Αυστηρή σύσταση, σε σχέση με την έναρξη συγκομιδής ελαιοκάρπου
Οι ελαιουργοί, παρακαλούνται να ενημερώνουν τους πελάτες τους

Όπως αναφέραμε και  στο με Α.Π. 235287/14-10-2020 δελτίο τύπου της Υπηρεσίας μας, σε σχέση με το χρόνο έναρξης συγκομιδής του ελαιόκαρπου, και επειδή πληροφορούμαστε ότι  κάποιοι ελαιοπαραγωγοί συγκομίζουν χωρίς να τηρούν τις επιβαλλόμενες προθεσμίες, προκειμένου να μην υπάρξουν υπολείμματα εντομοκτόνων στο ελαιόλαδο, υπενθυμίζουμε  τα εξής:

Η συγκομιδή δεν επιτρέπεται να ξεκινήσει  (λόγω του προτελευταίου διενεργηθέντος ψεκασμού) πριν από:

  • τις 30 Οκτωβρίου στις περιοχές Κριτσάς, Κρούστα και Λακωνίων, 
  • τις 5 Νοεμβρίου στις περιοχές Καλού Χωριού, Πρίνας.

Στις λοιπές περιοχές του Δήμου Αγίου Νικολάου ισχύει η προθεσμία πριν από τις 24 Οκτωβρίου.

Επειδή όμως είναι σε εξέλιξη ή ολοκληρώθηκε κατά περίπτωση ο τελευταίος ψεκασμός, θα πρέπει να συνυπολογιστεί η προθεσμία των 14 ημερών (άλλο σκεύασμα), που απαιτούνται από αυτόν. Για τις επιτρεπόμενες ημερομηνίες έναρξης η Υπηρεσία μας θα εκδώσει σύντομα νεότερο Δελτίο Τύπου.

Επομένως, μπορεί να ξεκινήσει η συγκομιδή μόνο σε όσα ελαιοκτήματα έχουν παρέλθει οι  παραπάνω προθεσμίες από τον προτελευταίο ψεκασμό και σε όσα έχουν ζητήσει να εξαιρεθούν από τον τελευταίο ψεκασμό.

Υπενθυμίζουμε ότι γίνονται δειγματοληψίες για την ύπαρξη υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων και σε περίπτωση παράβασης θα επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις.

 Οι ελαιουργοί, στους οποίους κοινοποιείται το παρόν, παρακαλούνται να ενημερώνουν τους πελάτες τους και να διερευνούν την τήρηση των παραπάνω προθεσμιών.

Ανακοινώσεις για τις ημερομηνίες των ψεκασμών  αναρτώνται στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κρήτη:

  1. στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.crete.gov.gr Επιλέγοντας: Αρχική Ενημέρωση Γραφείο Τύπου Ανακοινώσεις Ενημέρωση Αγροτών Δακοκτονία Δακοκτονία Π.Ε. Λασιθίου Δακοκτονία Π.Ε. Λασιθίου 2020 Δακοκτονία Π.Ε. Λασιθίου 2020 Δήμος Αγίου Νικολάου
  2. Ή απευθείας στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

https://www.crete.gov.gr/category/enimerosi/grafeio-typoy/release/enimerosi-agroton/dakoktonia/dakoktonia-p-e-lasithioy/dakoktonia-p-e-lasithioy-2020/dakoktonia-p-e-lasithioy-2020-dimos-agioy-nikolaoy/

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos