ελαιόλαδο σε ελαιουργείο1. Τιμολόγηση προϊόντος

Α) Πρέπει να θεσπιστεί μία ενιαία τιμή πώλησης από τον παραγωγό για κάθε κατηγορία ελαιολάδου. Είναι κλέψιμο του παραγωγού η διαφοροποίηση στην τιμολόγηση για κάθε βαθμό οξύτητας, τη στιγμή που το προϊόν διατίθεται στην αγορά με μια ενιαία τιμή για κάθε κατηγορία. Με έξι διαφορετικές τιμές πληρώνεται ο παραγωγός για το έχτρα παρθένο ελαιόλαδο (έως 0,8 βαθμούς) και με μία τιμή διατίθεται στο ράφι. Ποιος κερδοσκοπεί σε βάρος του παραγωγού;

Β) Είναι το μοναδικό προϊόν που αγοράζει ο καταναλωτής με βάση το λίτρο και τιμολογείται στον παραγωγό με βάση το κιλό. Αυτή είναι απάτη σε βάρος του παραγωγού.

2. Βελτίωση της κατάταξης των ποιοτικών κατηγοριών ελαιολάδου με στόχο να περιοριστούν τα φαινόμενα της παραπλάνησης των καταναλωτών εξαιτίας της περιπλοκότητας και ασάφειας της.

Έχουμε τους τύπους «εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο», «παρθένο ελαιόλαδο» και «ελαιόλαδο». Όμως ο τύπος «ελαιόλαδο» όπως καθορίζεται, περιλαμβάνει ένα απροσδιόριστο εύρος μειγμάτων «παρθένου και υποβαθμισμένων ελαιόλαδων» που θα πρέπει να προσδιοριστεί καλύτερα.

Ο τύπος «εξαιρετικό παρθένο» να παραμείνει ως έχει αλλά με οξύτητα μέχρι 0,5 βαθμούς, ο τύπος «παρθένο» να γίνει «κλασσικό παρθένο» αλλά με οξύτητα μέχρι 1,0 βαθμό, ενώ ο τύπος «ελαιόλαδο» να γίνει «επεξεργασμένο παρθένο» υπό τον όρο ότι θα περιέχει τουλάχιστο 50% κλασικό παρθένο.

 

3. Λαθραία εισαγωγή λαδιών.

Α) Να αναλάβει  πρωτοβουλίες το ΥΠΑΑΤ  εντός της ελληνικής επικράτειας αλλά και σε επίπεδο ΕΕ για τη θέσπιση αυστηρών κανόνων που θα εμποδίζουν την εισαγωγή και τη διάθεση στην αγορά ελαιόλαδων κατώτερης ποιότητας, τα οποία δεν επιδεινώνουν μόνο την κρίση των ελαιοπαραγωγών, αλλά εξαπατούν και τον καταναλωτή που τα αγοράζει.

Β) Να εφαρμοστούν οι νέες τεχνικές που επιτρέπουν την αναγνώριση της πραγματικής προέλευσης του λαδιού βάσει αναλύσεων που αφορούν το άρωμά του και την αέρια κατάστασή του ή μέσω πυρηνικού μαγνητικού συντονισμού, επιτρέποντας έτσι τη διαπίστωση της πραγματικής προέλευσης του προϊόντος.

Γ) Επεμβάσεις στην πηγή της παραγωγικής αλυσίδας για να αποφευχθεί η διάθεση στο εμπόριο ελαιόλαδου αμφιβόλου ποιότητας με την επισήμανση «εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο».

 

4. Η δακοκτονία αποτελεί τον βασικότερο παράγοντα διαμόρφωσης του όγκου αλλά και   κυρίως της ποιότητας  της ελαιοπαραγωγής και  δυστυχώς τα τελευταία χρόνια έχει μειωμένη αποτελεσματικότητα. Συνέπεια του γεγονότος αυτού είναι  σοβαρές επιπτώσεις, όχι μόνο στο εισόδημα των ελαιοπαραγωγών,  αλλά και στο διεθνώς γνωστό ποιοτικό επίπεδο, που  με επίπονες και μακροχρόνιες  ερευνητικές προσπάθειες ελαιοπαραγωγών και επιστημόνων, είχε  αποκτήσει το Κρητικό ελαιόλαδο.

Χρειάζεται υιοθέτηση από το ΥΠΑΑΤ νέων μεθόδων και διαδικασιών στην καταπολέμηση του δάκου όπως η χρήση των γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών (GIS) και GPS όπως αυτά έχουν εφαρμοσθεί με επιτυχία σε ελαιοκομικές περιοχές της χώρας.

 

5. Απλοποίηση των ποιοτικών παραμέτρων του προϊόντος καθώς και της βελτίωσης της μεθόδου οργανοληπτικής αξιολόγησης όπως  την μείωση του ορίου αλκυλεστέρων σε 50mg/kg για να αποκλειστεί περισσότερο η παράνομη χρήση των αποσμημένων ελαιολάδων και για να διευκολυνθεί η ανίχνευση άλλων φυτικών ελαίων σε ελαιόλαδο.

Μετά από συνεχείς αγώνες και πιέσεις των Αγροτικών Οργανώσεων της Ιταλίας η Ιταλική Κυβέρνηση προχώρησε καθ’ υπέρβαση του σχετικού Κανονισμού της ΕΕ  (που καθορίζει το όριο σε 150 mg/kg) από μόνη της στην ψήφιση ειδικού Νόμου με τον όποιο καθορίζει ότι στα Ιταλικά έξτρα Παρθένα ελαιόλαδα το όριο των Αλκυκλεστέρων δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 30mg/kg.

 

6. Εφαρμογή σχεδίου συγκέντρωσης της προσφοράς ελαιολάδου με παροχή οικονομικών κινήτρων σε Συν/σμους και Ελαιοτριβεία ώστε σε επίπεδο χώρας η διάθεση να γίνεται από μονάδες που θα συγκεντρώνουν και θα προσφέρουν σημαντικές ποσότητες  ώστε να μειωθεί ο κατακερματισμός της προσφοράς του προϊόντος από τους παραγωγούς και να αυξηθεί η διαπραγματευτική τους δύναμη. {jcomments on}
Print Friendly, PDF & Email

Από manos