Πραγματοποίηση εσπερίδας για τον επιβλαβή οργανισμό ΞΥΛΕΛΛΑ (Xylella fastidiosa)
οι τρεις ειδικοί ενημερώνοντας …

Την Τρίτη 24 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Λασιθίου εσπερίδα με θέμα τον οδικό χάρτη ενεργειών ανά εμπλεκόμενο φορέα στην Περιφέρεια Κρήτης, σε σχέση με το εξαιρετικά καταστροφικό παθογόνο της ελιάς,

του αμπελιού, πολλών οπωροφόρων δένδρων, πολλών ανθοκομικών, αρωματικών και αυτοφυούς βλάστησης, ΞΥΛΕΛΛΑ (Xylella fastidiosa).

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Κρήτης, μαζί με το ΓΕΩΤΕΕ ΠΚ, το ΤΕΙ Κρήτης τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και το ΥΠΑΑΤ – Δ/νση Αποκεντρωμένων Υπηρεσιών Κρήτης, με τη συνδρομή και στήριξη της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Λασιθίου.

Στις παρουσιάσεις τους ειδικοί Γεωπόνοι ανέπτυξαν διεξοδικά τα θέματα που αφορούν τα συμπτώματα, την εξάπλωση και την αντιμετώπιση της ασθένειας.

Επίσης αναπτύχθηκε το σχέδιο που ήδη έχει ξεκινήσει να υλοποιείται με  τη στήριξη και τη χρηματοδότηση της Περιφέρεια Κρήτης και αφορά ένα σύνολο ενεργειών σε επίπεδο ενημέρωσης των πολιτών, προληπτικών μέτρων για την αποφυγή της εισόδου του παθογόνου στη χώρα μας, διενέργειας δειγματοληψιών και εργαστηριακών εξετάσεων για διερεύνηση τυχόν παρουσίας του, αλλά και δρομολόγησης ερευνητικών προγραμμάτων έτσι ώστε να υπάρχει ετοιμότητα για την αντιμετώπιση του, εφόσον και όταν θα απαιτηθεί.

Την ενημέρωση παρακολούθησαν Γεωπόνοι και ελαιοπαραγωγοί και ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση μεταξύ των παρευρισκομένων.

Όμως για ένα θέμα τόσο ζωτικής σημασίας, θα ήταν σκόπιμο να παρευρίσκονται πολύ περισσότεροι πολίτες.

Δ/ΝΣΗ ΑΓΡΟΤ. ΟΙΚΟΝ. & ΚΤΗΝ/ΤΡΙΚΗΣ Τμήμα Φυτ/κού & Ποιοτικού  Ελέγχου

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos