από τη συνάντηση στη περιφέρεια
υπάρχουν αδικίες, αλλά και δυσκολίες στον υπάρχοντα κανονισμό και ότι με πολιτική απόφαση αν είναι δυνατόν να ικανοποιηθούν κάποια από αυτά τα προβλήματα

Άμεσες λύσεις από την κυβέρνηση στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ζήτησαν σήμερα οι νέοι αγρότες της Κρήτης σε ευρεία συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κρήτης από την Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Θεανώ Βρέντζου, παρόντων του Αντιπροέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ Γιώργου Αποστολάκη, του Διευθυντή του ΕΛΓΑ Κρήτης Κώστα Αλεξόπουλου, ενώ «κλείστηκε» συνάντηση στην Αθήνα για τις 13 Ιανουαρίου

με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελο Αποστόλου. Οι παριστάμενοι νέοι αγρότες, η Αντιπεριφερειάρχης Θεανώ Βρέντζου, οι εκπρόσωποι των αγροτικών φορέων, το προεδρείο της ομάδας αμπελουργών Κρήτης ζήτησαν να υπάρξει άμεση αποκατάσταση της αδικίας που δημιουργείται με την ενιαία ενίσχυση του 2015 και η οποία πλήτει τους νέους αγρότες καθώς τους αποκλείει από τα κίνητρα των ενισχύσεων της νέας ΚΑΠ. «Αποφασίσαμε να καταγραφούν, να κωδικοποιηθούν τα προβλήματα, ώστε στη συνάντηση με τον Υπουργό να δοθούν συγκεκριμένες λύσεις για αποκατάσταση της μεγάλης αδικίας» δήλωσε η Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Θεανώ Βρέντζου. Η Αντιπεριφερειάρχης στις δηλώσεις της είπε, ότι, αν πραγματικά θέλουν οι αρμόδιοι να βοηθήσουν τον πρωτογενή τομέα και να υπάρξει ζωή στην ύπαιθρο θα πρέπει να στηρίξουν τους νέους ανθρώπους, τονίζοντας ότι «Τα προβλήματα τα οποία θέτουν οι νέοι αγρότες τα θέτουν πάρα πολύ σωστά γιατί λένε ότι από τη μια μας λένε οι αρμόδιοι ελάτε στην ύπαιθρο να βοηθήσετε να υπάρξει η παραγωγή, να αλλάξει το σκηνικό το οποίο επικρατεί και από την άλλη δεν μας δίνουν  κίνητρα. Αυτό λοιπόν είναι ένα θέμα πάρα πολύ σοβαρό το οποίο θα το δούμε με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, θα το δούμε με τον Υπουργό για να δοθούν λύσεις και να αποκατασταθεί η αδικία».

Η κυρία Βρέτζου παράλληλα ανέφερε ότι συζήτησε με τον Αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ και ένα άλλο εξίσου  σοβαρό πρόβλημα  το οποίο έχει παρουσιαστεί και αφορά την κατανομή των βοσκοτόπων. Δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα, όπως είπε η κυρία Βρέτζου, «και δεν υπάρχουν απαντήσεις για την κατανομή των βοσκοτόπων. Υπάρχουν δηλαδή κτηνοτρόφοι οι οποίοι από τα Χανιά έχουν πάρει βοσκοτόπια στη Σητεία, ενώ έχουν πάει από άλλες περιοχές στα Χανιά και αντιστοίχως. Αυτό είναι λάθος και θα πρέπει να δούμε πώς θα αποκατασταθεί. Αφορά δηλαδή τις επιλεξιμότητες των βοσκοτόπων , άρα άνθρωποι αυτή τη στιγμή έχουν βρεθεί εντελώς απ έξω δεν έχουν πάρει καθόλου χρήματα και αυτό είναι πάρα πολύ σοβαρό. Γενικά υπάρχουν αρκετά προβλήματα όσον αφορά και τους νέους αγρότες και την κατανομή των βοσκοτόπων και γενικότερα την ενιαία ενίσχυση. Αυτά λοιπόν θα πρέπει το Υπουργείο και  ο ΟΠΕΚΕΠΕ να τα δουν και να αποκαταστήσουν με λύσεις τα προβλήματα».

Ο Αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Γιώργος Αποστολάκης  μιλώντας στη σύσκεψη  για τα προβλήματα των νέων αγροτών και τη νέα ενιαία ενίσχυση παραδέχτηκε ότι υπάρχουν αδικίες, αλλά και δυσκολίες στον υπάρχοντα κανονισμό  και ότι  με  πολιτική απόφαση  αν είναι δυνατόν να ικανοποιηθούν κάποια από αυτά τα προβλήματα.

«Τα καθεστώτα των νέων αγροτών αποφασίζονται κατά περίοδο με κάποιες υπουργικές αποφάσεις οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τα στρέμματα που υπάρχουν, τον αριθμό των αγροτών και το κονδύλι από το πακέτο των επιδοτήσεων που δίνει κάθε χώρα για αυτό το καθεστώς. Αυτές οι αποφάσεις είχαν ληφθεί στο παρελθόν και αυτές υλοποιούνται σήμερα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αποστολάκης, προσθέτοντας « Υπάρχουν κάποιες δυσκολίες με βάση τον υπάρχοντα κανονισμό τον ευρωπαϊκό για το πώς  θα αρθούν κάποιες αδικίες που πράγματι  υπάρχουν. Θα  εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια εντός του κανονισμού και ότι δεν μπορεί να γίνει εντός του κανονισμού θα δούμε με πολιτική απόφαση εάν είναι δυνατόν να ικανοποιηθούν κάποια από αυτά τα αιτήματα».

Άμεσες λύσεις από την κυβέρνηση στο πρόβλημα των νέων αγροτών ζήτησε στη σύσκεψη, αλλά και σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ομάδας αμπελουργών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης  ο οποίος και επέρριψε ευθύνες διαχρονικά. «Ο Αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ ενημερώθηκε για όλα  και παραδέχτηκε ότι υπάρχουν, αυτά τα προβλήματα και φυσικά δεν λέμε ότι είναι προβλήματα μόνο της σημερινής κυβέρνησης αλλά είναι των προηγούμενων κυβερνήσεων»,  δήλωσε ο κ. Ιερωνυμάκης και πρόσθεσε «όμως ο Αντιπρόεδρος το παραδέχθηκε και ο ίδιος σήμερα, ότι  είναι θέμα της κυβέρνησης της συγκεκριμένης να δώσει λύσεις.  Για παράδειγμα η κυβέρνηση πριν βγει είπε ότι θα δώσει λύση σε αυτές τις αδικίες. Πώς   πήρε πίσω τις καθαρίστριες και καλά το ΄κανε αν θέλετε που τις πήρε πίσω δεν μπορεί να πετάξει αυτή τη στιγμή και να λέει γιατί καταδίκασαν οι αγρότες την προηγούμενη κυβέρνηση την καταδίκασαν . Άρα λοιπόν σήμερα πρέπει να δώσει λύσεις στις αδικίες αυτές. Εάν συνεχίζει στα ίδια και χειρότερα, τότε που πάμε; Να μη γίνεται φερέφωνο λοιπόν των δανειστών, αυτό ζητάμε, διότι υπάρχει κατ΄εμάς μια τέτοια κατεύθυνση από τους δανειστές να εξοντώσουν το νέο κομμάτι που πάει να πλαισιώσει τον αγροτικό τομέα, τον παραγωγικό τομέα».

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos