Ημερομηνίες έναρξης συγκομιδής ελαιοκάρπου
συγκομιδή

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Λασιθίου, κάνει γνωστό ότι οι δολωματικοί ψεκασμοί για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς στην Π.Ε. Λασιθίου ολοκληρώθηκαν για τη φετινή περίοδο.

Όπως επανειλημμένα έχουμε ανακοινώσει, το πρόγραμμα και φέτος (όπως εδώ και αρκετά χρόνια) αντιμετωπίζει στην εφαρμογή του πολλές δυσκολίες, όπως η πολύ καθυστερημένη προμήθεια μας σε  φάρμακα και  πρόσληψη προσωπικού και γενικότερα την τεράστια γραφειοκρατία που διέπει όλες τις επιμέρους πλευρές της.  Όλα τα παραπάνω στην πράξη έχουν επιπτώσεις στην προστασία της ελαιοπαραγωγής.

Επίσης πολύ αρνητικό ρόλο για την επιτυχή καταπολέμηση έπαιξε το γεγονός ότι υπήρχε ελάχιστη καρποφορία, αλλά μεγάλοι πληθυσμοί του εντόμου.

 Με  αυτά  τα δεδομένα  καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να γίνει το καλύτερο εφικτό, με άξονα τις δυνατότητες που είχαμε.

Λαμβάνοντας υπόψη (με βάση τις εγκρίσεις κυκλοφορίας κάθε εντομοκτόνου) τις ημέρες που πρέπει  υποχρεωτικά να μεσολαβήσουν από τον ψεκασμό μέχρι τη συγκομιδή, προκειμένου να μην υπάρχουν υπολείμματα  εντομοκτόνων στο παραγόμενο ελαιόλαδο,

ορίζουμε τις επιτρεπόμενες ημερομηνίες έναρξης συγκομιδής:

ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ  ΣΥΓΚΟΜΙΔΗΣ   ΔΗΜΟΤΙΚΗ/ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ
                            Α) Στο Δήμο Αγίου Νικολάου:
Άμεσα Βραχασίου, Μιλάτου, Αγίου Αντωνίου
11-11-2018 Καλού Χωριού, Νεάπολης, Mετοχίων Νεάπολης, Καστελίου, Καρυδίου, Πρίνας, Φουρνής  
12-11-2018 Βουλισμένης, Βρυσών, Ζενίων, Λακωνίων Μέσα-Έξω, Νικηθιανού, Λατσίδας, Λιμνών, Λούμα, Σκινιά, Ταπών, Χουμεριάκου
13-11-2018 Αγίου Νικολάου, Κριτσάς  
                          Β)Στο Δήμο Ιεράπετρας:
11-11-2018 Αγίου  Ιωάννη, Κάτω Χωριού
12-11-2018 Καβουσίου, Καλαμαύκας, Ορεινού,  Παχιάς Άμμου, Σχινοκαψάλων
13-11-2018 Σταυροχωρίου, Μεσελέρων
14-11-2018 Αγίου  Στεφάνου
  Β)Στο Δήμο Σητείας:
28-10-2018 Αχλαδίων, Πεύκων, Πισκοκεφάλου, Σητείας
29-10-2018 Λιθινών, Μαρωνιάς, Παλαικάστρου
30-10-2018 Ζάκρου, Ζήρου, Καρυδίου, οικισμός Χοχλακιών
 1-11-2018 Παπαγιαννάδων
 2-11-2018 Ρούσας Εκκλησιάς, Σκοπής, οικισμός Αγίας φωτιάς
 3-11-2018 Μέσα Μουλιανών, Σταυρωμένου
10-11-2018 Περιβολακίων
11-11-2018 Αρμένων, Πραισού, Σκορδύλου, Χρυσοπηγής
12-11-2018 Αγίου Γεωργίου,  Χανδρά
13-11-2018 Αγίας Τριάδος, Απιδίων
15-11-2018 Χαμεζίου
17-11-2018 Κατσιδωνίου

            Στις Δημοτικές/Τοπικές Κοινότητες, που δεν αναφέρονται παραπάνω επειδή δεν εφαρμόστηκε πρόγραμμα δακοκτονίας από την Υπηρεσία μας, οι παραγωγοί θα πρέπει να ξεκινήσουν τη συγκομιδή, συνυπολογίζοντας τις επεμβάσεις και το εντομοκτόνο που έχουν χρησιμοποιήσει, τηρώντας πάντα το χρονικό όριο από τον ψεκασμό ως την  συγκομιδή. Για τον ελαιόκαρπο, που παράγεται στις περιοχές αυτές, δεν θα πρέπει να καταβληθεί εισφορά δακοκτονίας στα ελαιουργεία κατά την άλεση.

Για την αποφυγή ύπαρξης υπολειμμάτων εντομοκτόνων στο παραγόμενο ελαιόλαδο, γεγονός που όπως είναι γνωστό έχει δυσμενέστατες επιπτώσεις στην υγεία των καταναλωτών, αλλά και δυσφημίζει το προϊόν της περιοχής μας και το αποκλείει από   τις αγορές, παρακαλούνται:

  1. Οι ελαιοπαραγωγοί να πειθαρχήσουν στα παραπάνω χρονικά πλαίσια, όσον αφορά τη συγκομιδή.
  2. Οι ελαιοτριβείς του Νομού να  μην ξεκινήσουν τη λειτουργία των μονάδων τους, ούτε να δέχονται προς άλεση ελαιόκαρπο από περιοχές που δεν ενδείκνυται η συγκομιδή τους, πριν τις παραπάνω ημερομηνίες.

Υπενθυμίζουμε ότι γίνονται δειγματοληψίες ελαιολάδου τόσο από την Υπηρεσία μας, όσο και από άλλους φορείς για τον έλεγχο υπολειμμάτων γεωργικών φαρμάκων και σε περίπτωση που από  την εργαστηριακή εξέταση αποδειχθεί η ύπαρξη τους, επιβάλλονται διοικητικές (πρόστιμα) και ποινικές (δικαστήριο) κυρώσεις στους παραβάτες.

Η εμπειρία έχει δείξει ότι ειδικά στις παραλιακές περιοχές, εφόσον επικρατεί καλός καιρός (κάτι σύνηθες για τον τόπο μας) και η συγκομιδή καθυστερεί, συμβαίνουν πολύ μεγάλες ζημιές από το δάκο, μετά το τέλος του προγράμματος.

Για το λόγο αυτό συνιστούμε:

  1. Να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατόν οι συγκομιδές, όπου αυτό είναι εφικτό.
  2. Εάν παρόλα αυτά καθυστερήσουν οι συγκομιδές, οι παραγωγοί θα πρέπει μόλις διαπιστώσουν πρόβλημα να φροντίσουν μόνοι τους για την προστασία της παραγωγής τους από τώρα και στο εξής, πάντα εφαρμόζοντας την ετικέτα του σκευάσματος που χρησιμοποιούν, ώστε αυτό να είναι εγκεκριμένο για τη χρήση αυτή και οπωσδήποτε τηρώντας τη δοσολογία και το προβλεπόμενο χρονικό όριο από την εφαρμογή έως τη συγκομιδή.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να ψεκάζονται ελαιόφυτα που είναι διψασμένα και αφυδατωμένα και ο ελαιόκαρπος έχει  πάρει ήδη το ιώδες χρώμα της ωρίμανσης.

                          Ε.Π. Η  ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ  ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ                                                                                  ΦΟΥΝΤΗ ΜΑΡΙΑ
Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos