πολλά θερμοκήπια έπαθαν ζημιές
πολλά θερμοκήπια έπαθαν ζημιές

Η ΕΑΣ Ιεράπετρας απέστειλε επιστολή προς:

– κ. Γεώργιο Καρασμάνη, Υπουργό Αγροτ. Ανάπτυξης & Τροφίμων

– κ. Πάρι Κουκουλόπουλο, Αναπλ. Υπουργό Αγροτ. Ανάπτυξης & Τροφίμων

και κοινοποιήθηκε: – κ. Μόσχο Κορασίδη, Γενικό Γραμματέα ΥΠΑΑΤ

– κ.Δημήτρη Μελά, Γενικό ΓραμματέαΑγροτικής    Πολιτικής & Διεθνών Σχέσεων

με θέμα: «Ανάγκη λήψης μέτρων για την επιβίωση του τομέα των πρώιμων κηπευτικών και αποζημιώσεις των ελαιοπαραγωγών»

στην οποία ζητά:

  • Τη λήψη άμεσων ενεργειών για στήριξη του συγκεκριμένου κλάδου. Η κυβέρνηση μέσω του προγράμματος κρατικών ενισχύσεων deminimis να καλύψει μέρος της απώλειας εισοδήματος που υπέστησαν τη φετινή χρονιά οι καλλιεργητές πρώιμων κηπευτικών.
  • Η κυβέρνηση, λόγω της υπάρχουσας κρίσης και ενόψει της νέας ΚΑΠ να στηρίξει στοχευμένα την καλλιέργεια των πρώιμων κηπευτικών, εντάσσοντας τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες στο καθεστώς της συνδεδεμένης ενίσχυσης.
  • Την ύπαρξη κλαδικού σχεδιασμού για αναζήτηση αγορών και ελέγχου των εισαγωγών από ανταγωνίστριες τρίτες χώρες.
  • Τη λήψη μέτρων για ενίσχυση της διαπραγματευτικής ικανότητας των παραγωγών με στόχο την διαμόρφωση υψηλότερης τιμής (πχ Δημοπρατήρια, Συνεταιρισμούς, Ομάδες Παραγωγών κλπ) και τη στήριξη της απευθείας διάθεσης των προϊόντων από τους παραγωγούς (λαϊκές αγορές, υπαίθριο εμπόριο κλπ).
  • Να υπάρξει πρόβλεψη του έτους 2014 ως μεταβατικού/προσαρμογής και εφαρμογής του κανονικού καθεστώτος για τους αγρότες από την 01.01.2015 με σκοπό την πλήρη διευκρίνιση των ζητημάτων που ανακύπτουν με το νέο καθεστώς, αποσαφηνίζοντας το φορολογικό ‘τοπίο’ για τους αγρότες.
  • Τη λήψη άμεσα μέτρων για μείωση του κόστους παραγωγής, με προτεραιότητα τις μειώσεις στην ενέργεια.

Δεν νοείται να διατυμπανίζεται το ‘πλεόνασμα’ και να μην πραγματοποιείται οποιαδήποτε ‘μεταφορά’ μέρους του στον πρωτογενή τομέα.

  • Να αντιμετωπιστούν άμεσα, ως ζητήματα πρώτης προτεραιότητας ο περιορισμός της ρευστότητας και η μεγάλη πτώση της τραπεζικής χρηματοδότησης στους αγρότες, συνεταιρισμούς, αλλά και των επιχειρήσεων του αγροτικού τομέα, σε συνδυασμό και με το σημαντικό ύψος των επιτοκίων δανεισμού.
  • Την άμεση οικονομική κάλυψη των ελαιοπαραγωγών για τη ζημιά που υπέστησαν λόγω της περυσινής ακαρπίας καθώς και η αναμόρφωση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ για κάλυψη ανάλογων ζημιών ώστε να αποφεύγεται η γραφειοκρατική και χρονοβόρα διαδικασία των ΠΣΕΑ.

Η επιστολή απεστάλη στους υπευθύνους αγροτικού των κομμάτων καθώς και στους βουλευτές του Νομού.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos