.... και όμως παράγεται στα νότια παράλια της Κρήτης
…. και όμως παράγεται στα νότια παράλια της Κρήτης

Τα μόνα προϊόντα που δεν ‘βαφτίζονται’ ελληνικά στην εγχώρια αγορά είναι τα μάνγκο! Ένα στα τρία αυγά που πωλούνται ως ελληνικά προέρχονται από την Τουρκία ή τη Βουλγαρία, οι μισές πατάτες που διακινούνται στην εσωτερική αγορά προέρχονται από την Αίγυπτο αλλά βαφτίζονται «ελληνικές» ή «κυπριακές», μεγάλες ποσότητες μελιού από Κίνα και την Βουλγαρία πωλούνται ως ντόπιες,

ενώ τσίπουρο από την Αλβανία καταναλώνεται στα καφενεία ως ελληνικό. Αυτή είναι η πραγματικότητα των ελληνοποιημένων αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων η οποία όχι μόνο στερεί έσοδα από το κράτος αλλά θέτει και τους καταναλωτές σε κίνδυνο.

Με ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Β’ Αθήνας με το Ποτάμι Γιώργος Αμυράς στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ζητά να μάθει στοιχεία για τα διαφυγόντα έσοδα του κράτους και πότε προτίθεται το Υπουργείο να φτιάξει ένα κεντροποιημένο σύστημα ελέγχου των εισαγόμενων προϊόντων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ

ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Ελληνοποιήσεις αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων

Κύριε Υπουργέ,

Οι ελληνοποιήσεις αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων είναι ένα πρόβλημα που έχει χρονίσει, με λίγα πράγματα να γίνονται για την αντιμετώπισή του. Ως βασικές αιτίες των περιστατικών εισαγόμενων τροφίμων που ‘βαφτίζονται’ παρανόμως ως ελληνικά θεωρούνται η έλλειψη κεντρικού ελέγχου, η άγνοια των καταναλωτών και η μη ολοκλήρωση και επέκταση της εφαρμογής Άρτεμις  του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού (ΕΛΓΟ) «Δήμητρα».

Παρόλο που δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία, υπολογίζεται από τους παραγωγούς και τους ειδικούς του χώρου ότι περίπου το 1/3 των αυγών που πωλούνται ως ελληνικά προέρχονται από την Τουρκία και τη Βουλγαρία, το 30% – 40% της πατάτας που διακινείται στην εσωτερική αγορά ως ελληνική ή κυπριακή είναι στην πραγματικότητα εξ Αιγύπτου ενώ για τα όσπρια υπολογίζεται ότι το 90% αυτών που φτάνουν στο τραπέζι μας είναι εισαγόμενα. Παρόμοιες καταγγελίες έχουν γίνει και για το μέλι που εισάγεται από Κίνα και Βουλγαρία, για το τσίπουρο που εισάγεται από Αλβανία και πλήθος άλλων αγροτικών προϊόντων, μεταξύ αυτών και του ελαιόλαδου. Οι έλεγχοι στα περισσότερα προϊόντα που εισάγονται γίνονται από κατά τόπους κτηνιάτρους και γεωπόνους και όχι από κάποια κεντρική υπηρεσία (π.χ. ΕΦΕΤ).

Ελληνοποιήσεις έχουν καταγγελθεί και από τους παραγωγούς πουλερικών και κρεάτων οι οποίοι υποστηρίζουν ότι παρόλο που η εγχώρια παραγωγή σε χοιρινό καλύπτει μόνο το 30% της κατανάλωσης, στο εμπόριο δεν βλέπουμε τόσο συχνά ταμπέλες εισαγόμενου χοιρινού.

Αναφέρουν δε ότι, η ηλεκτρονική εφαρμογή Άρτεμις του ΕΛΓΟ Δήμητρα έχει μεν περιορίσει σε ένα ποσοστό τις παράνομες ελληνοποιήσεις όμως το πρώτο έγγραφο που κατατίθεται, αυτό της άδειας διακίνησης από τον κτηνοτρόφο στο σφαγείο, είναι χειρόγραφο και αυτό αποτελεί ‘παράθυρο’ για παρανομία. Επιπροσθέτως, παρόλο που η επέκταση της εφαρμογής Άρτεμις για τον έλεγχο της εμπορίας και διακίνησης αυγών έχει ανακοινωθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης από τον Σεπτέμβριο του 2014, δεν έχει ανακοινωθεί πότε θα τεθεί σε εφαρμογή.

Ένα μεγάλο ζήτημα που προκύπτει από τα παρανόμως ‘βαφτισμένα’ ελληνικά προϊόντα είναι η ασφάλεια των καταναλωτών. Προϊόντα για τα οποία δεν τηρούνται οι απαραίτητοι κανόνες υγιεινής κατά την παραγωγή και συσκευασία τους (πχ τσίπουρο) εισάγονται παρανόμως στη χώρα και ελληνοποιούνται. Πολλές είναι και οι περιπτώσεις αγροτικών προϊόντων που εισάγονται χωρίς έλεγχο για τα επίπεδα των φυτοφαρμάκων ή/και των ασθενειών που φέρουν.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι τα διαφυγόντα έσοδα του κράτους από τις ελληνοποιήσεις αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων υπολογίζονται, σύμφωνα πάντα με τις ελλιπείς μετρήσεις των εκάστοτε συνδέσμων παραγωγών, σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Κατόπιν των ανωτέρω,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ

  1. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται το σύστημα Άρτεμις του ΕΛΓΟ Δήμητρα για τον έλεγχο της εμπορίας και διακίνησης των αυγών; 
  1. Προτίθεστε να ολοκληρώσετε την εφαρμογή για ηλεκτρονική καταγραφή των προϊόντων από το πρώτο στάδιο έως το τελευταίο και πότε; 
  1. Προτίθεστε να επεκτείνετε τη συγκεκριμένη εφαρμογή ΑΡΤΕΜΙΣ και στα αγροτικά προϊόντα και με ποιο χρονοδιάγραμμα; 
  1. Υπάρχει κάποιο πλάνο για κεντροποιημένο σύστημα ελέγχου των εισαγόμενων αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων; 
  1. Με ποιους τρόπους προστατεύονται οι καταναλωτές από τα επίφοβα τρόφιμα που εισάγονται και ‘βαφτίζονται’ ελληνικά; 
  1. Από τους ελέγχους στους οποίους έχουν ήδη προβεί οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του Υπουργείου, υπάρχουν επίσημα στατιστικά για τα ποσοστά των ελληνοποιημένων προϊόντων και τα διαφυγόντα έσοδα του κράτους; Αν ναι, ποια είναι αυτά; 
  1. Προτίθεστε να προωθήσετε καμπάνια ενημέρωσης έτσι ώστε να μπορούν οι καταναλωτές να αναγνωρίζουν τα ελληνοποιημένα από τα ελληνικά προϊόντα και να μειωθούν τα περιστατικά εξαπάτησής τους;

 

Αθήνα,   09.12.2015

Οι  ερωτώντες βουλευτές

Σπύρος Δανέλλης, Ηρακλείου

Γιώργος Αμυράς, Β’ Αθήνας

Κωνσταντίνος Μπαργιώτας, Λάρισσας

Κατερίνα Μάρκου, Β’ Αθήνας

Από giorgos