Έναρξη συγκομιδής ελαιοκάρπου, τελευταίος ψεκασμός περιόδου 2020
Τα μέχρι τώρα δεδομένα της προσβολής από το δάκο είναι καλά στο Δήμο μας

Σε συνέχεια σχετικού δελτίου τύπου της Περιφέρειας Κρήτης, όσον αφορά  το χρόνο συγκομιδής του ελαιοκάρπου, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Τα μέχρι τώρα δεδομένα της προσβολής από το δάκο είναι καλά στο Δήμο μας, με εξαίρεση μεμονωμένες περιπτώσεις, όπου υπήρχαν ιδιαίτερες συνθήκες.

Στην κατεύθυνση του να αποφευχθεί η επανάληψη του περυσινού φαινομένου (έντονες φθινοπωρινές προσβολές με παράλληλες δευτερογενείς μυκητολογικές μολύνσεις), με επακόλουθο την υποβάθμιση της ποσότητας και ποιότητας του παραγόμενου ελαιολάδου, συστήνεται:

  • Όπου οι συνθήκες το επιτρέπουν (πρωιμότητα ή όχι περιοχής, στάδιο ωριμότητας του ελαιοκάρπου, ποσοστό φερόμενης καρποφορίας, αρδευόμενη ή όχι καλλιέργεια, επικρατούσες καιρικές συνθήκες κλπ)  να μην καθυστερήσει ιδιαίτερα  η έναρξη της συγκομιδής, συμψηφίζοντας όμως σε κάθε περίπτωση τα δεδομένα, τα προσδοκώμενα οφέλη και τις  πιθανές συνέπειες από κάθε επιλογή.
  • Ακόμα και για τις όψιμες περιοχές και τα φορτωμένα δέντρα, καλό είναι να ολοκληρωθεί η συγκομιδή εντός του Δεκεμβρίου.
  • Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το χρονικό όριο, που απαιτείται από τον τελευταίο ψεκασμό (που διενεργήθηκε είτε από την Υπηρεσία, είτε από τους ίδιους τους παραγωγούς), ανάλογα με το χρησιμοποιούμενο εντομοκτόνο.

Κατά συνέπεια, η συγκομιδή δεν επιτρέπεται να ξεκινήσει  (λόγω του τελευταίου διενεργηθέντος ψεκασμού) πριν από:

  • τις 24 Οκτωβρίου στις περιοχές του Δήμου Αγίου Νικολάου, εκτός από τις περιοχές:
  • Κριτσάς, Κρούστα και Λακωνίων,  για τις οποίες δεν επιτρέπεται πριν τις 30 Οκτωβρίου και
  • Καλού Χωριού, Πρίνας, για τις οποίες δεν επιτρέπεται πριν τις 5 Νοεμβρίου.

Άμεσα πρόκειται να ξεκινήσει ο τελευταίος ψεκασμός σε πολλές περιοχές του Δήμου.

Με βάση το εντομοκτόνο που θα χρησιμοποιηθεί, απαιτούνται 14 ημέρες από τη λήξη του ψεκασμού έως τη συγκομιδή.

Όσοι ελαιοπαραγωγοί επιθυμούν να συγκομίσουν πρώιμα και για την αποφυγή παρουσίας υπολειμμάτων γεωργικών φαρμάκων στο παραγόμενο ελαιόλαδο, θα πρέπει να σημαίνουν τα ελαιοτεμάχια τους με τρόπο εύκολα αντιληπτό στα συνεργεία ψεκασμού και να ενημερώνουν έγκαιρα τον εργολάβο ή τον υπεύθυνο αρχιεργάτη, ώστε να εξαιρούνται του ψεκασμού.

Ανακοινώσεις για τις ημερομηνίες των ψεκασμών  αναρτώνται στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κρήτη:

  1. στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.crete.gov.gr Επιλέγοντας: Αρχική Ενημέρωση Γραφείο Τύπου Ανακοινώσεις Ενημέρωση Αγροτών Δακοκτονία Δακοκτονία Π.Ε. Λασιθίου Δακοκτονία Π.Ε. Λασιθίου 2020 Δακοκτονία Π.Ε. Λασιθίου 2020 Δήμος Αγίου Νικολάου
  2. Ή απευθείας στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

https://www.crete.gov.gr/category/enimerosi/grafeio-typoy/release/enimerosi-agroton/dakoktonia/dakoktonia-p-e-lasithioy/dakoktonia-p-e-lasithioy-2020/dakoktonia-p-e-lasithioy-2020-dimos-agioy-nikolaoy/

Ε.Π.

Η  ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ

ΦΟΥΝΤΗ ΜΑΡΙΑ

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos