Επεκτείνεται στην Ανατολική Κρήτη η ενίσχυση κτηνοτρόφων για τις πλημμύρες
θα ενισχυθεί η αδέσποτη κτηνοτροφία ;;;;;;;;;;;;

Μετά την ερώτηση που κατέθεσαν οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης (Ηρακλείου) και Μανόλης Θραψανιώτης  (Λασιθίου) στις 24/04/2019, εντάσσονται και οι νομοί Ηρακλείου  και Λασιθίου στο πρόγραμμα ενίσχυσης των κτηνοτρόφων ήσσονος σημασίας (de minimis) για την αντιμετώπιση ζημιών από τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες και τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Την απόφαση υπέγραψε ο  ο Yπουργός Αγροτικής Aνάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρος Αραχωβίτης.  Το συνολικό ποσό ενίσχυσης για τους κτηνοτρόφους όλης της Κρήτης ανέρχεται στο ποσό των 9.100.000  ευρώ.

ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: «Έκτακτη κρατική ενίσχυση ήσσονος σημασίας (deminimis) για τους κτηνοτρόφους του Νομού Ηρακλείου και Λασιθίου»

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που επικράτησαν τους τελευταίους μήνες την Κρήτη έπληξαν σοβαρά και τον κλάδο της κτηνοτροφίας.  Οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν, σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές που καταγράφονται στο γάλα, επιδείνωσαν την κατάσταση του τομέα, με αποτέλεσμα να κάνουμε λόγο για σοβαρό πλήγμα της βιωσιμότητας των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων. 

Το περασμένο διάστημα, το αρμόδιο Υπουργείο, ανακοίνωσε την  διανομή οικονομικής κρατικής ενίσχυσης, για τους κτηνοτρόφους του νομού Χανίων και Ρεθύμνου, με τη μορφή έκτακτης κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (deminimis).

Δεδομένης της δύσκολης κατάστασης, στην οποία έχουν περιέλθει και οι κτηνοτρόφοι του νομού Ηρακλείου και Λασιθίου.

Δεδομένης της μεγάλης σημασίας, που έχει η διατήρηση του κλάδου της κτηνοτροφίας για την Κρήτη.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

  1. Εξετάζεται η ένταξη, στην ίδια μορφή έκτακτης κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (deminimis) και των κτηνοτρόφων του Νομού Ηρακλείου και Λασιθίου;
  2. Ποιός είναι ο άμεσος αλλά και  μεσομακροπρόθεσμος σχεδιασμός για την επίλυση  των προβλημάτων της κτηνοτροφίας στην Κρήτη και την  εξασφάλιση της βιωσιμότητας των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και της παραγωγής παραδοσιακών ζωικών προϊόντων;

Οι  ερωτώντες Βουλευτές

Βαρδάκης ΣωκράτηςΘραψανιώτης Μανόλης

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos