Ξηρουχάκης, Ψαρράς, Στεφανάκης
Ξηρουχάκης, Ψαρράς, Στεφανάκης

Ημερίδα για καλές πρακτικές γύρω από τη κτηνοτροφία, έγινε το βράδυ της Τετάρτης (17/9), στο κέντρο  της κτηνοτροφίας στο Λασίθι στη Κριτσά, στο χώρο του Συνεταιρισμού.

Την ημερίδα παρακολούθησε ένας μικρός αριθμός κτηνοτρόφων σε σχέση με όσους ασχολούνται επαγγελματικά στη περιοχή, γεγονός ενθαρρυντικό για την αλλαγή νοοτροπίας που θα πρέπει να επικρατήσει εάν δεν θέλουμε να σβήσει τελείως το παραδοσιακό αυτό επάγγελμα. Και όπως είπαν όλοι οι ομιλητές, με τις αλλαγές που επιφέρει η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, εάν δεν αλλάξουν νοοτροπία, τα πράγματα θα δυσκολέψουν πολύ.

κτηνοτρόφοι από τη Κριτσά κυρίως παρακολούθησαν την ημερίδα
κτηνοτρόφοι από τη Κριτσά κυρίως παρακολούθησαν την ημερίδα

Ο Σταύρος Ξηρουχάκης, Δρ. Βιολόγος – Ορνιθολόγος του Πανεπιστημίου Κρήτης – ΜΦΙΚ, μίλησε για τη κακή πρακτική των δηλητηριασμένων δολωμάτων και τη ζημιά που προκαλούν στη φυσική αλυσίδα.  Ο Αλέκος Στεφανάκης, Δρ. Κτηνιατρικής, πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Παρ. Κρήτης, με τον μοναδικό του τρόπο, ξεκαθάρισε σε όσους παρακολούθησαν ότι αν δεν αλλάξουν πρακτική, λογικές και τρόπους, τα πράγματα θα είναι δύσκολα.  Ο Δημήτρης Ψαρράς, Συντονιστής της Οργάνωσης «ΦΟΙΝΙΞ» εφαρμογών βιώσιμης ανάπτυξης, ξεκαθάρισε ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι να γίνει βιώσιμη η κτηνοτροφία με καλές πρακτικές αρκεί να υπάρχει φαντασία και όρεξη.

Και όπως είπαν και οι δύο, Στεφανάκης και Ψαρράς, οι κτηνοτρόφοι πρώτα θα πρέπει να σκέπτονται και να λειτουργούν ως ελεύθεροι επαγγελματίες, με προϊόντα και προώθηση, ούτως ώστε να μπορούν να σταθούν στα πόδια τους και εάν υπάρχει και η ευρωπαϊκή ενίσχυση τότε καλώς. Αλλά δεν μπορεί ο αγρότης, ο κτηνοτρόφος ή ο ψαράς, να περιμένουν να επιβιώσουν μόνο από τα κοινοτικά κονδύλια.  Έχουμε μοναδικά χαρακτηριστικά στο τόπο μας, ας τα προβάλουμε και να τα εκμεταλλευτούμε.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον κτηνοτροφικό Σύλλογο Νομού Λασιθίου  και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos