Ενεργειακή αυτάρκεια κτηνοτρόφων;
από τη διαδικτυακή συζήτηση

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, στις 26/1/2022, η τακτική δημόσια διαδικτυακή συζήτηση (μέσω zoom) του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής με κύριο θέμα την «Ενεργειακή αυτάρκεια των κτηνοτρόφων», σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Εταιριών Φωτοβολταϊκών.

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη, κτηνοτρόφος στο Μενίδι, γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής καλωσόρισε τους συμμετέχοντες, ανάμεσα στους οποίους: Αθηνά Μιχαηλίδου (Μέγαρα), Εύα Βρυώνη (Αχαρναί), Αργύρη Μπαϊρακτάρη (Τύρναβος), Νικόλαο Κορδαλή (Μέγαρα), Γιάννη Κοντογιάννη (Μενίδι), Μαρία Τέλιου (Βερδικούσα), Στράτο Τσικουράκη (Χανιά), Ζαφείρη Ναστούλη (Μέγαρα), Θεοδώρα Τσιλιγιάννη (Θεσσαλονίκη), Νίκο Δημόπουλο (Καβάλα), Κώστα Ακριτίδη (Πρωσοτσάνη Δράμας), Δημήτρη Βαρβιτσιώτη (Αθήνα) & Αριστείδης Σπανό (Λάρισα) με συντονιστή τον κ Δημήτριο Μιχαηλίδη.

Η συζήτηση ήταν δημόσια και πολλοί την παρακολουθούσαν μέσω facebook, και είναι διαθέσιμη στο facebook σε δημόσια χρήση στο https://www.facebook.com/618390278198909/videos/482639569880797 στο προφίλ «ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ-ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ».

Η βάση της συζήτησης έγινε στην ξεκάθαρη θέση ότι: η παραγωγή ενέργειας είναι αντικείμενο του πρωτογενούς τομέα. Ο αγρότης είναι ο τεχνολόγος της διαχείρισης της ροής της ενέργειας, δηλαδή εγκλωβίζει την ηλιακή ενέργεια με χημικές διαδικασίες (φωτοσύνθεση) στα καλλιεργούμενα φυτά, και όταν ο άνθρωπος θέλει ενέργεια για να κινηθεί, απλά τρώει και χωνεύει τα καλλιεργημένα.

Επίσης είναι παραδεκτό ότι απαραίτητο για την «ΑΝΑΠΤΥΞΗ» είναι η ύπαρξη οικονομικά διαθέσιμης ενέργειας. Από την αρχαιότητα (μέχρι πολύ πρόσφατα) η απαραίτητη ενέργεια για την ανάπτυξη εξασφαλιζόταν είτε με τους δούλους από πολεμικές ή άλλες ενέργειες, είτε στην εποχή μας από την ηλεκτρική (ατομική, αιολική, ηλιακή, βιομάζας κλπ) ενέργεια.

Είναι απαράδεκτο οι αγρότες, αντικείμενο των οποίων είναι και η παραγωγή ενέργειας, να εξαρτώνται (αγοράζουν) από έναν κεντρικό οργανισμό παραγωγής ενέργειας, και μάλιστα με υπερβολικά μεγάλο απαράδεκτο κόστος ενέργειας. Από κακή πολιτική επιλογή αντί να επιδιωχθεί να περιορισθεί η εξάρτηση (αγορά) κατέληξαν οι αγρότες να έχουν αυξημένη εξάρτηση (αγορά ενέργειας και πώληση ενέργειας) με τα τότε Φωτοβολταϊκά των 100KWh.

Ο κ Στ. Ψωμάς, Σύμβουλος Συνδέσμου Εταιριών Φωτοβολταϊκών-ΣΕΦ εξήγησε τις δυνατότητες για να μπορέσει ο αγρότης (γεωργός ή κτηνοτρόφος) να προσεγγίσει την ενεργειακή αυτάρκεια, και μάλιστα οι κτηνοτρόφοι, αξιοποιώντας τις μεγάλες επιφάνειες οροφών που ήδη έχουν στις σταβλικές τους εγκαταστάσεις.

Ο λογαριασμός που πληρώνουν οι κτηνοτρόφοι στον πάροχο ενέργειας αποτελείται από δύο διακριτά μέρη, το ανταγωνιστικό και το ρυθμιζόμενο. Τυχόν παραγωγή ενέργειας από τον κτηνοτρόφο μπορεί να ελαχιστοποιήσει το ανταγωνιστικό. Πολύ σημαντικό σημείο προσοχής είναι ότι οι επεμβάσεις για τα φωτοβολταϊκά είναι «οικοδομικές εργασίες μικρής κλίμακας» και ΔΕΝ απαιτούν άδεια από την πολεοδομία, και μάλιστα μπορούν να γίνουν ακόμα και σε στάβλους χωρίς τυπική αδειοδότηση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, ακόμα και σε «αυθαίρετα».

Για τους επαγγελματίες ο ΦΠΑ δεν είναι δαπάνη επένδυσης, διότι ο ΦΠΑ συμψηφίζεται. Μια εγκατάσταση φωτοβολταϊκού 40 KWh κοστίζει περίπου 40.000€. Μια εγκατάσταση σε επαγγελματικό χώρο αποσβένεται σε 3-4 χρόνια ΜΟΝΟ! … Οι συμβάσεις με την ΔΕΔΗΕ είναι 25ετείς, επομένως τα επόμενα 21-22 χρόνια υπάρχει καθαρό όφελος για τον κτηνοτρόφο. Μια εγκατάσταση σε οικία (3-4KWh) έχει χρόνο απόσβεσης περίπου 7 ετών.

Μάλιστα σε επίπεδο νομού (Περιφερειακής Ενότητας) ο ίδιος ΑΦΜ μπορεί να συμψηφίζει (net metering) την παραγωγή με την κατανάλωση ενέργειας. Αυτήν την εξαιρετική ρύθμιση μπορούν να αξιοποιήσουν και οι Ενεργειακές Κοινότητες, για τουλάχιστον πέντε συνεταιριστές, φυσικά ή νομικά πρόσωπα.

Οι Τράπεζες θεωρούν τις επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά καλές επιχειρηματικές προτάσεις και συνήθως χρηματοδοτούν το 80% της επένδυσης, ενώ ο Υπουργός Αγρ. Ανάπτ & Τροφίμων ήδη εξήγγειλε χρηματοδότηση-επιδότηση αγροτών εντός του 2022 για τοποθέτηση φωτοβολταϊκών.

Η διαδικασία θα πρέπει να περιλαμβάνει την συγκέντρωση των αποδείξεων πληρωμής δαπανών του προηγούμενου έτους, και την εκτίμηση όλων των ενεργειακών αναγκών της κτηνοτροφικής εγκατάστασης από κάποιον ειδικό μελετητή. Ακολουθεί αίτηση προς την ΔΕΔΗΕ, που συνήθως απαντά εντός διμήνου. Γίνονται προσπάθειες να αποδεσμευτούν οι κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις ιδιαίτερα εάν είναι μικρές (μέχρι 50KWh) ή εάν έχουν καλό συντελεστή ταυτοχρονισμού παραγωγής-κατανάλωσης, ο οποίος αυξάνεται με μπαταρίες αποθήκευσης ενέργειας. Ακολούθως ξεκινά η εγκατάσταση της επένδυσης, η οποία εξαρτάται από την τοποθεσία, καθ όσον πιθανόν να απαιτηθούν μετακινήσεις και διανυκτερεύσεις ειδικών εγκαταστατών.

Τυχόν αυτόνομα συστήματα ιδιοπαραγωγής-ιδιοκατανάλωσης ενέργειας είναι ελεύθερα οπουδήποτε στην Ελλάδα, αλλά ίσως να είναι ιδιαίτερα ακριβή η επένδυση, διότι απαιτούνται σοβαρές επενδύσεις σε μπαταρίες …

Ο κ Δημ. Βαρβιτσιώτης, ανέφερε ότι η πρόσθεση των φωτοβολταϊκών πάνελ στην οροφή ενός στάβλου δημιουργεί πρόσθετη θερμομόνωση, που οδηγεί σε μείωση της θερμοκρασίας σε επιπλέον -4 έως -10 βαθμούς κελσίου το καλοκαίρι και σε αύξηση της θερμοκρασίας στον στάβλο κατά +1 έως +3 βαθμούς Κελσίου τον χειμώνα, σε σχέση με τις θερμοκρασίες πριν τα φωτοβολταϊκά πάνελ,

Επίσης γύρω και κάτω από τα φωτοβολταϊκά πάνελ σε φωτοβολταϊκά πάρκα προβλέπεται αξιοποίηση της βόσκησης από πρόβατα ή χήνες για τον καθαρισμό των πάρκων. Οι κτηνοτρόφοι πρέπει να αποζημιωθούν για αυτήν την συνεργασία, ενώ ο ιδιοκτήτης του πάρκου πρέπει να εξασφαλίσει δεξαμενές και ποτίστρες και άλλα απαραίτητα για την καλή διαβίωση των ζώων. Δεν συνίστανται βόσκηση από αγελάδες λόγω μεγέθους και αποφυγής ζημιών στα πάνελ, ούτε συνίστανται κατσίκες διότι έχουν την τάση να πηδούν πάνω στα πάνελ. Τα φωτοβολταϊκά πάνελ δεν δημιουργούν ηλεκτρομαγνητικές εκπομπές ή βλαπτικά ενεργειακά πεδία.

Ακούστηκαν και πολλά άλλα σημαντικά που βρίσκονται όλα στο facebook, ενώ η κα Μάγδα Κοντογιάννη (κτηνοτρόφος, Μενίδι, 6932094231) ενημέρωσε ότι στα πλαίσια των τακτικών δημόσιων διαδικτυακών συζητήσεων την Τετάρτη, 2 Φεβ 2022, στις 21.00 θα συζητηθεί το «Αγροτικό Σύμφωνο 2040 της ΕΕ» και την Τετάρτη, 9 Φεβ 2022, στις 21.00 θα αναζητηθεί ενημέρωση για «Τα χρηματοδοτικά μέσα υποστήριξης της κτηνοτροφικής επιχειρηματικότητας». Οι δημόσιες συζητήσεις της Τετάρτης περιμένουν.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382, ΑγροΝέα, AgroBus

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos