Σύσκεψη για το φράγμα Τσιμπιστή στο Καθαρό
από τη σύσκεψη

Η κατασκευή φράγματος  στη θέση “Τσιμπιστή” στο Οροπέδιο Καθαρού -ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής -που κατά κοινή ομολογία αναμένεται να στηρίξει και να δώσει μια  δυναμική ώθηση

στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή της Κριτσάς, ήταν το θέμα Η κατασκευή φράγματος  στη θέση “Τσιμπιστή” στο Οροπέδιο Καθαρού -ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής -που κατά κοινή ομολογία αναμένεται να στηρίξει που συζητήθηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα (2/3) στην Αντιπεριφέρεια Λασιθίου, παρουσία της αντιπεριφερειάρχου κ. Πελαγίας Πετράκη, του Δημάρχου Αγίου Νικολάου κ. Αντώνη Ζερβού, του υπ. τμήματος Γεωποικιλότητας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Μπάμπη Φασουλά , του κ. Μιχάλη Δρετάκη (τμήμα οικολογίας &διαχείρισης περιβάλλοντος), της Γραμματέως του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Μαρίας Βάρδα , του προέδρου του Τ.Κ Κριτσάς κ. Ν. Ζαχαριάδη, των υπηρεσιακών παραγόντων της Αντιπ. Λασιθίου κ.κ. Μπ. Βαρδάκη- Γεωργ. Πάγκαλου, και του κ. Γ. Αφορδακού φυσιοδίφη.

Οι παριστάμενοι στην συνάντηση προέκριναν την σύνταξη “Διαχειριστικού Σχεδίου”, για το Οροπέδιο Καθαρού- που ουσιαστικά θα στηριχθεί στην εκπονηθείσα μελέτη του ΓΕΩΤΕΕ (2000) για την υλοποίηση του έργου και την ουσιαστική αντιμετώπιση ζητημάτων  που σχετίζονται με την περιοχή.

Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός, σε δηλώσεις του λίγο μετά το πέρας της συσκέψεως μεταξύ άλλων τόνισε : ” είναι γεγονός ότι η μελέτη του ΓΕΩΤΕΕ, αποτελεί  “μπούσουλα” στον οποίο μπορεί να στηριχθεί η υλοποίηση  του έργου. Ωστόσο η μελέτη αυτή, θα πρέπει να επικαιροποιηθεί, δεδομένου ότι απο το 2000 που έχει συνταχθεί έως σήμερα έχουν αλλάξει αρκετά πράγματα στην περιοχή.Σε σύντομο χρόνο σε συνεργασία με την Αντιπεριφέρεια Λασιθίου-έκανε γνωστό- θα πραγματοποιηθεί μία δεύτερη σύσκεψη, πολιτικού χαρακτήρα προκειμένου επί της ουσίας να λάβουμε αποφάσεις για θέματα που χρονίζουν και ζητούν άμεσες απαντήσεις!

Αναφορικά με το ζήτημα της θέσης που έχει προταθεί για την δημιουργία του φράγματος-λιμνοδεξαμενής όπως έγινε γνωστό το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας θεωρεί ότι η θέση “Τσιμπιστής” είναι η καταλληλότερη, ενώ σ΄ότι αφορά τα μεγέθη, διατυπώθηκαν επιφυλάξεις, για τις οποίες  ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου, ανέφερε : “Είναι ένα θέμα το οποίο μπορεί ν΄απαντηθεί απο μια μελέτη σκοπιμότητας απο την οποία θα φανεί ο πραγματικός όγκος του νερού που χρειάζεται. Θεωρώ και θα πρέπει να το έχουμε “στην άκρη του μυαλού μας” -πρόσθεσε-ότι το νερό που θα προκύψει από το συγκεκριμένο έργο σε μια περίοδο ανομβρίας, θα μπορεί να καλύψει μέρος ή το σύνολο των υδάτινων αναγκών της Κριτσάς.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos