προαύλιο του δημοτικού σχολείου Πύργου
προαύλιο του δημοτικού σχολείου Πύργου

Πριν κάμποσα χρόνια, όσοι επέμεναν στη ντόπια παραγωγή, διατήρηση των παραδοσιακών ποικιλιών ή την αυτάρκεια, ήταν μάλλον περιθώριο, τους κοίταζαν παράξενα. Όμως με την επιμονή στο όραμα και προσπάθειες σε όλη την Ελλάδα όπως το Πελίτι, μεγάλο μέρος του κόσμου πλέον είναι ενήμερο για τα παιγνίδια που παίζουν διάφοροι και κυρίως κυβερνήσεις υπηρετώντας πολυεθνικές εταιρείες, ψάχνοντας το “δικό μας”, το ανόθευτο, το παραδοσιακό, ως επιλογή και όχι ως μόδα.

Οπότε καταγράφεται θετικά η επιτυχία της 5ης γιορτής ανταλλαγής παραδοσιακών σπόρων που έγινε στον Πύργο Μονοφατσίου στο Ηράκλειο, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, 8, 9 και 10 Απριλίου, διοργανωμένη από το Πελίτι Ηρακλείου και τον δήμο Αρχανώ – Αστερουσίων, αφού συγκέντρωσε κόσμο από όλη τη Κρήτη. Στο δημοτικό σχολείο του Πύργου είδαμε νέους ανθρώπους, ενημερωμένους, που κάθισαν και άκουσαν προσεκτικά ή τον Pierre Rabhi, ή τον Παναγιώτη Σαϊνατούδη, αλλά και τους άλλους ομιλητές, που εμμένουν στη φιλοσοφία της αυτάρκειας.

Pierre Rabhi, Παναγιώτης Σαϊνατούδης
Pierre Rabhi, Παναγιώτης Σαϊνατούδης

Εκπρόσωποι φορέων, όπως η ΟΠΗ. ή η ΚΟΙΝΣΕΠ Επτάστικτος, η Κιβωτός των σπόρων, το εργαστήρι υφαντικής Πύργου Αγνίθα και άλλοι, έστησαν για μερικές ώρες τους πάγκους, ανταλλάσσοντας, προϊόντα, απόψεις ιδέες και γνωριμίες, διευρύνοντας την, ήδη μεγάλη, παρέα.

Εντύπωση μας έκανε το σκετσάκι που στήθηκε στη σκηνή του δημοτικού σχολείου, όπου η μεγαλοεταιρία με τις ευλογίες του κράτους, αγοράζει τους σπόρους για να τους μοσχοπουλήσει ξανά στους πολίτες, μόνο που οι τελευταίοι, έχοντας κρατήσει τους δικούς τους σπόρους …. στέλνουν την εταιρία στον αγύριστο.

Το τριήμερο κύλησε ήρεμα, με πολλά δρώμενα και μουσική το βράδυ στο κλείσιμο κάθε μέρας και ως συμπέρασμα μπορεί να καταγραφεί ότι η παρέα μεγαλώνει ….

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos