η θέα πάνω από το φαράγγι, πάνω από τη φωτιά
η θέα πάνω από το φαράγγι, πάνω από τη φωτιά

Δεν υπάρχουν εδώ και ώρες ενεργά μέτωπα στη φωτιά μέσα στο φαράγγι του Ορεινού, πάνω από το δασάκι του Κουτσουρά, αφού όλη η δύναμη των πυροσβεστών είχε περικυκλώσει τη περιοχή μην αφήνοντας τις φλόγες να αγγίξουν περιοχές εκτός φαραγγιού.

Όπως μας είπε ο διοικητής Αγίου Νικολάου της πυροσβεστικής υπηρεσίας, το βάρος πλέον έχει πέσει να σβήσουν οι παλιοί κορμοί που βρίσκονται πεσμένοι στη περιοχή από τη πυρκαγιά του 1993. Η φωτιά έκαψε κυρίως χαμηλή δασική βλάστηση μαζί με τους παλιούς, ξερούς, κορμούς που κείτονται πεσμένοι από τη προηγούμενη πυρκαγιά.

Όσον αφορά στον συλληφθέντα κυνηγό, προσήχθη ενώπιον του εισαγγελέα Λασιθίου στη Νεάπολη, ο οποίος όμως τον άφησε ελεύθερο, ορίζοντας τακτική δικάσιμο (19 Μαρτίου 2015), αφού δεν υπήρξε κάποια σαφής μαρτυρία για το πως ξεκίνησε η φωτιά. Ευρέως στη περιοχή κυριαρχεί η πληροφορία ότι ο συγκεκριμένος 49χρονος κυνηγός έβαλε φωτιά σε έναν θάμνο για να αναγκάσει το λαγό να βγει απ’ τη κρυψώνα του, αλλά αυτό δεν το επιβεβαίωσε κανείς μάρτυς επίσημα.

Στη περιοχή παραμένουν πολλά οχήματα και πυροσβέστες για το φόβο αναζωπύρωσης, ενώ στην όλη επιχείρηση συμμετείχαν και εθελοντές, αλλά και η ομάδα διάσωσης Κρήτης και Ερυθροσταυρίτες.

Τον τόπο της φωτιάς επισκέφτηκε και ο βουλευτής Κ. Δερμιτζάκης.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos