ραβδίζοντας στους αγρούς
ραβδίζοντας στους αγρούς

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Πέμπτης 26 Νοεμβρίου 2015 σχετικά με τις εξαγωγές Τυνησιακού ελαιολάδου σαν ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου δηλώσατε ότι εγράφησαν ανακριβείς αναφορές όσον αφορά τη στάση του Υπουργού στο ζήτημα της εισαγωγής της ΕΕ ελαιολάδου από την Τυνησία.

Δηλώσατε ότι: «Όπως φαίνεται στο  σχετικό Δελτίο Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η απόφαση ελήφθη στις 17 Σεπτεμβρίου 2015, δηλαδή παραμονές των εκλογών, που την ευθύνη είχε ο υπηρεσιακός υπουργός» και συνεχίσατε …..»Σημειώνω πάντως ότι η απόφαση της ΕΕ ελήφθη από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, στο οποίο ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δεν συμμετέχει και ελήφθη σε ανθρωπιστική βάση». Και όπως αναφέρει το Δελτίο Τύπου « Η παραχώρηση αυτή δεν μπορεί να προκαταλάβει τις σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με την Τυνησία, ενώ θα πρέπει η διαχείριση και ο ρυθμός των εισαγωγών να γίνεται προσεχτικά… « Η κατάργηση των μηνιαίων ορίων για τις εισαγωγές αυτές δεν υπήρξε συνετή ενέργεια από πλευράς Επιτροπής».

Να υποθέσουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά από αυτή την δήλωση θα συνετισθεί;;; όταν μάλιστα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δίνει γη και ύδωρ στους δανειστές (βλέπε ΒΑΠΕ);;;

Για να δούμε λίγο το ιστορικό….

Οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τυνησίας διέπονται από την Ευρωμεσογειακή Συμφωνία Σύνδεσης, η οποία υπεγράφη το 1995 και προβλέπει ετήσια αδασμολόγητη ποσόστωση 56.700 τόνων. Η συμφωνία έθεσε τα θεμέλια για τη δημιουργία Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών, συμπεριλαμβανομένης της σταδιακής απελευθέρωσης του γεωργικού τομέα. Τον Οκτώβριο του 2015, η Τυνησία και η ΕΕ ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία μιας σφαιρικής και σε βάθος συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών (DCFTA) που θα προβλέπει την περαιτέρω απελευθέρωση του εμπορίου στον γεωργικό τομέα.

Η ποσόστωση που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ισχύει για περίοδο δύο ετών, από την 1η Ιανουαρίου 2016 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2017, και θα ξεκινήσει μόλις διαπιστωθεί ότι έχει εξαντληθεί η υφιστάμενη ατελής δασμολογική ποσόστωση 56.700 τόνων, που προβλέπεται στη συμφωνία.

Το ελαιόλαδο συνιστά το κυριότερο εξαγόμενο γεωργικό προϊόν της Τυνησίας προς την ΕΕ, ενώ ο κλάδος του ελαιολάδου αποτελεί σημαντικό τμήμα της οικονομίας της χώρας, καθώς παρέχει άμεση και έμμεση απασχόληση σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους και αντιπροσωπεύει το ένα πέμπτο της συνολικής απασχόλησης στον γεωργικό τομέα. Χάρη στη σημερινή πρωτοβουλία, οι εξαγωγές ελαιολάδου από την Τυνησία στην ΕΕ θα αυξηθούν, προσφέροντας ένα βραχυπρόθεσμο οικονομικό όφελος στην Τυνησία, το οποίο είναι ιδιαίτερα αναγκαίο.

Ερώτηση προς κ. Υπουργό και ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου:

  • Ποια είναι η θέση του Υπουργού Γεωργίας (αφού τώρα (Οκτώβριος 2015) είσαστε Υπουργός) στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Τυνησίας και ΕΕ;;; Πως θα υπερασπίσετε τα συμφέροντα του ΄Ελληνα παραγωγού που επίσης μαστίζεται από φτώχεια και απειλείται με περικοπές, αυξήσεις ΦΠΑ, ΟΓΑ κλπ;;;;
  • Θα ζητήσετε αδασμολόγητα προϊόντα και για τους ΄Ελληνες παραγωγούς;;; σημειωτέον ότι η χώρα είναι Failed State (Less Stable) και σαν τέτοιο αντιμετωπίζεται.
  • Και αν το ελαιόλαδο συνιστά το κυριότερο εξαγόμενο γεωργικό προϊόν της Τυνησίας προς την ΕΕ, για το Στειακό ελαιόλαδο με τα δεκάδες βραβεία, την άριστη ποιότητα που επίσης συνιστά το κύριο εξαγωγικό προϊόν του τόπου μας, τι θέση θα πάρετε;;;;
  • Για την περίφημη τιμή του ελαιολάδου μπορείτε να μας ενημερώσετε πως καθορίζεται;;;; Δεν δεχόμαστε την απάντηση τύπου «έτσι κρίνει η ΕΕ, σύμφωνα με την Οδηγία …..χ και ψ».  Είσαστε Υπουργός,  έχετε Ευρωβουλευτές και η θέση τους εκεί είναι να «παλεύουν» για τα συμφέροντα της Ελλάδας.

Αναμένουμε τις απαντήσεις σας.

Δέσποινα Κουρουπάκη

Πρόεδρος Αγροτικού

Συν/σμού Σφάκας Σητείας

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos