Η μνήμη, η ιστορία  και η παράδοση έχουν ρίζα
Η σπουδαία παιδαγωγός και λαογράφος Μαρία Λιουδάκη

Αγαπητοί συντοπίτες/ες, διαβάζοντας  το  άρθρο  της  κας  Αναστασίας Μανδάλα στη Χιώτικη εφημερίδα ‘ΑΛΗΘΕΙΑ’  για  την πορεία των προγόνων μου και τη δημώδη συνεργασία τους με την αείμνηστη παιδαγωγό, λαογράφοκαι αντιστασιακό Μαρία Λιουδάκη  δεσμεύομαι για τη μελλοντική προσπάθεια  ίδρυσης διαδραστικού θεματικού Μουσείου-Βιβλιοθήκης  με αρχειακό υλικό  που θα φέρει το όνομά της. Η συνέκδοση  δε βραβευμένων και αδημοσίευτων έργων της  από έγκριτο επιστημονικό  κέντρο της Ελλάδας  είναι προτεραιότητά μου.Η ΜΝΗΜΗ, Η ΙΣΤΟΡΙΑ  ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ  ΕΧΟΥΝ ΡΙΖΑ. 

Συγκεκριμένα το άρθρο αναφέρει:

Η  οικογενειακή ρίζα του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης κου Αργύρη Πανταζή εντοπίστηκε στο Αρχείο Παλιννοστούντων  Προσφύγων του 1914 στα Γενικά Αρχεία  του Κράτους (Γ.Α.Κ) Χίου ο οποίος και ευχαρίστησε  την αρχειονόμο κα  Βασιλεία  Κούνουπα για την αρωγή της.

Ξαδέλφιά του  η ποιμενική,  καταξιωμένη οικογένεια  Τζίκα, ο διακεκριμένος σεφ  Νίκος Κωνσταντουλάκης στη Βέσσα, και άλλοι συγγενής στις Καρυές, στον Άγιο  Γεώργιο Συκούση  και  Πιτυός της Χίου. Η ορεινή μυροβόλος με τραγούδι και χορό που προτίθεται να καταγράψει το Κέντρο Λαογραφικής Έρευνας της Ακαδημίας Αθηνών.

Η αναγνώριση δε  της γιαγιάς του Αργυρώς Τζίκα- Πανταζή από τον αδελφό της Γιάννη Τζίκα, έγινε τον Αύγουστο του 1965 στην Απλωταριά  της  Χίου  με συγκλονιστικό τρόπο…

Προσωπικά  επίσης ευχαριστώ  τον Αργύρη Πανταζή για τη βιβλιογραφική ενημέρωση  για τη σπουδαία παιδαγωγό, επιφανή  λαογράφο  και αντιστασιακό  Μαρία  Λιουδάκη, η οποία αποκεφαλίστηκε στους στάβλους  του Μπαντουβά  στο Ηράκλειο,  στις 4-12-1947.

Βασική μου  πληροφορήτρια η φωτισμένη παιδαγωγός  κα Αγγελική Πανταζή – Κατσιάνα που μπροστά στα παιδικά της μάτια, άρπαξαν οι χωροφύλακες στις 26/11/1947 τη δασκάλα της  Μαρία Λιουδάκη, μέσα από την τάξη της στην Ιεράπετρα  την ώρα του μαθήματος και όλοι μαθητές μαζί  πάνω στα σκαμνιά τους (το σχολείο είχε βομβαρδιστεί και δεν είχαν θρανία) σε απόσταση αναπνοής  από το κτήριο της χωροφυλακής, αναζητούσαν τη λύση της μυστηριώδους απαγωγής.

Το μυστικό της  οικογένειας  του  Θεοδοσίου Πανταζή  ήταν ότι  η Μαρία  Λιουδάκη  κατέγραψε  νανουρίσματα (δημοτικά τραγούδια) όπου βασική ερμηνεύτρια  ήταν η Παγώνα Πανταζή (προγιαγιά του Αρ. Πανταζή) με την αγγελική φωνή της. Συνοδευτικά μέσα, το ραβδί της για το ρυθμό  και για τον  ήχο το ταψί.

Η σπουδαία  παιδαγωγός και λαογράφος  Μαρία Λιουδάκη αγαπήθηκε από τους Γεραπετρίτες/ες και δη από τους Μικρασιάτες. Δυστυχώς δεν έχει τιμηθεί επάξια ακόμα.

Αναστασία  Μανδάλα.

Για την δημοτική  παράταξη «Μαζί Αλλάζουμε την Ιεράπετρα».

                                                                                                                       Ο Επικεφαλής

                                                                                                                       ΑΡΓΥΡΗΣ Θ. ΠΑΝΤΑΖΗΣ

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos