Αγροτική ασφάλεια (άλλη μια) σύσκεψη στην Ιεράπετρα
γουρούνια αδέσποτα που καταστρέφουν ακόμα και τράφους

Ο Αργύρης Πανταζής, νέος και αρμόδιος αντιδήμαρχος Ιεράπετρας, επιφορτισμένος και με την αγροτική ασφάλεια, θέλησε να πραγματοποιήσει μιαν σύσκεψη καλώντας τους αρμόδιους,

ας πούμε συνάντηση αλληλογνωριμίας, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, κάτι που έκανε τη Τρίτη (4/6).

Και ναι μεν δεν τίθεται αμφιβολία για την αγαθή πρόθεση του αντιδημάρχου, μήπως και κάτι προχωρήσει, όμως οι καλεσμένοι συνομιλητές του από τη πλευρά των αρχών, στη πορεία τους τόσα χρόνια δεν έχουν δώσει εκείνα τα δείγματα γραφής με τα οποία μπορεί κανείς να θρέφει ελπίδες.

Εκλήθησαν λοιπόν, ο αστυνομικός διευθυντής Λασιθίου κ. Παπαδάκης, ο οποίος παραβρέθηκε, ο διευθυντής δασών, τον οποίο εκπροσώπησε υπάλληλος από την Ιεράπετρα και από τη πλευρά των θιγμένων, μονίμως κατεστραμμένων περιουσιών, ο πολιτιστικός σύλλογος Θρυφτής και άλλοι.

Αγροτική ασφάλεια (άλλη μια) σύσκεψη στην Ιεράπετρα
αδέσποτες αίγες, οι μισές χωρίς ενώτια !!

Αγροτική ασφάλεια, αποτέλεσμα;

Τελικά ούτε αυτή η σύσκεψη κατάληξε κάπου, μιας και τα όργανα της τάξης δεν φαίνονται πρόθυμα να κινηθούν, από την άλλη ο δήμος Ιεράπετρας δεν διαθέτει τέτοιο σε μέγεθος μηχανισμό για να μπορέσει να δημεύσει τα χιλιάδες αδέσποτα αιγοπρόβατα που λυμαίνονται όλη την έκταση του δήμου Ιεράπετρας, μαζί με τη νήσο Χρυσή.

Μια από τις προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι ήταν και ο εκτοπισμός των ασεβών κτηνοτρόφων. Δυστυχώς όμως ο νόμος αυτός έχει καταργηθεί.

Η μοναδική σοβαρή προσπάθεια που έγινε τα τελευταία χρόνια ήταν η επέμβαση και η δήμευση αιγοπροβάτων κτηνοτρόφου που διοργάνωσε επί των ημερών του στη νομαρχία Λασιθίου ο Γιάννης Παπατσάκωνας. Πέραν αυτής της πράξης, 20 χρόνια μετά ….. τίποτα.

Για την ιστορία, πάρτε βαθιά ανάσα και διαβάστε:

Σύσκεψη στην Ιεράπετρα για την αγροτική ασφάλεια

Τρίτη σύσκεψη για την αγροτική ασφάλεια

Επανασυγκρότηση επιτροπής για την αγροτική ασφάλεια, γιατί πότε λειτούργησε

Άλλη μία (!!!) σύσκεψη για την αγροτική ασφάλεια

Σύσκεψη για την ανεξέλεγκτη βόσκηση στη Θρυφτή

 

Σύσκεψη για την αγροτική ασφάλεια, η ανακοίνωση του δήμου Ιεράπετρας

Υπηρεσιακή Συνάντηση για τα ανεπιτήρητα στον Δήμο Ιεράπετρας – Αίτημα η ενίσχυση της αστυνόμευσης και η δημιουργία Κλιμακίου Αστυνομικών Επιχειρήσεων

Τα προβλήματα που προκύπτουν από τα ανεπιτήρητα ζώα σε Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Ιεράπετρας και η επιτακτική ανάγκη αποτελεσματικής διαχείρισης του ζητήματος ήταν τα βασικά θέματα της υπηρεσιακής συνάντησης που πραγματοποίησε ο Δήμος Ιεράπετρας την Τρίτη 4 Ιουλίου 2017.

Παρουσία του Αστυνομικού Δ/ντη Λασιθίου, κ. Μ. Παπαδάκη, του Διοικητή του Τμήματος Ασφάλειας Ιεράπετρας, κ. Ν. Φρονιμάκη, του Διοικητή του Α.Τ Ιεράπετρας, κ. Ζιδιρίδη, του Διοικητή των ΤΑΕ Λασιθίου, κ.Ζαφειράκη, του προϊστάμενου της Δημοτικής Αστυνομίας, κ. Γαϊτανάκη, εκπροσώπου της Δ/νσης Δασών Λασιθίου και με τη συμμετοχή του προέδρου του Δ.Σ. Ιεράπετρας, κ. Η. Νταραρά, των Αντιδημάρχων, κ. Α. Πανταζή, κ. Γ. Ασπραδάκη, κ. Μ. Βρυγιωνάκη,  προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων, εκπροσώπων συλλόγων και υπηρεσιακών παραγόντων αναπτύχθηκε το πρόβλημα που προκύπτει από τα ανεπιτήρητα ζώα σε αρκετές περιοχές του Δήμου Ιεράπετρας και τονίστηκε η επιτακτική ανάγκη εξάλειψης και περιορισμού του.

Όπως αναφέρθηκε, θα πρέπει να συνταχθεί μελέτη φέρουσας ικανότητας βόσκησης προκειμένου να προσδιοριστούν οι υπάρχουσες δυνατότητες, ενώ με στόχο τον περιορισμό του προβλήματος θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί η δήλωση εκτοπισμού κτηνοτρόφων που αυθαιρετούν.

Σε κάθε περίπτωση αναφέρθηκε, πρόκειται για ένα ζήτημα με συναρμόδιες Υπηρεσίες την Αστυνομία, την Δ/νση Δασών και τον Δήμο που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί συλλογικά προκειμένου να υπάρξει η οποία βελτίωση.

Στις διαστάσεις του προβλήματος αλλά και στην επιτακτική ανάγκη δημιουργίας Κλιμακίου Αστυνομικών Επιχειρήσεων (ΚΑΕ)  αναφέρθηκε σε δηλώσεις του με αφορμή τη υπηρεσιακή συνάντηση ο Δήμαρχος Ιεράπετρας, κ. Θεοδόσιος Καλαντζάκης. «Είναι επιτακτική η ανάγκη δημιουργίας ΚΑΕ, τόνισε, όπως άλλωστε υπήρχε και δέσμευση, προκειμένου  να συμβάλλει  μεταξύ άλλων και στον περιορισμό των προβλήματος των ανεπιτήρητων στην ενδοχώρα του Δήμου Ιεράπετρας. Χωρίς ένα τέτοιο κλιμάκιο η Ιεράπετρα μένει χωρίς αστυνόμευση με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τέτοια ζητήματα, αλλά και για ζητήματα ασφάλειας».

Ο Δήμος μέχρι σήμερα αρκετές φορές έχει προβεί στην περισυλλογή ανεπιτήρητων, ωστόσο αν δεν υπάρχει ενταντικοποίηση των ελέγχων από όλες τις υπηρεσίες και ενίσχυση της αστυνόμευσης, ένα τέτοιο ζήτημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, πλήττοντας κάθε φορά ιδιοκτησίες και προξενώντας σοβαρότατα έως και ανεπανόρθωτα προβλήματα ακόμα και σε περιοχές υψηλής περιβαλλοντικής σπουδαιότητας, όπως για παράδειγμα η Θρυπτή».

Αίτημά μας είναι η ενίσχυση της αστυνόμευσης, και η δημιουργία σε κάθε περίπτωση  Κλιμακίου Αστυνομικών Επιχειρήσεων στην Ιεράπετρα με στόχο τον περιορισμό μεταξύ άλλων και τέτοιων ζητημάτων που πλήττουν την καθημερινότητα του πολίτη και διαιωνίζουν σοβαρότατα προβλήματα»

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos