Χατζημαρκάκης, CiolosΗ αγροτική παραγωγή της Κρήτης αλλά και η προώθηση των αγροτικών προϊόντων του νησιού στις αγορές της Γερμανίας και της Ευρώπης, ήταν στην ατζέντα της συνάντησης που είχε στις Βρυξέλλες ο ευρωβουλευτής Γιώργος Χατζημαρκάκης με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γεωργίας κ. Ντάσιαν Τσιόλος (Dacian Ciolos).

Κατά τη διάρκεια της 50λεπτης συνάντησης, σημαντικό μέρος της συζήτησης περιστράφηκε σε θέματα που απασχολούν την αγροτική παραγωγή στο νησί. Καταρχήν ο κ. Χατζημαρκάκης ενημέρωσε τον Ευρωπαίο Επίτροπο για την έντονη ανησυχία που εκφράζουν οι αγρότες της Κρήτης για την αναθεώρηση του τελωνειακού κώδικα αναφερόμενος σε σχετική επιστολή των αγροτών της Ιεράπετρας που εκφράζουν το φόβο ότι θα εισάγονται προϊόντα τρίτων χωρών και θα βαφτίζονται ευρωπαϊκά με μια απλή αλλαγή συσκευασίας και ετικέτας. Ο ευρωβουλευτής επεσήμανε πως μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλέσει τεράστια ζημιά στους παραγωγούς και θα οδηγήσει σε κλονισμό την παραγωγική διαδικασία ενώ αναμένεται να καταστρέψει τις ντόπιες αγορές.

Επίσης αναφέρθηκε στην ανάγκη ν’ αναγνωριστεί η Κρήτη ως Περιφέρεια με μειονεκτική γεωγραφική θέση στο πλαίσιο των πολιτικών της Ε.Ε. για την Εδαφική Συνοχή με στόχο τη στήριξη των μεταφορών που σχετίζονται με τον πρωτογενή τομέα, γιατί η έλλειψη ολοκληρωμένων δικτύων μεταφοράς λειτουργεί ανασταλτικά στην αναπτυξιακή δυναμική και στην προώθηση των ποιοτικών προϊόντων στις ευρωπαϊκές αγορές. Ζήτησε επίσης από τον Επίτροπο να μην βρεθεί η Κρήτη εκτός  επιδότησης μεταφορικού κόστους, αναφερόμενος στην ανησυχία του αγροτικού κόσμου του νησιού και τονίζοντας πως είναι κρίσιμες τέτοιου είδους αποφάσεις στην παρούσα συγκυρία για την Ελλάδα προκειμένου να στηριχθεί η παραγωγή.

“Ασφαλώς η εδαφική συνοχή είναι θέμα που αφορά την Περιφερειακή Ανάπτυξη και τον Επίτροπο Χάαν. Ωστόσο συμφωνήσαμε ότι αποτελεί θέμα κοινού ενδιαφέροντος, δεδομένου ότι οι μεταφορές επηρεάζουν άμεσα τα αγροτικά προϊόντα και θα επιδιωχθεί μια συνάντηση εργασίας των δύο Επιτροπών που θα τεθεί το θέμα”, δήλωσε ο κ. Χατζημαρκάκης.

Κρητικός αμπελώνας

Ο κ. Χατζημαρκάκης ζήτησε τη στήριξη του Επιτρόπου για την ανάπτυξη του κρητικού αμπελώνα και την άρση των περιορισμών που υπάρχουν, οι οποίοι, όπως αναγνωρίζει και ο Επίτροπος, έχουν επιβληθεί λόγω της χαμηλής ποιότητας παραγωγής που επέφερε η καλλιέργεια στις μεγάλες οινοπαραγωγές χώρες όπως η Γαλλία και η Ισπανία.

“Ενημέρωσα τον Επίτροπο ότι τα κρητικά και τα ελληνικά κρασιά γενικότερα τα τελευταία χρόνια έχουν εστιάσει στην ποιότητα, έχουν κάνει άλματα προόδου οι παραγωγοί, υπάρχει διεθνής αναγνώριση και αρκετές βραβεύσεις και ζήτησα να υπάρξει δυνατότητα να γίνει επέκταση των αμπελώνων εκεί που υπάρχει σήμερα απαγόρευση όπως η Κρήτη αλλά βάση ποιοτικής προοπτικής που θα αποδεικνύεται με συγκεκριμένο τρόπο. Διαβεβαίωσα ότι από την πλευρά μου θα στηρίξω την πρωτοβουλία στο Κοινοβούλιο ώστε να αποκτήσει συμμάχους η πρόταση για να μπορεί να ψηφιστεί και είμαι βέβαιος πως θα έχουμε την υποστήριξη των συναδέλφων Ελλήνων ευρωβουλευτών. Πιστεύω ότι μπορούμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα. Άλλωστε ο Επίτροπος θεωρεί ότι πρόκειται για ένα ανοικτό ζήτημα. Ο ίδιος έχει αναλάβει πρωτοβουλία την οποία προωθεί με στόχο από το 2016 να υπάρχει μια δυνατότητα αύξησης των αμπελώνων της τάξεως του 2% κάθε έτος. Ίσως για την Κρήτη ή άλλες ελληνικές περιοχές το ποσοστό είναι μικρό λόγω της μικρής έκτασης των καλλιεργειών, όμως το θέμα είναι μαχητό. Εξάλλου πιστεύω πως θα μπορεί ο ίδιος να σχηματίσει γνώμη αφού αποδέχθηκε την πρότασή μου και θα κάνουμε ένα ταξίδι μαζί στην Κρήτη”, δήλωσε ο κ. Χατζημαρκάκης.

 

Πρόγραμμα προώθησης των ελληνικών προϊόντων στη Γερμανία

Κεντρικό θέμα της συνάντησης του ευρωβουλευτή με τον Επίτροπο Γεωργίας ήταν η πρωτοβουλία που έχει αναλάβει ο Γερμανοελληνικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος (DHW) στον οποίο προεδρεύει ο κ. Χατζημαρκάκης, για την υλοποίηση ενός προγράμματος προώθησης των ελληνικών προϊόντων στη Γερμανική αγορά με στόχο καταρχήν την άμεση σύνδεσή τους με τα 15.000 ελληνικά εστιατόρια που λειτουργούν στη Γερμανία και στη συνέχεια με την επέκταση του προγράμματος σε Γερμανικές επιχειρήσεις εστίασης.

Ο Ευρωβουλευτής ενημέρωσε τον Επίτροπο για την κατάσταση στη Ελλάδα. Περιέγραψε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα, και τόνισε την ανάγκη για παροχή βοήθειας στη χώρα ώστε να καταφέρει να ανακάμψει η οικονομία.

Παρουσίασε δε το μοντέλο ενίσχυσης των ελληνικών προϊόντων υψηλής ποιότητας, σύμφωνα με το οποίο τα ελληνικά εστιατόρια της Γερμανίας που θα χρησιμοποιήσουν ελληνικά προϊόντα υψηλής ποιότητας θα πιστοποιούνται με ειδικό σήμα ποιότητας. Επεσήμανε δε ότι υπάρχει μεγάλη προθυμία και διάθεσης συνεργασίας από την πλευρά του Έλληνα Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αθ. Τσαυτάρη, στην κατεύθυνση αυτή.

Στο πλαίσιο του προγράμματος σεφ της ελληνικής γαστρονομίας από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας θα παρέχουν  σεμινάρια με σκοπό την εκπαίδευση των εστιατόρων και θα γίνεται χρήση προϊόντων της λίστας ΠΟΠ (PDO, PGI, TSG). Το σήμα της πιστοποίησης επίσης θα προωθηθεί στην Γερμανική αγορά και ο καταναλωτής θα γνωρίζει πως θα έχει να πληρώσει λίγο πιο υψηλές τιμές από ότι συνήθιζε αλλά θα απολαμβάνει πολύ καλύτερη ποιότητα στη διατροφή του.

Μέσω της προώθησης των αγροτικών προϊόντων θα μπορέσουν να προωθηθούν παράλληλα και άλλα ελληνικά προϊόντα που εξασφαλίζουν την υψηλή ποιότητα ενώ κατά τη διάρκεια του προγράμματος θα υπάρχουν συνδυαστικές δράσεις προώθησης και διαφήμισης ώστε να περάσει το σωστό μήνυμα στους καταναλωτές.

Σημαντικό βήμα στην όλη διαδικασία αποτελεί η επαφή που θα αναπτύσσεται ανάμεσα στον παραγωγό και τον καταναλωτή όπως για παράδειγμα η χρήση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για παραγγελίες μέσου του διαδικτύου, προκειμένου να μπορούν να αναπτυχθούν συναλλαγές άμεσες και χωρίς μεσάζοντες.

Ο κ. Χατζημαρκάκης επεσήμανε πως τα 15.000 ελληνικά εστιατόρια της Γερμανίας είναι μια δυναμική αγορά απορρόφησης των ελληνικών προϊόντων και τα προϊόντα υψηλής ποιότητας είναι το στοιχείο που εγγυάται επιτυχία στο συγκεκριμένο πρόγραμμα προώθησης ενώ θεωρεί πως προϊόν – κλειδί θα είναι το ελληνικό κρασί. Υπογράμμισε δε πως τα ελληνικά κρασιά τα τελευταία χρόνια έχουν εστιάσει στην ποιότητα με αποτέλεσμα σήμερα στην Ελλάδα να υπάρχει ποικιλία και ποιότητα κρασιού.

“Το πρόγραμμα αυτό μπορεί να διαβεβαιώσει τον παραγωγό ότι απευθύνεται σε μια αγορά που έχει τη δυνατότητα  να απορροφήσει τα προϊόντα του και μέσω απλοποιημένων πρωτοβουλιών μπορούν να αλλάξουν πολλά. Η ανάπτυξη μπορεί να επανέλθει με προγράμματα που στηρίζονται στην δυναμική της Ελλάδας που εστιάζεται στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων”, ανέφερε.

Από την πλευρά του ο Επίτροπος κ. Τσιόλος δήλωσε πως αντιλαμβάνεται ότι οι Έλληνες έχουν μεγάλο ενδιαφέρον να αλλάξουν πραγματικά τη σημερινή κατάσταση και επεσήμανε πως υπάρχει έλλειψη πληροφοριών για την πλήρη αξιοποίηση των αγροτικών προγραμμάτων ανάπτυξης της ΕΕ.

Ο Επίτροπος συμφώνησε απόλυτα πως είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει επαφή ανάμεσα στον παραγωγό και τον καταναλωτή, καθώς είναι οι βασικοί “παίκτες” στην όλη διαδικασία. Αναφέρθηκε δε στις θετικές εντυπώσεις που αποκόμισε από το κίνημα της πατάτας στην Ελλάδα. Μέσα από την προσπάθεια αυτή, όπως ανέφερε, κατάλαβε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να δημιουργήσει μια αγορά που να βασίζεται στην επαφή του παραγωγού με τον καταναλωτή.

Ο ίδιος συμφωνεί με την απλοποίηση των διαδικασιών και υπογράμμισε πως στόχος του είναι να αποσαφηνίσει πλήρως το πρόγραμμα που απευθύνεται στην ανάπτυξη της υπαίθρου για τα επόμενα χρόνια με σκοπό να αποφευχθούν λάθη του παρελθόντος. {jcomments on}
από το γραφείο του Ευρωβουλευτή
Print Friendly, PDF & Email

Από manos