Επίσκεψη Υπ.Α.Α.Τ. στην Ιεράπετρα, Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος
Βορίδης, Πλακιωτάκης, Αρναουτάκης με τον δήμαρχο Ιεράπετρας

Ενημερώνουμε τους αγρότες της ευρύτερης περιοχής για τα συμπεράσματα της επίσκεψης του Υπ.Α.Α.Τ. στην Ιεράπετρα την 02.10.2020, κάνοντας πρώτα μια αναφορά στα πεπραγμένα. Η φετινή καλλιεργητική περίοδο αναμφίβολα χαρακτηρίζεται από τις καταστρεπτικές συνέπειες της πανδημίας, η οποία στο ξεκίνημα της βρήκε την θερμοκηπιακή Κρήτη στο μέγιστο της παραγωγικής δυναμικότητας της.

Τότε, ξεκίνησε από όλους τους Συλλογικούς Φορείς της Κρήτης μια υπέρ-προσπάθεια για μια κοινή γραμμή ανάδειξης του προβλήματος, συνεπικουρουμένη από ένα σημαντικό αριθμό ιδιωτών, οι οποίοι έβαλαν την σφραγίδα τους στα πρώτα στοιχεία που σταλθήκαν, ώστε να στοιχειοθετηθεί το αίτημα μας για οικονομική ενίσχυση στα θερμοκηπιακά κηπευτικά.

Ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας συμμετείχε ΕΝΕΡΓΑ από την αρχή αυτής της προσπάθειας, σε παγκρήτιο επίπεδο. Το νέο εκλεγμένο ΔΣ του Συλλόγου αναλαμβάνει να εκπροσωπήσει επίσημα τον αγροτικό κόσμο της περιοχής μας, στις 20 Ιουλίου 2020.

Ξεκινήσαμε εκ νέου τον συντονισμό της προσπάθειας μας μαζί με αλλά συλλογικά σχήματα , αναλογιζόμενοι το βάρος της ευθύνης από τα μελή μας που μας τίμησαν στις πρόσφατες εκλογές. Σε διάστημα ενός μηνός καταφέραμε να έχουμε συνάντηση στο υπουργείο , όπου ζητήσαμε από τον Υπ.Α.Α.Τ. η βάση του διαλόγου που θα έχουμε (να είναι καταρχήν) η πρόθεση και το ύψος της ενίσχυσης που το υπουργείο δύναται να διαθέσει για τα θερμοκηπιακά κηπευτικά της Κρήτης.

Η απάντηση ήταν ξεκάθαρη. 10.000.000 ευρώ σε 6.980 στρέμματα θερμοκηπιακής τομάτας , μικρότερο ποσό ανά στρέμμα στην θερμοκηπιακή μελιτζάνα και αποκλεισμός θερμοκηπιακής αγγουριάς και πιπεριάς, από τις ενισχύσεις.

Ακολούθησαν συντονισμένες ενέργειες σε συνεργασία με τους υπόλοιπους συλλογικούς και συνεταιριστικούς φέρεις της Κρήτης, για να συμπεριληφθούν όλα τα ειδή που αποκλειόταν. Καταφέραμε να έχουμε την δέσμευση για την καλλιέργεια αγγουριάς και την εξέταση για την πιπεριά, ενισχύοντας το αίτημα μας με αποστολή στοιχείων στο ακέραιο, τα οποία μας ζητήθηκαν εκ νέου. Τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις μας επιβεβαίωσε επιπλέον και ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα Κρήτης κ. Χνάρης, εξουσιοδοτημένος από τον Υπ.Α.Α.Τ.. Να σημειωθεί δε, ότι η συμβολή του κ. Χνάρη ήταν καθοριστική στο τελική απόφαση για τα είδη που θα ενισχυθούν. Η κατάληξη όλων των ενεργειών, ήταν οι ανακοινώσεις από τον Υπ.Α.Α.Τ στην επίσκεψη του στην Ιεράπετρα την 02.10.2020, ξαφνιάζοντας μας, με άκρως αρνητικό τρόπο.

Συμπέρασμα:

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα ποσά που ανακοινώθηκαν μας βρίσκουν κάθετα αντίθετους και είναι προφανής η δυσαρέσκεια μας για την ανακολουθία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Δεν χωράει καμία αμφισβήτηση ότι αδυνατούμε να δεχθούμε αυτό το αποτέλεσμα και ότι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε το αίτημα για μια ουσιαστική οικονομική ενίσχυση στα θερμοκηπιακά κηπευτικά.

Δεν χωράει καμία διαπραγμάτευση ότι ενέργειες σαν αυτές δυναμιτίζουν την προσπάθεια μας σαν Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας να ανακτήσουμε την χαμένη εμπιστοσύνη του αγροτικού κόσμου προς την πολιτεία, με απώτερο στόχο την Αγροτική Ανάπτυξη του τόπου μας.

Τέλος,  έχουμε ήδη κινηθεί αναλόγως και καλούμε τον Υπ.Α.Α.Τ., έστω και τώρα, να αναθεωρήσει αυτήν την απόφαση, αν πραγματικά επιθυμεί να προκρίνει την συνένωση του αγροτικού κόσμου και την ανάπτυξη της αγροτικός παράγωγης.

Σε αντίθεση περίπτωση θα αναλάβει έκαστος την ευθύνη του αποτελέσματος.

Εκ του Δ.Σ.

Ο  Πρόεδρος                                 Ο Γραμματέας                    

Γαϊτάνης Ιωάννης                                                  Βιαννιτάκης Μιχαήλ

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos