τα ζώα εκείνη την ώρα συνέχιζαν το "έργο" τους
τα ζώα εκείνη την ώρα συνέχιζαν το “έργο” τους

Την Πέμπτη 6/11/14, εκπρόσωπος της Επιτροπής Συλλόγων και Φορέων για την βόσκηση, παρέστη, μετά απο πρόσκληση του αστυνομικού Διευθυντή Λασιθίου, κ. Κωστή Περράκη,

σε άτυπη σύσκεψη στην Αστυνομική Διεύθυνση Λασιθίου στον Αγιο Νικόλαο, με θέμα την ανεξέλεγκτη βόσκηση, κυρίως στον Δήμο Ιεράπετρας, μια και εκεί είναι περισσότερο οξύ το πρόβλημα.

Η συνάντηση αυτή, στην οποία είχαν προσκληθεί και συμμετείχαν στελέχη των εμπλεκόμενων υπηρεσιών (Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, Δ/νση Δασών Λασιθίου, Δήμος Ιεράπετρας,) , είχε σκοπό των καλύτερο συντονισμό των ενεργειών των και την επίλυση προβλημάτων σχετικά με αρμοδιότητες που επικαλύπτονται.

Από όλες τις πλευρές εκφράστηκε η ανάγκη συνεργασίας προς αυτήν την κατεύθυνση και συγχρόνως προτάθηκαν συγκεκριμένες πρακτικές δεσμεύσεις.   Ανάμεσα στα θέματα που εξετάστηκαν ήταν:

  • αυτό της λειτουργίας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων δίπλα σε πηγές ή σε λεκάνες απορροής ύδατος που, εφόσον κριθεί ότι αποτελούν κίνδυνο για την δημόσια υγεία, θα πρέπει να απομακρυνθούν.
  • η ανάγκη χαρακτηρισμού υπερβοσκημένων δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων σε δασωτέες για ορισμένο χρονικό διάστημα, απαγορεύοντας την ελεύθερη βόσκηση έτσι ώστε να μπορέσει να ανακάμψει το φυσικό περιβάλλον.
  • η απομάκρυνση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, οι οποίες υφίστανται αντικειμενική αδυναμία άρσης των παρατυπιών που είναι εμπόδιο στην αδειοδότηση τους ( π.χ σε Περιοχές Ειδικής Προστασίας) και η επέμβαση των αρμοδίων υπηρεσιών όταν προκαλείται βλάβη στο περιβάλλον.
  • η ανάγκη να οργανωθεί η περισυλλογή των ανεπιτήρητων ζώων και,
  • το θέμα του ελέγχου των κατατιθέμενων κτηνοτροφικών δηλώσεων, της σύνταξης διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης κ.ο.κ.

Η Επιτροπή Συλλόγων και φορέων συμφωνεί στις πιο πάνω επισημάνσεις (που άλλωστε προβλέπονται από τους νόμους) και χαιρετίζει την πρωτοβουλία της εν λόγω συνάντησης.

Πιστεύουμε, επιπλέον, ότι δεν είναι αρκετά τα κατασταλτικά μέτρα, αλλά πρέπει να συνοδεύονται και από προτάσεις συνολικής επίλυσης του προβλήματος με γενναίες αποφάσεις, που θα συμβάλλουν σε ένα βιώσιμο μοντέλο κτηνοτροφίας. Για αυτόν τον σκοπό απαιτείται βούληση και απαραίτητα η συνεργασία των ίδιων των κτηνοτρόφων.

Καλούμε λοιπόν όλους, σε έναν δημόσιο διάλογο, στις 22 Νοεμβρίου στις 04:30μμ στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΔΣ Ιεράπετρας, όπου θα κατατεθούν και συζητηθούν οι προτάσεις όλων των ενδιαφερομένων.

Απο την στιγμή που θα βρεθεί και συμφωνηθεί η χρυσή τομή να εργαστούμε όλοι για την υλοποίηση των κοινών αποφάσεων.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos