ΘερμοκήπιαΟ Σύνδεσμος Κοινωνικών Φορέων Ιεράπετρας με επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Μπασιάκο εκφράζει την έντονη ανησυχία του για το χώρο των θερμοκηπίων θεωρώντας ότι αργοσβήνει με την ευθύνη όλων των αρχών, συμπεριλαμβανομένων και των Μέσων Ενημέρωσης. Ακόμη ο Σύνδεσμος κοινοποίησε την επιστολή προς τον υπουργό Εμπορίου, το Γραφείο Πρωθυπουργού, την Περιφέρεια Κρήτης, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και τον ΕΣΥΦ.

Η επιστολή του Συνδέσμου Κοινωνικών Φορέων
 
Κύριοι,
 
Ο χώρος των θερμοκηπίων της Κρήτης που αφορά χιλιάδες παραγωγούς εκτός εποχής κηπευτικών βαδίζει προς μια γρήγορη οικονομική κατάρρευση.
 
Περιοχές, όπως η Ιεράπετρα, όσο και αν φαίνεται παράξενο, οδηγήθηκαν στην υπερχρέωση και σήμερα η φτώχεια και ο μαρασμός, συμπαρασύρει επιχειρήσεις και εργαζόμενους όχι μόνο πάνω στην Κρήτη αλλά και σ΄ όλη τη χώρα.
 
Τα εκτός εποχής κηπευτικά είναι κατά ένα μεγάλο μέρος εξαγώγιμα και τροφοδοτούν σημαντικά τον κρατικό προϋπολογισμό και τους προϋπολογισμούς των αυτοδιοικήσεων, ενώ από αυτά ζουν αρκετές χιλιάδες νοικοκυριά και συντηρούνται δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι σε όλη την Ελλάδα.
 
Ο χώρος των θερμοκηπίων σβήνει μέρ με τη μέρα και σ΄ αυτό συμβάλλατε και εσείς αφού:
 
  • Σπείρατε τον πανικό, στους Έλληνες καταναλωτές με το αφιέρωμα της ΝΕΤ της 20ης Νοεμβρίου αλλά και με τις προσπάθειες των ιδιωτικών καναλιών που υπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα. 
  • Παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις και παρουσιάσεις του κ. Λαζαρη, για σας «πέρα έβρεχε», αφού εμείς στη βάση δεν είδαμε από κανέναν μια έστω τυπική κίνηση για ενημέρωση του αγρότη της Ιεράπετρας, του εξαγωγέα αλλά όλων των εμπλεκόμενων, που «πιαστήκανε στον ύπνο» και ακόμη «τρίβουν τα μάτια τους». 
  • Ο ΟΠΕΓΕΠ υπάρχει, αλλά επιμένοντας στο στείρο και ανεδαφικό του μοντέλο πιστοποίησης, λειτούργησε αρνητικά. Μπορούσε να έχει εναρμονήσει το Ελληνικό πρότυπο με τις απαιτήσεις της αγοράς, μπορούσε να επηρεάσει τον αγρότη, τον έμπορο, αλλά κυρίως να ενημερώσει τον καταναλωτή για τα πιστοποιημένα προϊόντα και την αξία τους, αλλά επί μια δεκαετία έχει μείνει μόνο στα ΘΑ… και στα σχέδια. 
  • Οι αθρόες εισαγωγές μη ελεγχόμενων προϊόντων, αμφιβόλου ποιότητας, από Σκόπια και Τουρκία, από τα οποία τα περισσότερα μεταβαπτίζονται σε Κρητικά ή Ελληνικά για να πουληθούν, έχει φέρει τους παραγωγούς των θερμοκηπίων πολύ κοντά στις αγχόνες. 
  • Οι καλλιεργητές σας θεωρούν αδιάφορους, αμέτοχους και απόντες, ενώ το πρόβλημα μεγάλωνε μέρα με τη μέρα και σήμερα απαιτούν να αποδείξετε το αντίθετο. Ευθύνες υπάρχουν, αλλά προέχει η βραχυπρόθεσμη αντιμετώπιση της κρίσης με σύνεση και νηφαλιότητα. Εμείς πάντως είμαστε όλοι διατεθειμένοι να συμβάλλουμε όσο μπορούμε στην επίλυση της κρίσης, περιμένοντας από εσάς τα αυτονόητα.

                              ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΏΝ ΦΟΡΕΩΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

Την επιστολή υπογράφουν ο πρόεδρος του Συλλόγου Γεωπόνων Λασιθίου κ. Γιώργος Γενειατάκης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματοβιοτεχνών Ιεράπετρας κ. Στέλιος Γιακουμάκης, ο πρόεδρος των Εργαζόμενων ΤΟΕΒ Κρτης κ. Γιάννης Μπαλαντινάκης και ο πρόεδρος ΑΜΕΑ Ιεράπετρας κ. Γιώργος Σουργιαδάκης.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos