ελιάΑπό το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοινώθηκαν οδηγίες χειρισμού των καμμένων ελαιοδένδρων που επλήγησαν στις περιοχές των Δήμων Βιάννου και Ιεράπετρας.

Αρχικά θα πρέπει να γίνει μια πρώτη εκτίμηση της ζημιάς που έχουν υποστεί τα ελαιόδενδρα του αγροτεμαχίου.

  • Η ζημιά είναι ελαφριά αν έχουν ζημιωθεί τμήματα του φυλλώματος ενώ οι κύριοι βραχίονες δεν έχουν καεί.
  • Η ζημιά είναι μέτρια αν το σύνολο της κόμης του δένδρου έχει ζημιωθεί ενώ οι κύριοι βραχίονες (μπράτσα) και ο κορμός του δένδρου δεν έχουν ζημιωθεί σοβαρά.
  • Η ζημιά είναι σοβαρή αν οι βραχίονες και ο κορμός του δέντρου έχουν ζημιωθεί σοβαρά.
  • Η ζημιά είναι ολική αν υπάρχει πλήρης καταστροφή των κορμών μέχρι την επιφάνεια του εδάφους ή και κάτω από αυτό.

Σε πολλές περιπτώσεις οι παραπάνω κατηγορίες ζημιών μπορεί να συνυπάρχουν στον ίδιο ελαιώνα.

 

Οι χειρισμοί που πρέπει να γίνουν είναι:

Μετά από την καταγραφή του ΕΛΓΑ θα πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα τα υπολείμματα του αρδευτικού δικτύου και των πεσμένων κλάδων.

Για να υπάρξει εικόνα της συνολικής αναβλάστησης, θα πρέπει στα ζημιωμένα ελαιόδενδρα να μην πραγματοποιηθεί καμία επέμβαση μέχρι τα μέσα Φθινοπώρου.

Αν ο ελαιώνας είναι αρδευόμενος, για να ενθαρρυνθεί η αναβλάστηση των ζημιωθέντων δένδρων συνιστάται η άμεση αποκατάσταση του αρδευτικού δικτύου και οι συχνές αρδεύσεις.

 

Κλάδεμα:

Οι επεμβάσεις δεν θα πρέπει να είναι βιαστικές, έως ότου γίνει εμφανές το τμήμα των δέντρων που έχει καταστραφεί. Η αποκατάσταση των καμμένων ελαιοδένδρων βασίζεται αποκλειστικά στην αναβλάστηση τους και ο τρόπος κλαδέματος θα καθοριστεί από την αναβλάστηση, δηλαδή από την κατάσταση του φλοιού, των κλάδων, των βραχιόνων και του κορμού. Τα κλαδέματα θα πρέπει να ξεκινήσουν από τα μέσα του Φθινοπώρου και να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του χειμώνα, ενώ οι τομές κλαδέματος θα πρέπει να καλυφθούν με ειδική προστατευτική αλοιφή.

Την πρώτη βλαστική περίοδο (Απρίλιο – Μάιο) δεν αφαιρούνται οι αναβλαστήσεις, προκειμένου να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη φυλλική επιφάνεια, γεγονός που θα συμβάλλει και στην καλύτερη ανάπτυξη του ριζικού συστήματος των δέντρων.

 

Λοιποί χειρισμοί

Ιδιαίτερα στους επικλινείς ελαιώνες (αλλά και σε άλλους), θα πρέπει τα κομμένα κλαδιά να αφήνονται μέχρι τον Απρίλιο σε επιλεγμένα σημεία στο χωράφι ώστε να περιοριστεί η διάβρωση του εδάφους.

Η άρδευση να είναι συχνή και μέτριας ποσότητας και η λίπανση και φυτοπροσταστία να εκτελούνται κανονικά. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται η αντιμετώπιση των φυλλοφάγων και ξυλοφάγων εντόμων και των ακάρεων.

Τα ελαιόδεντρα που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές θα πρέπει να καρατομηθούν από την επιφάνεια του εδάφους και θα πρέπει να προστατευτούν από την βόσκηση των ζώων ώστε να προστατευτεί η αναβλάστηση που θα προκύψει από την βάση του κορμού.

 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου, Καστοριάς 32Α, κ. Αλατσατιανό Ε. και κ. Τρουλλάκη Ι., τηλ. 2810224948 .

Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email

Από manos

Αρέσει σε %d bloggers: