Σύσκεψη για τα αγροτικά προϊόντα πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα (9/1) στα γραφεία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Ηρακλείου. Στη σύσκεψη παρέστησαν παραγωγοί από τις περιοχές του Τυμπακίου της Ιεράπετρας και της Κουντούρας Χανίων, ο κ. Πλακιωτάκης , ο κ. Καρχιμάκης, και άλλοι βουλευτές της Κρήτης, ο νομάρχης Ηρακλείου και ο Πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ.
Ανέλυσαν λοιπόν το πρόβλημα, πρότειναν λύσεις που μπορούν να βγάλουν τους παραγωγούς κηπευτικών από το αδιέξοδο των τελευταίων χρόνων και την κρίση των τελευταίων εβδομάδων που κατέδειξε πως δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια αναμονής.
Οι προτάσεις που έγιναν θα παραδοθούν στον αρμόδιο υφυπουργό ζητώντας του την συνδρομή της πολιτείας στην υλοποίηση τους. Μέσα στα πρώτα θέματα ζητήματα που έθεσε η οργανώτρια της σύσκεψης ΟΑΣΝΗ συγκαταλέγεται και η καταβολή αποζημιώσεων στους παραγωγούς της Κρήτης που μέσα στο Δεκέμβριο πέταξαν δεκάδες τόνους ντομάτας και που βλέπουν ακόμα και τώρα το προϊόν τους να παραμένει στα αζήτητα.
Ως πρώτο αίτημα προς το Υπουργείο σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες φορείς αναγνώρισαν πως πρέπει να τεθεί αυτό των κονδυλίων που δίνονται από το κράτος. Όπως υποστήριξε ο δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Χριστοφακάκης πολλά εκατομμύρια εισρέουν από τις περιοχές που παράγουν κηπευτικά προς την εθνική οικονομία και δικαιολογημένα πρέπει να διεκδικείται μέρος τυς για να στηριχθούν αυτές οι περιοχές και οι πληθυσμοί τους.
Πάντως ο πρόεδρος της ΕΑΣ Μεσσαράς κ. Ασκοξυλάκης κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να μπουν μπροστά και στην πορεία ότι εξάγεται από το νησί μας για να μην έχει τν σφραγίδα κάθε περιοχής αλλά ενιαία σφραγίδα Κρήτης ώστε να τύχει καλύτερης μεταχείρισης.
Το στέλεχος της ΝΔ κ. Πευκιανάκης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ως προς τους χρόνους που έχουν για να κινηθούν οι αγροτικοί φορείς για να πιστοποιήσουν τα προιόντα τους και να μην χάσουν αγορές στο εξωτερικό στις οποίες δύσκολα θα μπορούν να επιστρέψουν πάλι.
Οι βουλευτές που συμμετείχαν στη σύσκεψη δήλωσαν πρόθυμοι να στηρίξουν και να προωθήσουν προς την Κυβέρνηση τα αιτήματα που τους μετέφεραν οι εκπρόσωποι των αγροτών βλέποντας και αυτοί από την πλευρά τους πως ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι και πρέπει τώρα να γίνουν βήματα προς τα εμπρός για τα κηπευτικά του νησιού μας.
Την προσωπική του εμπειρία ως προς την πιστοποίηση και το τεράστιο κόστος της μετέφερε ο εκπρόσωπος της ΣΥΔΑΣΕ κ. Ιερονυμάκης, ο οποίος ωστόσο αναγνώρισε πως αυτή η διαδικασία αποτελεί μονόδρομο για τους αγρότες της Κρήτης που πρέπει να βοηθηθούν από την Πολιτεία για να προχωρήσουν.