«Όχι» στα νέα μέτρα για τον αγροτικό κλάδο από την Επιτροπή Αγροτικών Θεμάτων του Δήμου Ιεράπετρας
Επιτροπή Αγροτικών Θεμάτων ψήφισμα για την απεργία της ΠΝΟ

Στην έκδοση ψηφίσματος, ασκώντας πιέσεις με αφορμή την απεργία της Π.Ν.Ο. προχώρησε η Επιτροπή Αγροτικών Θεμάτων του Δήμου Ιεράπετρας

Στην έκδοση ψηφίσματος με αφορμή την απεργία της ΠΝΟ και τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργούνται στους αγρότες της Ιεράπετρας και κατ’ επέκτασης ολόκληρης της Κρήτης προχώρηση η Επιτροπή Αγροτικών Θεμάτων του Δήμου Ιεράπετρας κατά την έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποίησε το μεσημέρι της Παρασκευής 6 Μαϊου 2016.

Το ψήφισμα, στο οποίο αναφέρονται τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου, μεταξύ των οποίων η ανάγκη ενεργοποίησης πλοίου ασφαλείας σύμφωνα και με τον νόμο  4256/14, αλλά και η καταψήφιση των μέτρων που αφορούν το ασφαλιστικό και το φορολογικό για τον πρωτογενή τομέα,  διαβιβάστηκε από τον Δήμαρχο Ιεράπετρας, κ. Θεοδόσιος Καλαντζάκης στον Υπουργό Ναυτιλίας, κ. Θοδωρή Δρίτσα, στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Βαγγέλη Αποστόλου, στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, κ. Ιωάννη Δραγασάκη και στους Βουλευτές του νομού Λασιθίου, κ. Μανώλη Θραψανιώτη και κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη προκειμένου, όπως τονίστηκε να προχωρήσουν άμεσα στις δικές τους ουσιαστικές ενέργειες για την αντιμετώπιση των μεγάλων ζητημάτων που πλήττουν ανεπανόρθωτα τους αγρότες παραγωγούς, δημιουργώντας πολλαπλά προβλήματα σε έναν ευαίσθητο τομέα πυλώνα της ελληνικής οικονομίας, όπως είναι ο τομέας των καλλιεργειών.

Χαρακτηριστικά στο ψήφισμα αναφέρεται:

«Από το πρωί της 6ης Μαϊου 2016 και ώρα 06:00 π.μ. είναι σε ισχύ  τετραήμερη απεργία της Π.Ν.Ο. με αποτέλεσμα για άλλη μια φορά να θίγονται ολοκληρωτικά τα συμφέροντα των αγροτών της περιοχής  της Ιεράπετρας αλλά και ολόκληρης της Κρήτης.

Είναι γεγονός ότι ο αγροτικός κόσμος της περιοχής μας δέχεται ένα ακόμη μεγάλο πλήγμα, τη στιγμή που το αμέσως προηγούμενο διάστημα επλήγη ξανά λόγω της πρόσφατης πυρκαγιάς εξαιτίας της οποίας  το Δημοτικό Συμβούλιο Ιεράπετρας με απόφασή του έχει  αιτηθεί, κατά την έκτακτη συνεδρίασή του, την κήρυξη της  περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ως πυρόπληκτη.

Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένα τα μεγάλα προβλήματα που προκύπτουν στον αγροτικό κόσμο του τόπου μας:

Πρώτον, αιτούμαστε από την Κυβέρνηση να ανταποκριθεί άμεσα στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ιεράπετρας και να πράξει τα δέοντα, ώστε να αποζημιωθούν οι πληγέντες αγρότες παραγωγοί.

Δεύτερον, απαιτούμε  εφόσον, εξαντληθούν τα περιθώρια διαλόγου με την Π.Ν.Ο., της οποίας τα αιτήματα κρίνονται δίκαια, και εφόσον δεν υπάρξουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα,   η κυβέρνηση να προβεί στην εφαρμογή  του νόμου 4256/14 σχετικά με το πλοίο ασφαλείας. Στην εσχάτη των περιπτώσεων απαιτούμε από την Κυβέρνηση να πράξει το αυτονόητο, δηλαδή να εφαρμόσει το νόμο, παρόλο που ακόμα και έτσι δεν καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες μας, τη στιγμή που ο πρωτογενής κλάδος είναι ένας από τους λίγους εναπομείναντες παραγωγικούς κλάδους που συμβάλουν ενεργά στα δημόσια έσοδα και ελάχιστα στα δημόσια έξοδα.

Τρίτον, απαιτούμε να καταψηφιστούν τα μέτρα που αφορούν το ασφαλιστικό αλλά και το φορολογικό  σχετικά με τον πρωτογενή τομέα, δεδομένου ότι ο πρωτογενής τομέας  είναι μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας  και δεν σας επιτρέπεται να τον υποβαθμίσετε και εν τέλει να εξαφανίσετε»

 

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos