σοβαρά αγροτικά προβλήματα στη συνάντηση Βρέντζου - Μπόλαρη
από τη συνάντηση

Τα σοβαρά αγροτικά προβλήματα, εκκρεμή θέματα που απασχολούν τον αγροτικό τομέα του νησιού και για τα οποία, η Περιφέρεια Κρήτης, έχει κατά διαστήματα αποστείλει υπομνήματα και τεκμηριωμένες μελέτες, διεκδικώντας την επίλυσης τους, εξέθεσε εκ νέου η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης πρωτογενή τομέα Θεανώ Βρέντζου Σκορδαλάκη στη συνάντηση που είχε στην Αθήνα με τον αναπληρωτή Υπουργό Μάρκο Μπόλαρη και τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου κ. Νίκο Αντώνογλου.

Συγκεκριμένα η κα. Βρέντζου στη συνάντηση στο Υπουργείο έθιξε το θέμα της απώλειας εισοδήματος που υπέστησαν οι ελαιοκαλλιεργητές του νησιού, την  ελαιοκομική περίοδο 2013-2014, λόγω της ακαρπίας, που προέκυψε  από την επικράτηση δυσμενών καιρικών συνθηκών στην διάρκεια της καρπόδεσης. Η Περιφέρεια Κρήτης, είχε αποστείλει τότε στο αρμόδιο Υπουργείο  σχετική μελέτη και διεκδικούσε αποζημίωση ύψους 150.000.000 ευρώ, για την κάλυψη  της απώλειας εισοδήματος, παρόλα αυτά όμως, μέχρι και σήμερα οι παραγωγοί του νησιού, δεν έχουν αποζημιωθεί.

Μάλιστα παρέδωσε στον Υπουργό, την πρόσφατη απάντησης του κεντρικού ΕΛΓΑ, που αποτέλεσε συνέχεια της επιστολής που  η Περιφέρεια Κρήτης είχε στείλει στα μέσα Ιουνίου , ζητώντας ενημέρωση, για την εξέλιξη της  υπόθεσης. Στην απάντηση ο ΕΛΓΑ ανέφερε,  ότι,  με βάση τη μελέτη και τα δεδομένα ομάδας εργασίας που τότε σύστησε,  προϋπολογίστηκε η δαπάνη και συντάχθηκε σχετικός φάκελος, ωστόσο επειδή ο συνολικός  προϋπολογισμός   για τις ζημιές λόγω  της μη ομαλής καρποφορίας της ελιάς και των  οπωροφόρων  δέντρων  ήταν πολύ υψηλός, δεν εγκρίθηκε  από το γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

σοβαρά αγροτικά προβλήματα, ακαρπία ελιάς

Επίσης η Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης ενημέρωσε τον Υπουργό, ότι και φέτος όπως προκύπτει,  από τις εκτιμήσεις των Γεωπόνων της Περιφέρειας Κρήτης, στις περισσότερες περιοχές του νησιού παρουσιάζονται υψηλά ποσοστά  ακαρπίας, συνέπεια των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν κατά την περίοδο της άνθησης και κατά την περίοδο μετά την καρπόδεση. Μάλιστα όπως είπε η κ. Βρέντζου αμέσως μετά  την ολοκλήρωση της ελαιοκομικής περιόδου, η Περιφέρεια Κρήτης, θα συντάξει και θα αποστείλει τεκμηριωμένη μελέτη μέσα από την  οποία θα προσδιορίζεται ακριβώς το ύψος της απώλεια εισοδήματος, που θα έχει προκύψει.

Η κ. Βρέντζου μετέφερε ακόμη στον Υπουργό το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αμπελουργοί της Περιφερειακής Ενότητας  Ηρακλείου, από την ανομβρία και από τον καύσωνα που επικράτησε στα μέσα του περασμένου μήνα και  που προκάλεσε σοβαρές ζημίες στα αμπέλια που προορίζονται για επιτραπέζια χρήση, για παραγωγή σταφίδας αλλά και στα οινάμπελα, ζητώντας την παρέμβαση του κ. Μπόλαρη για την άμεση καταγραφή των ζημιών.

σοβαρά αγροτικά προβλήματα, δακοκτονία

Τέλος το θέμα της δακοκτονίας συζητήθηκε και μάλιστα  στην βάση της  μελέτης της Περιφέρειας Κρήτης με θέμα ‘’Πρόγραμμα  δακοκτονίας και Βελτιώσεις’’, η παράνομη διακίνηση προϊόντων ΠΟΠ, που ίδια η κ. Βρέντζου είχε εντοπίσει και καταγγείλει από το 2014, καθώς και η ανάγκη ανασύστασης και αναμπέλωσης μέσα από την πρόταση που έχει καταθέσει από το 2015, η αρμόδια ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κρήτης με την συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων.

Εξάλλου στον Γ. Γραμματέα κ. Αντώνογλου η κ. Βρέντζου ζήτησε επιπλέον, για άλλη μια φορά την ενεργοποίηση του άρθρου 22 του νόμου 1650/86 του οποίου ακόμα εκκρεμεί η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος που θα προστατεύει και θα αποζημιώνει τους αλιείς, για τις ζημιές που προκαλούνται, χωρίς την υπαιτιότητα τους μεταξύ άλλων και από θαλάσσια εισβολικά είδη όπως είναι ο «λαγοκέφαλος».

Τόσο ο Υπουργός όσο και ο Γενικός Γραμματέας, άκουσαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα προβλήματα που εξέθεσε η κ. Βρέντζου και  υποσχέθηκαν ότι θα τα εξετάσουν προς την κατεύθυνση επίλυσης τους. Μάλιστα ο Υπουργός δεσμεύτηκε να επισκεφτεί την Περιφέρεια Κρήτης το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, προκειμένου να συναντηθεί και ο ίδιος με τους εκπροσώπους των αγροτών και να ακούσει και από τους ίδιους τα προβλήματα-αιτήματα τους.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos