συνδικαλισμού, αφού με όχημα το ύψιστο συλλογικό αγαθό της δράσης για τον σκοπό τρίτων (συνδικαλισμού) προσπαθούν να επιτευχθούν ατομικές διευκολύνσεις, κατά κατάχρηση της ιδιότητας του ως συνδικαλιστή, αφού αυτές είναι ΜΗ ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ, καθώς τα ήδη ισχύοντα μέτρα επαρκούν για την εξασφάλιση των εξωδιδακτικών έργων του.
Εδώ θα πρέπει να αναφερθεί ότι ο συνδικαλιστής ζήτησε από τον σύλλογο διδασκόντων του σχολείου σε συνεδρίαση που έγινε για άλλα θέματα του σχολείου, να υπογράψουν οι εκπαιδευτικοί ψήφισμα ότι συμφωνούν με την απαίτησή του να απαλλαχθεί μία ημέρα την εβδομάδα ή να εργάζεται για 1 διδακτική ώρα μία φορά την εβδομάδα. Κανένα ψήφισμα δεν υπογράφηκε από τον σύλλογο διδασκόντων. Ακολούθησαν τα ψεύδη περί απειλών με πειθαρχικές κυρώσεις, κάτι που φυσικά ποτέ δεν έγινε, από τον διευθυντή προς τον συνάδελφο συνδικαλιστή.
Οι ίδιοι αντίθετα συνέχισαν με μηνύματα και πιέσεις προς τον διευθυντή, για να ενδώσει στα αιτήματά τους με την απειλή έκδοσης καταγγελίας προς το πρόσωπο του. Ο συνδικαλιστής μάλιστα ήρθε στο σχολείο μαζί με την πρόεδρο της ΕΛΜΕ , η οποία απαιτούσε από τον σύλλογο να ψηφίσει για την εργασία του συνδικαλιστή για 1 ώρα, μία μέρα την εβδομάδα!!!! Καταστρατήγηση παντελώς του νόμου από την πρόεδρο της ΕΛΜΕ και διατάραξη της εύρυθμης λειτουργία ς του σχολείου.
Μετά από όλες αυτές τις πρωτόγνωρες καταστάσεις, προτείνουμε στην ΕΛΜΕ Λασιθίου, βασικά στα 3 άτομα που εξέδωσαν την καταγγελία (το 4ο δεν υφίσταται νομικά ως μέλος της ΕΛΜΕ, όπως προείπαμε), τα ακόλουθα:
1.
Να ξαναδιαβάσουν τη νομοθεσία και να δουν ότι το Ωρολόγιο Πρόγραμμα του σχολείου καταρτίζεται με «γνώμονα την αποδοτική λειτουργία του σχολείου» και όχι την εξυπηρέτηση προσωπικών συμφερόντων. Το να στέλνουν οδηγίες με μηνύματα στον Διευθυντή για το πώς θα συντάξει το Ωρολόγιο Πρόγραμμα, δεν τιμά την ΕΛΜΕ αφού παρεμβαίνουν απροκάλυπτα στη σύνταξη του ωρολογίου προγράμματος του σχολείου, το οποίο δεν ανήκει παντελώς στις αρμοδιότητες της ΕΛΜΕ.
2.
Να αγωνιστούν για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των αναπληρωτών που πηγαινοέρχονται εκατοντάδες χιλιόμετρα καθημερινά, των μητέρων με μικρά παιδιά, των συναδέλφων που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας οι οποίοι ζητούν δίκαια διευκολύνσεις στο πρόγραμμά τους και επιτέλους να σταματήσουν να βλέπουν κοντόφθαλμα πώς δηλ. θα εξυπηρετήσουν μόνο τα προσωπικά τους συμφέροντα.
3.
Να καταλάβουν ότι η απαίτηση να διευκολυνθεί περαιτέρω ο συνδικαλιστής με απαλλαγή του από τα εργασιακά του καθήκοντα μία φορά την εβδομάδα, αποτελεί μάλλον ειδική και προνομιακή ευνοϊκή μεταχείριση (κάτι που σαν παρατάξεις πάντα ήταν αντίθετες μέχρι τώρα ) και όχι διευκόλυνση, όπως την αποκαλούν. Επίσης ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση το «όταν θίγεται ένας, Θιγόμαστε όλοι» που αναφέρουν στην καταγγελία τους, σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
4.
Να σεβαστούν τους Δ/ντες των σχολικών μονάδων οι οποίοι αγωνίζονται καθημερινά για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων που διοικούν και όχι να δημιουργούν επιπρόσθετα προβλήματα, παρεμβαίνοντας στη λειτουργία των σχολικών μονάδων για τέτοιους λόγους.
Ζητάμε ως ΔΑΚΕ Λασιθίου μια ΕΛΜΕ που να τηρεί τον νόμο, να ενδιαφέρεται για το καλό όλων των συναδέλφων (μέχρι στιγμής ξεκάθαρα ενδιαφέρεται μόνο για τα προσωπικά συμφέροντα των μελών του Δ.Σ.), να σταματήσει να εκφοβίζει διευθυντές και καθηγητές έχοντας ως προτεραιότητα τα κομματικά κριτήρια και την κομματική γραμμή και να αποδείξει έμπρακτα ότι υποστηρίζει τα ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, την ΙΣΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ όλων των συναδέλφων και την ΕΥΡΥΘΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ των σχολείων με πνεύμα δικαιοσύνης.
Υ.Γ.1: Τα μέλη της ΔΑΚΕ που υπηρέτησαν και υπηρετούν στην ΕΛΜΕ Λασιθίου δεν ζήτησαν ποτέ μείωση ωραρίου, ούτε συνδικαλιστική άδεια 3 ημερών τον μήνα, σεβόμενοι τη θέση τους και τους συναδέλφους που παλεύουν καθημερινά στα σχολεία για μια καλύτερη εκπαίδευση.
Υ.Γ. 2: Για εμάς τους συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ συνδικαλισμός σημαίνει ΠΡΟΣΦΟΡΑ προς το σύνολο χωρίς διακρίσεις, υποστήριξη των δίκαιων αιτημάτων ΚΑΘΕ συναδέλφου, προάσπιση των κεκτημένων και διεκδίκηση όσο περισσοτέρων γίνεται προς όφελος ΟΛΩΝ των συναδέλφων. Η ΠΡΟΑΣΠΙΣΗ λοιπόν του σωματείου μας, της ΕΛΜΕ Λασιθίου, για εμάς είναι καθήκον και σας υποσχόμαστε ότι θα το κάνουμε με όποιο κόστος.

ΔΑΚΕ ΔΕ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

καταγγελία για παρεμπόδιση συνδικαλιστικής δράσης

Από giorgos