από αριστερά, Παπαδοπετράκης, Σπυριδάκης, Στυλιανού, Στεφανάκης
από αριστερά, Παπαδοπετράκης, Σπυριδάκης, Στυλιανού, Στεφανάκης

Το Σάββατο 22-11 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας διεξήχθη εσπερίδα με θέμα “Προοπτικές λειτουργίας βιώσιμου μοντέλου κτηνοτροφίας στους ορεινούς όγκους“.

Η συνάντηση διοργανώθηκε από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Λασιθίου σε συνεργασία με τον Δήμο Ιεράπετρας και την Επιτροπή Συλλόγων και Φορέων για τον ορεινό όγκο της Θρυπτής.

Εκ μέρους του Κ.Π.Ε. Λασιθίου μίλησε ο κ. Δασκαλάκης Παύλος, ο οποίος έκαμε ανασκόπηση της μέχρι τώρα συνεργασίας με τους Συλλόγους και τους Φορείς της Ιεράπετρας και επεσήμανε τους κυριότερους σταθμούς αυτής της πορείας (Συνέδριο για την βιώσιμη ανάπτυξη του ορεινού όγκου της Θρυπτής, συγκέντρωση για τον ανεμολογικό ιστό, συγκέντρωση στην Θρυπτή για την ανεξέλεγκτη βόσκηση, η παρούσα εσπερίδα κλπ.)

Μίλησαν εκ μέρους του δήμου Ιεράπετρας οι:

  • αντιδήμαρχος κ. Παπαδοπετράκης Ανδρέας που καλωσόρισε τους παριστάμενους και έκανε μια σύντομη εισαγωγή στα θέματα της εσπερίδας εκφράζοντας την δέσμευση και την συμπαράσταση της δημοτικής αρχής σε παρόμοια εγχειρήματα,
  • ο πρόεδρος του νομικού προσώπου του δήμου Κτηνίατρος κ Σπυριδάκης Μιχάλης ο οποίος αναφέρθηκε σε στατιστικά στοιχεία σχετικά με την αιγοπροβατοτροφία στην Ε.Ε. και στην χώρα μας και κατέθεσε προτάσεις για την επίλυση του προβλήματος της ανεξέλεγκτης βόσκησης.
πολίτες και κτηνοτρόφοι παρακολούθησαν την εσπερίδα
πολίτες και κτηνοτρόφοι παρακολούθησαν την εσπερίδα

Επίσης εκ μέρους του Οικονομικού Επιμελητηρίου Λασιθίου ο οικονομολόγος κ Νίκος Δρακωνάκης, ο οποίος εστίασε την παρέμβαση του στις αναπτυξιακές προοπτικές οριοθετημένων περιοχών και στα σημεία που πρέπει να επικεντρώνονται παρόμοιες προσπάθειες.

Εκ μέρους του δικτύου ΡΙΖΑ μίλησε η κ. Ευγενία Αναστασάκη από την Γέργερη (Ψηλορείτης) που αναφέρθηκε στην εμπειρία απο τα χωριά του Ψηλορείτη, την συνεργασία με κτηνοτρόφους (αναφέροντας το παράδειγμα του κοινού τυροκομείου) καθώς και την προσπάθεια των κατοίκων για αυτοδιαχείριση στην Γέργερη.

Από την επιτροπή των Συλλόγων και Φορέων παρενέβησαν οι:

  • κ. Γιάννης Ρεμεδιάκης (πρ. του τοπικού συμβουλίου Καβουσίου) που αναφέρθηκε στην άναρχη κατάσταση που επικρατεί στον δήμο Ιεράπετρας σχετικά με το καθεστώς βόσκησης όπως επίσης και τις τραγικές παραλείψεις των αρμοδίων αρχών στην εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας και
  • ο κ. Γ. Τομαδάκης (ΔΣ Προοδευτικού Συλλόγου Κ. Χωριού ) που κατέθεσε ολοκληρωμένες προτάσεις της επιτροπής σχετικα με την βόσκηση στο Δήμο καθώς και τις αναπτυξιακές κατευθύνσεις και τόνισε την ανάγκη συνεργασίας όλων των πλευρών (κατοίκων, κτηνοτρόφων και αρμοδίων υπηρεσιών)
Αναστασάκη, Δασκαλάκης
Αναστασάκη, Δασκαλάκης

Οι ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις κορυφώθηκαν με τοποθετήσεις από το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο/παράρτημα Κρήτης, που εξέφρασε (για μία ακόμη φορά) την συμπαράσταση του Επιμελητηρίου σε ανάλογα εγχειρήματα,, και μίλησαν:

  • Ο πρόεδρος, και κτηνίατρος, κ Α. Στεφανάκης ο οποίος περιέγραψε τα διαφορετικά μοντέλα κτηνοτροφίας που λειτουργούν στην Κρήτη (λιγότερο παραγωγικό και περισσότερο καταστροφικό αυτό του νομού Λασιθίου) και έδωσε τις γενικές κατευθύνσεις για ένα λειτουργικό καθεστώς κτηνοτροφίας και
  • η αντιπρόεδρος, και γεωπόνος, κ Ευγενία Στυλιανου, η οποία αναφέρθηκε στις δυνατότητες χρηματοδότησης εγχειρημάτων σχετικά με την βιώσιμη ανάπτυξη, καθώς και την αναγκαιότητα κινητοποίησης των τοπικών κοινωνιών, συλλογικοτήτων, και οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης.

Μετά τις ομιλίες ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση όπου τοποθετήθηκαν οι παριστάμενοι μεταξύ των οποίων ο βουλευτής Λασιθίου κ. Κ. Δερμιτζάκης, επικεφαλής παρατάξεων, κτηνοτρόφοι, κ.ο.κ

Τομαδάκης, Ρεμεδιάκης
Τομαδάκης, Ρεμεδιάκης

Συμπερασματικά:

  • Υπογραμμίσθηκε η πολύτιμη συμβολή πρωτοποριακών κινήσεων, όπως αυτή της Επιτροπής Συλλόγων και Φορέων για τον ορεινό όγκο της Θρυπτής, στην προσπάθεια για βιώσιμη ανάπτυξη και καλυτέρευση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.
  • Επισημάνθηκε η ανάγκη να συμπαραταχθεί και να ηγηθεί η δημοτική αρχή σε μια τέτοια προσπάθεια και,
  • Τονίστηκε η αναγκαιότητα αφύπνισης των τοπικών κοινωνιών και συνεργασίας των παραγωγικών δυνάμεων προς την κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Η Επιτροπή των Συλλόγων και Φορέων για τον Ορεινό όγκο της Θρυπτής καλεί τους κατοίκους να παραβρεθούν στην επόμενη ανοικτή συνάντηση που θα γίνει στην Τουρλωτή την 1/12/14 στις 6:30μμ.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos