Δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση της παράνομης βόσκησης στην Αττική
ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης

για τη Κρήτη κύριε Υπουργέ;

Σε ομιλία του σε ημερίδα που οργάνωσαν οι αγροτικοί συνεταιρισμοί Κορωπίου, Παιανίας, Σπάτων και Μαρκοπούλου ο ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, εξέφρασε τη σαφή πρόθεση της Κυβέρνησης να σταθεί στο πλευρό των ευσυνείδητων καλλιεργητών και κτηνοτρόφων που είναι και η συντριπτική πλειονότητα των αγροτών της Ανατολικής Αττικής. Και βεβαίως συμφωνούμε. Αλλά παρά τις τόσες προσφυγές, διαβήματα, μηνύσεις, εκπομπές και άρθρα, μεγάλο μέρος των ορεινών ειδικά καλλιεργειών έχει καταστραφεί και εγκαταλειφθεί.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου που εξέδωσε το Υπουργείο:

Το θέμα της ημερίδας ήταν η λήψη μέτρων για την αποτροπή της καταστροφής των αμπελώνων και των υπολοίπων καλλιεργειών της Αττικής από την παράνομη βόσκηση και ο κ. Βορίδης αφού άκουσε με ιδιαίτερη προσοχή τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των αγροτών που δραστηριοποιούνται στον κάμπο των Μεσογείων, τόνισε ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν ασπάζεται τη λογική «γεωργοί εναντίον κτηνοτρόφων ή κτηνοτρόφοι εναντίον γεωργών».

Παράλληλα υπογράμμισε την πολιτική θέση της Κυβερνήσεως υπέρ της περιαστικής γεωργίας και εν γένει της περιαστικής παραγωγής.

Ο Υπουργός προχώρησε στην ανακοίνωση μιας δέσμης συγκεκριμένων μέτρων προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, η οποία περιλαμβάνει την εισήγηση προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης της επαναφοράς του πλημμεληματικού χαρακτήρα του αδικήματος της παράνομης βόσκησης, την έναρξη συζήτησης για δημιουργία κτηνοτροφικών πάρκων στην Αττική, την ενδυνάμωση του ελεγκτικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών και την αντιμετώπιση της διαχείρισης των υπολειμμάτων των ζώων με στοχευμένη νομοθεσία και με αντίστοιχα διοικητικά μέτρα.

Όπως λέμε και γράφουμε πολλά χρόνια, ποτέ δεν μετρήθηκε η φέρουσα ικανότητα των περιοχών που φιλοξενούν τα ζώα των κτηνοτρόφων, ούτε ποτέ η πολιτεία μάζεψε του θρασείς σε μεγάλο βαθμό κτηνοτρόφους που έχουν καταστρέψει καλλιέργειες σε μεγάλο βαθμό, είτε στα ορεινά, είτε σε πεδινά.

Αποτέλεσμα, εγκατάλειψη καλλιεργειών, οργή, ανεπανόρθωτη ζημιά στο φυσικό περιβάλλον, μόλυνση των υπόγειων υδάτων και πολλά άλλα.

Για να σας δούμε κύριε Υπουργέ να ασχολείστε και με τη Κρήτη ….

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos