διάφοροι σπόροιΣε μια πολύ σπάνια ένδειξη ευαισθησίας, ο Δήμος Αγίου Νικολάου, με ανοικτή επιστολή προς στην Ελληνίδα Επίτροπο Θαλάσσιων Υποθέσεων και Αλιείας κα Μαρία Δαμανάκη, εκφράζει την αγωνία του για τη νομοθεσία εμπορίας φυτογενετικού υλικού και την σχετική πρόταση της Γενικής Επιτροπής Υγείας & Καταναλωτών (DG SANCO) η οποία κατατέθηκε στην  Συνάντηση των Επιτρόπων στις 6 Μαΐου 2013.

 

Κα Δαμανάκη,

Σας αποστέλλουμε  την ακόλουθη επιστολή που αφορά τη νομοθεσία εμπορίας φυτογενετικού υλικού και την σχετική πρόταση της Γενικής Επιτροπής Υγείας & Καταναλωτών (DG SANCO) που θα κατατεθεί στην επικείμενη Συνάντηση των Επιτρόπων στις 6 Μαΐου 2013.

Ο Δήμος Αγίου Νικολάου αφού ενημερώθηκε από την αστική μη κερδοσκοπική οργάνωση «Πελίτι» για τη νέα αυτή νομοθετική πρόταση, θεωρεί ότι  πιθανώς θίγει τα δικαιώματα των αγροτών της πατρίδας μας και αποτελεί κίνδυνο για τη γεωργική  βιοποικιλότητα και τη γεωργική παράδοση της Ελλάδας.

Επιθυμούμε να υπάρξει ενημέρωση για τις ρυθμίσεις που θα φέρει ο νέος κανονισμός στην εμπορία των σπόρων. Ιδίως θέλουμε να απαντηθεί το ερώτημα, εάν ο γεωργός (ερασιτέχνης ή επαγγελματίας) με τη νέα αυτή νομοθετική ρύθμιση, θα μπορεί να καλλιεργεί παραδοσιακές ποικιλίες. Εάν υπάρχουν περιορισμοί στη χρήση παραδοσιακών ποικιλιών, τότε είμαστε σαφέστατα αντίθετοι.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο γεωργός έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί ποικιλίες που έχουν περάσει από γενιά σε γενιά, είναι προσαρμοσμένες σε τοπικές (κλιματικές, εδαφικές) συνθήκες και έχουν αναπτύξει μηχανισμούς άμυνας έναντι ασθενειών και εντομολογικών εχθρών. Με δεδομένη την οικονομική κρίση που διέρχεται η πατρίδα μας, ο γεωργός πρέπει να έχει την επιλογή χρήσης τοπικών ποικιλιών.

Επίσης οφείλουμε να επισημάνουμε ότι η καλλιέργεια των παραδοσιακών ποικιλιών εξασφαλίζει τη διατήρησή τους. Σίγουρα οι τράπεζες σπόρων είναι χρήσιμες, όμως δεν επαρκούν. Αρκεί να αναλογιστούμε πόσες φορές οι βελτιωτές φυτών έχουν ανατρέξει σε παραδοσιακές ποικιλίες, προκειμένου να εντοπίσουν τα  επιθυμητά χαρακτηριστικά και να τα ενσωματώσουν στις νέες βελτιωμένες ποικιλίες. Αυτό αρκεί για να αντιληφθούμε ότι η διατήρηση του γενετικού αυτού πλούτου είναι απολύτως απαραίτητη, ιδίως για τη χώρα μας που διαθέτει πλούσια γεωργική βιοποικιλότητα.

Επίσης πρέπει να καθοριστούν με σαφήνεια οι κανονισμοί που θα διέπουν την καταχώρηση μιας ποικιλίας ως παραδοσιακής. Εάν το νέο νομοσχέδιο επιβάλλει περιορισμούς και υποχρεώσεις (πιστοποίησης, εγγραφής κ.α.), με αυξημένο οικονομικό κόστος, όπως έχουμε πληροφορηθεί, τότε θα είναι απαγορευτική η καταχώρηση παραδοσιακών ποικιλιών.

Επειδή όλα τα παραπάνω ερωτήματα δεν έχουν απαντηθεί με σαφήνεια, σας ζητάμε να καταψηφίσετε την πρόταση που θα τεθεί σε ψηφοφορία στη συνάντηση των Επιτρόπων στις 6 Μαΐου.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόηση που θα επιδείξετε στις αγωνίες μας.

ο αντιδήμαρχος Νίκος Αφορδακός {jcomments on}

Print Friendly, PDF & Email

Από manos