5η γιορτή ανταλλαγής παραδοσιακών ποικιλιών για τους Σπόρους και την Αγροοικολογία 8-10 Απριλίου Πύργος – Ηράκλειο. Pierre Rabhi, Παναγιώτης Σαϊνατούδης .
Βιογραφικό του Pierre Rabhi
Αγρότης, συγγραφέας και διανοητής , Γάλλος με ρίζες από το Αλγέρι, ο Pierre Rabhi είναι από τους πρωτοπόρους της οικολογικής γεωργίας στη Γαλλία. Υπερασπίζεται ένα είδος κοινωνίας που λειτουργεί με σεβασμό στον άνθρωπο και τη φύση και υποστηρίζει την ανάπτυξη γεωργικών πρακτικών προσβάσιμων σε όλους, και κυρίως στους πιο ανήμπορους, διατηρώντας πάντα τη διατροφική κληρονομιά.
Aπό το 1981, μεταδίδει την τεχνογνωσία του σε Αφρική, Γαλλία και Ευρώπη προσπαθώντας να ξαναδώσει στον πληθυσμό την διατροφική του αυτάρκεια. Είναι πια αναγνωρισμένος διεθνώς ως ειδικός διατροφικής ασφάλειας και έχει συμμετάσχει στη διαμόρφωση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση της ερημοποίησης.
Ο Pierre Rabhi καλεί για μια «εξέγερση των συνειδήσεων»για να ενωθεί η ανθρωπότητα για το καλύτερο και να σταματήσει να μετατρέπει αυτόν τον πλανήτη-παράδεισο σε μία κόλαση βασάνων και καταστροφών. Δεδομένης της αποτυχίας της γενικότερης κατάστασης της ανθρωπότητας και των σημαντικών ζημιών που έχουν ήδη προκληθεί στη Φύση, μας καλεί να φύγουμε από τον μύθο της αόριστης ανάπτυξης και να συνειδητοποιήσουμε τη ζωτική σημασία της τροφού-γης και να εγκαινιάσουμε μια νέα ηθικη ζωής προς την «ευτυχισμένη νηφαλιότητα».
Ο Pierre Rabhi αποτέλεσε την αφετηρία πολλών δομών που δημιουργήθηκαν είτε με πρωτοβουλία του είτε από τις ιδέες του: τέτοιες είναι η οργάνωση «Γη και Ανθρωπισμός»(παλαιότερα ονομαζόταν Φίλοι του Pierre Rabhi), το κίνημα «Όαση σε όλους τους Τόπους», το αγροοικολογικό κέντρο «Les Amanins», την παιδική φάρμα «Hameaux des Buis» και πιο πρόσφατα το Κίνημα Κολιμπρί. Έχει προσκληθεί σε πολυάριθμα συνέδρια σε όλον τον κόσμο και έχει δημοσιοποιήσει πάνω από δεκαπέντε βιβλία, συμπεριλαμβανομένου του τελευταίου «Ως την ευτυχισμένη νηφαλιότητα», και ακόμα « Pierre Rabhi, ο σπορέας της ελπίδας-συνέντευξη στον Olivier le Naire».
«Με τα ίδια του τα χέρια ο Pierre Rabhi έχει μεταδώσει τη ζωή στην άμμο της ερήμου. Αυτός ο πολύ απλά άγιος άνθρωπος , με πνεύμα απλό και καθαρό, του οποίου η ποιητική γλώσσα αποκαλύπτει ένα φλογερό πάθος, έχει γονιμοποιήσει τις σκονισμένες γαίες με τον ιδρώτα του, και με τη δουλειά του αποκαθιστά την αλυσίδα της ζωής που εμείς διακόπτουμε συνεχώς». Yehudi Menuhin.
Ο Παναγιώτης Σαϊνατούδης στην Κρήτη
Ο Παναγιώτης Σαϊνατούδης, καλεσμένος από το Πελίτι Ηρακλείου, θα βρίσκεται για λίγες μέρες στην Κρήτη με αφορμή την 5η Γιορτή Ανταλλαγής Παραδοσιακών Ποικιλιών που θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο και στον Πύργο Αρχανών-Αστερουσίων αλλά και την επίσκεψη του Γάλλου εκφραστή της Αγροοικολογίας Pierre Rabhi.
Στα πλαίσια της παρουσίας του αυτής θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή εκδήλωση την Τετάρτη 6 Απριλίου 2016 στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης στις 7μμ στο Κολυμπάρι Χανιών, οργανωμένη από την Περιβαλλοντική Φιλοζωική Δράση.
Ο Παναγιώτης Σαϊνατούδης είναι ο άνθρωπος που ξεκίνησε την πρώτη δράση στην Ελλάδα για το θέμα των παραδοσιακών ποικιλιών, σε κινηματικό επίπεδο δηλαδή εκτός κυβερνητικών φορέων, πανεπιστημίων και ερευνητικών ιδρυμάτων, μέσα από το «εργαστήρι οικολογικής πρακτικής» στη Θεσσαλονίκη το 1991. Η πρώτη του εξερευνητική αποστολή πραγματοποιήθηκε το 1992 στη γενέτειρα του τη Βαμβακούσα του νομού Σερρών και πραγματοποίησε τις πρώτες δημόσιες ομιλίες στη Θεσσαλονίκη το 1993.
Το 1995 ξεκίνησε, χωρίς να έχει καθόλου χρήματα, το Πελίτι από ένα μικρό χωριό, το Δασωτό Κ. Νευροκοπίου Δράμας. Σήμερα η έδρα του Πελίτι είναι στο Μεσοχώρι Παρανεστίου με γραφεία στη Δράμα και αριθμεί 18 τοπικές ομάδες στην Ελλάδα και μία ομάδα στη Σόφια της Βουλγαρίας, συνολικά 19 τοπικές ομάδες. Το Πελίτι πλέον παίζει έναν παγκόσμιο ρόλο στο θέμα των παραδοσιακών ποικιλιών.
Το 1999 οργάνωσε την πρώτη δημόσια διανομή παραδοσιακών ποικιλιών στην Κάρπη του νομού Κιλκίς. Αυτή η γιορτή το 2013 χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη ανταλλαγή παραδοσιακών ποικιλιών παγκοσμίως. Το 2000 ξεκίνησε το Πανελλαδικό Δίκτυο για τη Διάδοση και Διάσωση των Παραδοσιακών Ποικιλιών «Κατά Τόπους Αγροκτήματα». Να διευκρινίσουμε ότι οι σπόροι και τα φυτά διανέμονται δωρεάν από το Πελίτι, κάνοντας με αυτό τον τρόπο μια παγκόσμια πρωτοτυπία που έχει επηρεάσει όλο τον πλανήτη.
Ο Παναγιώτης Σαϊνατούδης το 2009 τιμήθηκε ως φύλακας της «Βιοποικιλότητας της Μεσογείου» από το Biodiversity International και το Δήμο της Ρώμης. Ακολούθησαν μα σειρά διακρίσεων ως τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια στις ΝΗΣΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ 2013. Η πιο μεγάλη όμως επιβράβευση είναι οι πάνω από 150.000 ερασιτέχνες και επαγγελματίες καλλιεργητές που προμηθεύτηκαν σπόρους από το Πελίτι.
Βασική του αρχή: “αντί να στεναχωριέσαι για το σκοτάδι άναψε ένα φως”. Ο καθένας από μας είναι σημαντικός και σπουδαίος και μπορεί να αλλάξει τον κόσμο όταν αλλάξει ό ίδιος πρώτα.
Στην Κρήτη το πρώτο του ταξίδι για την ανεύρεση παραδοσιακών ποικιλιών έγινε τον Ιούνιο του 1998. Συγκεντρώθηκαν περίπου 100 ποικιλίες από τους 4 νομούς της Κρήτης. Όλα αυτά τα υλικά και οι πληροφορίες δόθηκαν στην Τράπεζα Γενετικού Υλικού που είναι ο εθνικός φορέας για το φυτικό γενετικό υλικό στη χώρα, οι πληροφορίες αξιοποιήθηκαν για επόμενες αποστολές της. Η κατάσταση τότε ήταν απογοητευτική “έφυγα με απέραντη απογοήτευση και θυμό από την Κρήτη” Το 2001 πραγματοποιείται το δεύτερο ταξίδι στην Κρήτη όπου τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα. Γίνονται κινήσεις από παραγωγούς να σώσουν τις παραδοσιακές ποικιλίες της Κρήτης. Ακολουθούν και άλλα ταξίδια και κάθε φορά τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα. Στα τέλη του 2009 με αρχές του 2010 πραγματοποιείται μια περιοδεία σε όλη την Κρήτη με πολύ θετικά αποτελέσματα. Στα τέλη του 2011 ανοίγει η τοπική ομάδα του Πελίτι στο Ηράκλειο με συντονιστές το Μανώλη Βαρδάκη και τη Στέλα Χατζηγεωργίου αλλάζοντας θετικά τα πράγματα ακόμη περισσότερο.
Υπάρχει πολύς δρόμος να διανυθεί ακόμη.
Το ταξίδι του Παναγιώτη στην Κρήτη έχει και έναν ακόμη σκοπό την αναζήτηση παραγωγών που μεγαλώνουν φυτά με μουσική. Έχουμε αξιόπιστες πληροφορίες ότι υπάρχουν παραγωγοί στην Κρήτη που βάζουν μουσική στα θερμοκήπια τους. Παρακαλούμε όποιος έχει μια πληροφορία γι’ αυτό το θέμα ας επικοινωνήσει με το Πελίτι Ηρακλείου τηλ. 6974958711
Με αγάπη και φως
Παναγιώτης Σαϊνατούδης