βουλευτές ζητούν καταγραφή ζημιών στην ελαιοπαραγωγή
η παραγωγή αναμένεται περιορισμένη

10 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσα τους και ο Βουλευτής Λασιθίου Μανόλης Θραψανιώτης, κατέθεσαν ερώτηση προς τον  Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ζητώντας άμεση καταγραφή των ζημιών στην ελαιοπαραγωγή και αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών  στην Ανατολική Κρήτη,  για την  καταστροφή στις ελαιοκαλλιέργειες λόγω  των καιρικών φαινομένων.

Ζημιές από δυσμενείς καιρικές συνθήκες στην ελαιοπαραγωγή στο Ν. Ηρακλείου

Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες προκάλεσαν τεράστιες ζημιές στην ελαιοπαραγωγή σε περιοχές του Ν. Ηρακλείου και Λασιθίου, που είναι από τις πιο ξηροθερμικές περιοχές του Νησιού, αλλά και σε ολόκληρη την Κρήτη.

Αρχικά η ανθοφορία των ελαιοδέντρων εμφανίστηκε αρκετά πλούσια σε όλες σχεδόν τις περιοχές του Νομού. Εν συνεχεία όμως διαπιστώθηκε ότι η καρποφορία παρουσίασε ολική καταστροφή από ζημιές στην φάση της καρπόδεσης που κυμαίνονται σε ποσοστά από 90-100%, εκδηλούμενη κατά διαφορετικές μορφές στις διάφορες περιοχές. Στις χαμηλότερες πρωιμότερες ζώνες παρουσιάστηκε με το φαινόμενο της «σχινοκαρπίας», ενώ στις υψηλότερες και οψιμότερες με το φαινόμενο της πλήρους αποτυχίας της καρπόδεσης.

 Το φαινόμενο της «σχινοκαρπίας» που χαρακτηρίζεται από το ότι η πλειονότητα των καρπών του δένδρου είναι πολύ μικροί, άσπερμοι, δεν αναπτύσσονται φυσιολογικά και συνήθως πέφτουν χωρίς να ωριμάσουν, είναι γνωστό ότι προκαλείται όταν αντίξοες καιρικές συνθήκες επικρατήσουν κατά την περίοδο της γονιμοποίησης (καρπόδεσης) των ανθέων δηλ. υψηλές θερμοκρασίες και αφορούν θερμοκρασίες υπό σκιά, πράγμα που δεν αποκλείει το ότι υπό τον ήλιο στο επίπεδο των καλλιεργειών μπορεί να σημειώθηκαν ακόμη υψηλότερες σε συνδυασμό με τη φετινή ανομβρία.

Επειδή η πλειοψηφία των κατοίκων του νησιού ασχολούνται με την καλλιέργεια της ελιάς και έχουν σαν μοναδικό εισόδημα το αγροτικό.

Επειδή και με δεδομένη την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας, η ολική καταστροφή της ελαιοκαλλιέργειας θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο την οικονομική κατάσταση των αγροτών της περιοχής μας.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεται να προβεί σε ενέργειες ώστε να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές και να αποζημιωθούν οι πληγέντες από τα καιρικά φαινόμενα;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Βαρδάκης Σωκράτης

Γεννιά Γεωργία

Ηγουμενίδης Νικόλαο

Θραψανιώτης Μανώλης

Καρά Γιουσούφ Αϊχάν

Μιχελογιαννάκης Ιωάννης

Μουμουλίδης Θεμιστοκλής

Παπαδόπουλος Νικόλαος

Παπαφιλίππου Γεώργιος

Ριζούλης Ανδρέας

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos