Διατήρηση της Αμπελιτσιάς, συνάντηση της επιστημονικής επιτροπής του προγράμματος
Συνάντηση επιστημονικής επιτροπής στο παλιό δημοτικό σχολείο Καβουσίου

Τη Δευτέρα 08 και την Τρίτη 09 Οκτωβρίου 2018, πραγματοποιήθηκε η ετήσια συνάντηση της επιστημονικής επιτροπής του προγράμματος «Διατήρηση της Αμπελιτσιάς στην Κρήτη (2017-2020)» στο Καβούσι Λασιθίου.

Η Αμπελιτσιά (με το επιστημονικό όνομα Zelkovaabelicea), που είναι γνωστή για την κατασκευή της παραδοσιακής κατσούνας, είναι ένα είδος δένδρου που υπάρχει μόνο στην Κρήτη και πουθενά αλλού στον κόσμο. Απαντάται σε όλους τους ορεινούς όγκους του νησιού καιη παρουσία της στην Κρήτη χρονολογείται εκατομμύρια χρόνια πριν.Με βάση τον Διεθνή Οργανισμό για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN, 2012) είναι ένα από τα περίπου 2.500 φυτικά είδη που θεωρούνται Κινδυνεύοντα (Endangered) και απειλούνται με εξαφάνιση. Επιπλέον, η Zelkovaabelicea προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία (Οδηγία για Οικοτόπους 92/43), την εθνική νομοθεσία (Προεδρικό Διάταγμα 67/81) και από διεθνείς Συνθήκες όπως αυτή της Βέρνης.

Αντικείμενο του προγράμματος είναι να προωθήσει και να καταστήσει δυνατή τη διατήρηση της αμπελιτσιάς στην Κρήτημέσω μια σειράς δράσεων προστασίας (εντός και εκτός τόπου) σε συνδυασμό με δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας της συνάντησης συζητήθηκε η πρόοδος του έργου, τα μέχρι τώρα αποτελέσματάτου καθώς και οι δράσεις που προβλέπονται για τα επόμενα έτη. Τη δεύτερη μέρα οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν την περιοχή του Οροπεδίου του Καθαρού όπου εφαρμόζονται δράσεις για τη διατήρηση του είδους.

Διατήρηση της Αμπελιτσιάς, συνάντηση της επιστημονικής επιτροπής του προγράμματος
επίσκεψη στο οροπέδιο Καθαρού

Στη συνάντηση της επιτροπής συμμετείχαν εκπρόσωποι από το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (συντονιστής του προγράμματος), από το Πανεπιστήμιο του Φρίμπουργκ της Ελβετίας, από το Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Τμήμα Βιολογίας, Τομέας Βοτανικής,από το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας της Ιταλίας – Institute of Biosciences and Bioresources του Παλέρμο της Σικελίας και από τις Διευθύνσεις Δασών Χανίων, Ρεθύμνης, Ηρακλείου και Λασιθίου.

Οι συντελεστές του έργου αισθάνονται την υποχρέωση να ευχαριστήσουν την ευρύτερη τοπική κοινωνία και ιδιαίτερα την τοπική κοινότητα και τον Πολιτιστικό σύλλογοΚαβουσίουγια τη θετική αντιμετώπιση αυτής της προσπάθειας, την αμέριστη συμπαράσταση στην υλοποίηση των δράσεων του έργου αλλά και το φιλόξενο περιβάλλον που δημιούργησαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos