Επισκέψεις στις καταστροφές του Γούδουρα
ένα από τα κατεστραμμένα θερμοκήπια

Μετά τον υδροστρόβιλο που προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές σε θερμοκήπια στον Γούδουρα, τη περιοχή επισκέφτηκε ο βουλευτής Λασιθίου Μανώλης Θραψανιώτης και η αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Πελαγία Πετράκη.

Όπως θα δείτε στις σχετικές ανακοινώσεις και των δύο (παρακάτω), πουθενά δεν γίνεται λόγος για αλλαγή του τρόπου κατασκευής των θερμοκηπίων ούτως ώστε να αντέχουν στον αέρα, ούτε για το γεγονός ότι αρκετοί από τους πληγέντες έχουν πάρει απαλλαγή από τον ΕΛ.Γ.Α., άρα δεν μπορούν να αποζημιωθούν ….. 

Επίσκεψη Θραψανιώτη στα κατεστραμμένα θερμοκήπια του Γούδουρα

Ο Βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ Μανόλης Θραψανιώτης συνοδευόμενος από τα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου Γιώργο Καλλιντέρη, Μπάμπη Δραγασάκη, Γιάννη Κασωτάκη και Κώστα Αλούμπη, επισκέφτηκε την Κυριακή 18/11/2018 τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες στην περιοχή Γούδουρα Σητείας, που επλήγησαν από τον καταστροφικό ανεμοστρόβιλο.

Αφού επισκέφτηκαν τα κατεστραμμένα θερμοκήπια, είχαν συζήτηση με τους παραγωγούς και εκπροσώπους του τοπικού αγροτικού συλλόγου που παρουσίασαν αναλυτικά τις συνέπειες των καταστροφών και την αδυναμία τους να συνεχίσουν να παράγουν. Οι παραγωγοί έθεσαν  το  θέμα  αποζημίωσης  της κατεστραμμένης  παραγωγής  και την  δυνατότητα οικονομικής  ενίσχυσης  για να  μπορέσουν πέρα από την κατεστραμμένη παραγωγή, να αποκαταστήσουν και τις  υποδομές ούτως ώστε να μπορέσουν  να καλλιεργήσουν ξανά.

Οι ζημιές στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες, στις εγκαταστάσεις αλλά και στις δένδροκαλλιέργειες, αν και δεν έχουν γίνει σε όλη την περιοχή, όπου συνέβησαν, ξεπερνούν κάθε φαντασία.

Κατά τη συνάντηση, ο υπουργός Γεωργίας κ. Σταύρος Αραχωβιτης επικοινώνησε με τους αγρότες μετά από τηλεφώνημα του Μανόλη Θραψανιώτη και ενημερώθηκε άμεσα. 

Μετά την συζήτηση ο Βουλευτής δήλωσε:

“Η καταστροφή από τον ανεμοστρόβιλο ξεπερνά κάθε φαντασία. Ευτυχώς που συνέβη νύκτα και δεν θρηνήσαμε θύματα. Φοβάμαι ότι τετοια ακραία φαινόμενα θα είναι συχνότερα  λόγω της κλιματικής αλλαγής, και πρέπει να σχεδιάζουμε με βάση τα νέα δεδομένα”.

            Σε ότι αφορά τις ζημιές τόνισε ότι άμεσα θα γίνει η καταγραφή των ζημιών από τους εκτιμητές του ΕΛΓΑ, ούτως ώστε να αποζημιωθούν οι ζημιές στην παραγωγή και τις εγκαταστάσεις όσων είναι ασφαλισμένοι.

 Τόνισε την ανάγκη να ασφαλιστούν οι αγρότες για να μπορούν να αποζημιώνονται σε περίπτωση καταστροφης και επεσήμανε ότι οι ζημιές του Ιανουαρίου αποζημιώθηκαν πολύ γρήγορα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Τέλος δεσμεύτηκε, μόλις ολοκληρωθούν οι καταγραφές, να συμβάλλει ώστε να  προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες αποζημίωσης αλλά και να αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα για αποκατάσταση των ζημιών.

Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου: Στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης στους πληγέντες παραγωγούς του Γούδουρα Σητείας

Τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης στους πληγέντες παραγωγούς που μετά από το πέρασμα του υδροστρόβιλου στην περιοχή του Γούδουρα Σητείας τα ξημερώματα του περασμένου  Σαββάτου είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται, εξέφρασε η Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κα. Πελαγία Πετράκη σε συνάντηση που είχε μαζί τους.

Η κα. Πετράκη βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο σημείο όπου προκλήθηκαν οι ζημιές επισκέφθηκε τα κατεστραμμένα θερμοκήπια της περιοχής και συνομίλησε με τους παραγωγούς ενώ βρισκόταν σε συνεχή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη .Στο σημείο βρέθηκαν επίσης ο Περιφερειακός Σύμβουλος Λασιθίου κ. Γιάννης Γουλιδάκης, ο Δήμαρχος Σητείας κ. Θοδωρής Πατεράκης και ο πρόεδρος του Αγροτικού  Συλλόγου Σητείας κ. Γιώργος Τσιφετάκης.

Όπως σημείωσε η  Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου το μέγεθος των ζημιών είναι τεράστιο  καθώς περίπου τριάντα θερμοκήπια έχουν υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή  ενώ σημαντικές ζημιές έχουν σημειωθεί και σε ελαιόδεντρα. 

«Ως Περιφέρεια Κρήτης βρεθήκαμε άμεσα στο σημείο ενημερώσαμε τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και είμαστε δίπλα στους παραγωγούς που είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται. Η Περιφέρεια Κρήτης θα στηρίξει τα αιτήματα των παραγωγών προκειμένου να αποζημιωθούν ενώ θα τα μεταφέρουμε στα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών» επεσήμανε σε δηλώσεις της η κα. Πετράκη τονίζοντας ότι η Περιφέρεια Κρήτης περιμένει και την απόφαση του δημοτικού Συμβουλίου Σητείας που συνεδριάζει την Τρίτη 20 Νοεμβρίου και που αναμένεται να καταθέσει αίτημα προς την Περιφέρεια προκειμένου να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos