Άμα δεν θέλω να ζυμώσω, 5 χρόνια κοσκινίζω
από τη σύσκεψη στη Θρυφτή

(5 χρόνια λόγω πενταετούς θητείας των δημάρχων.)

Για τη πρόσφατη επίσκεψη του δημάρχου Ιεράπετρας στη Θρυφτή και το δελτίο τύπου το οποίο εξέδωσε και δημοσιεύουμε μαζί με τα σχόλια μας παρακάτω:

Η ανεξέλεγκτη βόσκηση, η ύδρευση και η άρδευση της περιοχής ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν τη συζήτηση κατά τη συνάντηση που πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδόσιος Καλαντζάκης στη Θρυπτή.

Στη συνάντηση ήταν παρόντες ο αντιδήμαρχος κ. Αργύρης Πανταζής, ο δημοτικός αστυνομικός κ. Ιωάννης Γαϊτανάκης, ο Αστυνομικός Διευθυντής κ. Εμμανουήλ Καζαμίας, ο Διοικητής των ΤΑΕ Λασιθίου κ. Θοδωρής Ζαφειράκης, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Κάτω Χωριού κ. Γιάννης Σουργιαδάκης, ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Θρυπτής κ. Σιγανός* και κάτοικοι της περιοχής.

Συγκεκριμένη αναφορά έγινε στις εκτεταμένες αγροζημιές στις περιουσίες δημοτών από ανεπιτήρητα ζώα, σε θέματα ύδρευσης και άρδευσης καθώς και σε ανάγκες της περιοχής.

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Ιεράπετρας βρέθηκε σε σημεία όπου είδε από κοντά περιουσίες που έχουν υποστεί καταστροφές λόγω της ανεξέλεγκτης βόσκησης και παρουσία του προϊσταμένου της υπηρεσίας Άρδευσης του Δήμου κ. Μιχάλη Καβουσανού και του υπαλλήλου της υπηρεσίας κ. Γεωργίου Φαφουτάκη, επιθεώρησε τις δεξαμενές και συζήτησε για τις παρεμβάσεις που πρέπει να πραγματοποιηθούν.

Ο δήμαρχος είδε. Όχι πως δεν ξέρει, αλλά αυτή η επίσκεψη όταν γίνεται στο τέλος της θητείας μας βάζει, προεκλογικού χαρακτήρα, ψύλλους στ’ αυφτιά για τη σκοπιμότητα. Και παρακολουθώντας πάνω από 30 χρόνια το οικολογικό έγκλημα που συντελείται κοινή συναινέσει αρχών και ορισμένων πολιτών, μάλλον προσθέτουμε άλλο ένα θέμα στα δεκάδες άρθρα που έχουν γραφτεί και τίποτα παραπέρα.

Όπως τόνισε ο κ. Καλαντζάκης:

«Γνωρίζοντας από την πρώτη μας στιγμή ως δημοτική αρχή το μείζον πρόβλημα της ανεξέλεγκτης βόσκησης έχουμε ενδιαφερθεί επανειλημμένως και επισταμένα με πολλαπλές συναντήσεις με συναρμόδιους φορείς επιζητώντας την επίλυση του προβλήματος στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μας.

Το πρόβλημα είναι χρόνιο και πρέπει επιτέλους η κυβέρνηση να ικανοποιήσει το αίτημά μας για άμεση αλλαγή της ισχύουσας νομοθεσίας.

Επιπλέον,  σε συνεργασία με την Αστυνομία και τη Διεύθυνση Δασών θα  αυξηθούν οι αστυνομικές επιχειρήσεις ώστε να διαφυλαχθούν οι ιδιοκτησίες των συμπολιτών μας.

Επιπροσθέτως, έπειτα από πάγιο αίτημα των πολιτών ξεκινάμε άμεσα τις διαδικασίες υλοποίησης μελέτης για τη διαμόρφωση της κεντρικής πλατείας στη Θρυπτή και την αντικατάσταση τμήματος του κεντρικού δικτύου ύδρευσης της περιοχής.

Το εν λόγω τμήμα δημιουργεί πολλά προβλήματα λόγω παλαιότητας και η αντικατάστασή του θα περιορίσει τις διαρροές και θα εξασφαλίσει την ομαλή διαχείριση του νερού.

Συνεχίζουμε να βρισκόμαστε στο πλευρό των δημοτών. Ακούμε τις ανάγκες τους, λύνουμε προβλήματα και φροντίζουμε για την υλοποίηση επιπλέον έργων που βελτιώνουν την καθημερινότητά τους.»

Δεν χρειάζεται κύριε δήμαρχε αλλαγή της νομοθεσίας, αλλά απλά η εφαρμογή της. Και κατακόρυφα να αυξηθούν οι αστυνομικές επιχειρήσεις, πάλι οι ελεγχόμενοι θα έχουν εκ των έσω πληροφόρηση, όπως έχουν ήδη. 

Ουσιαστικές κινήσεις είναι:

  • Ξεκαθάρισμα γεωργικών και δασικών ζωνών, σε συνδυασμό με τη φέρουσα ικανότητα του ορεινού όγκου. Δηλ. πόσα οζά μπορεί να θρέψει. Τα υπόλοιπα έξω.
  • Ασέβεια προς τις καλλιέργειες; Άμεσος εκτοπισμός, δήμευση όλου του ζωικού κεφαλαίου, παρακράτηση επιδοτήσεων υπέρ των ζημιωθέντων.

Τα υπόλοιπα, δίκτυο ύδρευσης κλπ, είναι δευτερεύοντα. Γίνονται άνετα.

Σχεδόν 40 χρόνια από την έλευση του πρώτου κτηνοτρόφου στη περιοχή, ο ορεινός όγκος που έχει θρέψει χιλιάδες κόσμου από αρχαιοτάτων χρόνων, γι’ αυτό και το όνομα “Θρυφτή”, βιάζεται και καταστρέφεται καθημερινά από μια χούφτα ανθρώπους τους οποίους δεν θέλουν να μαζέψουν οι αρχές. Αυτό, απλά, είναι το θέμα. 

Τα υπόλοιπα, Άμα δεν θέλω να ζυμώσω, 5 χρόνια κοσκινίζω …………….

Γιώργος Τουτουδάκης

Υ.Γ.: αν ανατρέξετε σ’ αυτόν τον δικτυακό τόμο ψάχνοντας περί “αγροτική ασφάλεια” θα βρείτε πάνω από 30 δημοσιεύματα για το ίδιο θέμα. Ήμουνα νιος και γέρασα και ούτε ρόγα (σταφύλι) έχω πλέον …….

Υ.Γ.2: (*). Έχουν τόσο πολύ ασχοληθεί εκεί στο δήμο με τη Θρυφτή που δεν ξέρουν ότι ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου είναι ο Γιώργης ο Χαμηλός (δείτε τη φωτογραφία), αλλά κάποιος Σιγανός !!!!!

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos