Αγροτική ασφάλεια στο Λασίθι, θ' αλλάξει κάτι;
Πρώτο γενικό συμπέρασμα ήταν ότι οι κτηνοτρόφοι της περιοχής ειδικά, Θρυφτή και Καλαμαύκα, έχουν πλέον αποθρασυνθεί εντελώς

Άλλη μια σύσκεψη για την αγροτική ασφάλεια στο Λασίθι, προκάλεσε η αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Πελαγία Πετράκη. Η προηγούμενη είχε γίνει ακριβώς τρία χρόνια πριν.

Εκτός της αντιπεριφερειάρχη, παρόντες αυτή τη φορά, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής: Κωνσταντίνος Λαγουδάκης, ο αστυνομικός διευθυντής Λασιθίου Μανώλης Παπαδάκης, ο διευθυντής δασών Λασιθίου Μανόλης Συλλιγάρδος, εκ μέρους του δήμου Ιεράπετρας οι αντιδήμαρχοι Πανταζής και Ρουμελιωτάκη, από τον δήμο Οροπεδίου Λασιθίου ο αντιδήμαρχος κ. Στρατάκης, κανείς από τους δήμους Αγίου Νικολάου και Σητείας, η πρόεδρος της Καλαμαύκας Ειρήνη Μπιλανάκη, εκ μέρους του βουλευτή Λασιθίου Μανώλη Θραψανιώτη ο συνεργάτης του κ Καλλιντέρης, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Θρυφτής Γιώργος Χαμηλός και ο αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλαμαύκας Μανώλης Γαρεφαλάκης.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εμπλεκόμενες υπηρεσίες της αντιπεριφέρειας.

Πρώτο γενικό συμπέρασμα ήταν ότι οι κτηνοτρόφοι της περιοχής ειδικά, Θρυφτής και Καλαμαύκας, έχουν πλέον αποθρασυνθεί εντελώς, μη τηρώντας ούτε τα προσχήματα. Αγροζημίες, καταστροφές, ζωοκλοπές, λαθραία σφαγή και εμπορία κρέατος, τσαμπουκάδες και πολλά μα πάρα πολλά.

Εκ μέρους των υπηρεσιών εκτυλίχθηκε, επεξηγήθηκε, όλο το αλαλούμ της Ελληνικής Νομοθεσίας η οποία φάσκει και αντιφάσκει πολλαπλά για το ίδιο θέμα.

Παραδείγματα:

  • Το ΣΧΟΟΑΠ Ιεράπετρας δεν προβλέπει κτηνοτροφικές ζώνες στον ορεινό όγκο της Θρυφτής, προφανώς γιατί η περιοχή από αρχαιοτάτων χρόνων καλλιεργείται, αλλά ποιος θα διώξει τους κτηνοτρόφους;
  • Γεωργικές ζώνες έχουν οριστεί εδώ και πολλά χρόνια.
  • Όλη η περιοχή έχει κηρυχτεί Natura 2000.
  • Η εφαρμογή του νόμου για τη νομιμοποίηση των ποιμνιοστασίων, παίρνει συνεχώς παρατάσεις.
  • Κάθε Μάη οι κτηνοτρόφοι πρέπει να δηλώσουν τους χώρους για καλοκαίρι και χειμώνα και τις μετακινήσεις τους. Ουδείς το έχει κάνει.
  • Δίδεται άδεια εγκατάστασης κτηνοτρόφων ακόμα και στο κέντρο οικισμού, παρ’ ότι η διεύθυνση υγιεινής απαγορεύει ακόμα και μερικές κότες.
  • Το μαύρο εμπόριο κρέατος καλά κρατεί: Σφάζονται και εμπορεύονται ζώα χωρίς ενώτια, στην ύπαιθρο, χωρίς κτηνίατρο και τα κρέατα καταναλώνονται σε γάμους και βαπτίσεις, κυριολεκτικά χωρίς καμία προφύλαξη.

Ο  Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής:  Κωνσταντίνος Λαγουδάκης, υποσχέθηκε, αφού του δοθούν στοιχεία να κάμει τη ζωή δύσκολη στους παρασιτούντες κτηνοτρόφους όπως έκανε σχετικά πρόσφατα στη Καστέλι Πεδιάδος. Και αυτό θα είναι μια καλή αρχή. Αλλά …..

Όσο καλή πρόθεση και δουλειά να κάνει η αστυνομία, σκοντάφτει στη μετέπειτα αντιμετώπιση από τις εισαγγελικές και δικαστικές αρχές του Λασιθίου, που συνήθως, ρίχνουν στα μαλακά τους αυθαιρετούντες κτηνοτρόφους.

Ο διευθυντής δασών αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε διοργανώσει ο ίδιος ένα σχεδόν χρόνο πριν, διάβασε τα συμπεράσματα τα οποία όμως, ούτε έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, ούτε έχουν προωθηθεί αρμοδίως.

… αγροτική ασφάλεια στο Λασίθι, συμπέρασμα,

30 χρόνια μετά την εγκατάσταση των κτηνοτρόφων, στην ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας και τα νέα ήθη τα οποία εισήγαγαν, η κατάσταση παραμένει ίδια και χειρότερη, χωρίς οι αρχές να βάζουν στη θέση τους μερικά μεμονωμένα άτομα που κάνουν τη μεγαλύτερη ζημιά.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos