Συγκεντρωτικές Καταστάσεις των αγροτών του ειδικού καθεστώτος
αγρότες

Οι συγκεντρωτικές καταστάσεις είναι μια υποχρέωση που βαρύνει σχεδόν όλους όσους κάνουν συναλλαγές. Η ΠΟΛ.1078/14 όπως και άλλες (1022/14, 1050/16 κλπ) του Υπουργείου Οικονομικών καθορίζει τον τρόπο υποβολής,

κυρίως όμως καταγράφει τα παραστατικά που προσδιορίζουν ποια έξοδα και ποια έσοδα συμπεριλαμβάνονται σε αυτές.

Για τους επαγγελματίες, τις ατομικές επιχειρήσεις, τα νομικά πρόσωπα αλλά και τους αγρότες του κανονικού καθεστώτος, δεν απαιτείται κάποια ιδιαίτερη μεταχείριση. Η καταχώρηση των παραστατικών από τους συναδέλφους λογιστές φοροτεχνικούς που τους παρακολουθούν και ενημερώνουν τα βιβλία τους, δημιουργεί αυτομάτως τη βάση για την υποβολή τους.

Να σημειώσουμε ότι για τις συγκεντρωτικές καταστάσεις του 2016, η προθεσμία λήξης υποβολής παρατάθηκε μέχρι τις 31 Μαρτίου 2017 και αφορά όλες τις συναλλαγές που έχουν γίνει το έτος 2016.

Οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος έχουν υποχρέωση να υποβάλλουν μία ετήσια συγκεντρωτική κατάσταση εξόδων.

Όλες οι συναλλαγές τους που αφορούν τα έξοδα τους, είτε πρόκειται για τιμολόγια, είτε για αποδείξεις, θα πρέπει να συμπεριληφθούν σε μία ετήσια κατάσταση εξόδων η οποία θα υποβληθεί ηλεκτρονικά από το λογιστής τους. Η προθεσμία που αναφέρω πιο πάνω αφορά και τους αγρότες του ειδικού καθεστώτος.

Σε περίπτωση που αυτή η κατάσταση δεν υποβληθεί εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, τότε το πρόστιμο που επιβάλλεται είναι 100,00€.

Οι συγκεντρωτικές καταστάσεις για τους αγρότες του ειδικού καθεστώτος, έχουν ξεκινήσει να υποβάλλονται από το φορολογικό έτος 2014.

Για τα προηγούμενα δύο χρόνια δόθηκαν κάποιες παρατάσεις προκειμένου να μπορέσουμε να τις υποβάλλουμε γιατί υπήρχαν (και εξακολουθούν να υπάρχουν) διάφορα προβλήματα κατά την υποβολή τους.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, να προσκομίζουν τα τιμολόγια στους λογιστές τους, όταν πήγαιναν να υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση.

Δυστυχώς όμως, τα πράγματα άλλαξαν. Ο σκοπός των συγκεντρωτικών καταστάσεων είναι να υποβληθούν πριν από την έναρξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, προκειμένου να έχει έννοια η διασταύρωση.

Οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος λοιπόν θα πρέπει να προσκομίσουν άμεσα όλα τους τα παραστατικά του 2016 στο λογιστή τους, ώστε να προλάβουν οι συνάδελφοι να ετοιμάσουν και να υποβάλλουν τις συγκεντρωτικές καταστάσεις.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos