η πρώτη εικόναΗ προετοιμασία, πήρε πολύ χρόνο, τα γυρίσματα το ίδιο, αφού έπρεπε να γίνουν σε διάφορες εποχές του χρόνου, αλλά στα «Αλωνέματα 2010», παρουσιάστηκε και διατίθεται πλέον σε όποιον θέλει, το DVD «ο κύκλος του ψωμιού», δημιούργημα του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλαμαύκας, που αφηγείται όλο τον κύκλο, δηλ. από τη σπορά, μέχρι και το φούρνισμα, παράλληλα με την ιστορία του χωριού, που ακόμα είναι εκεί θυμίζοντας μας άλλες εποχές και το ένδοξο παρελθόν το οποίο φροντίσαμε να ξεχάσουμε.

Η αρχική ιδέα, προήλθε από το ζύμωμα και κάποια πλάνα που είχαν γυριστεί ήδη μέσα στο 2009, με αφορμή τα Αλωνέματα. Οπότε ο δάσκαλος Δημήτρης Κουτσελάκης, Καλαμαυκιανός ο ίδιος, ανέλαβε να γράψει τα κείμενα αλλά και να αφηγηθεί όλη την ιστορία, ενώ το τεχνικό κομμάτι, δηλ. γυρίσματα, μοντάζ, ηχογράφηση, τελική δημιουργία του DVD, έφεραν σε πέρας ο Νίκος Μπαλοθιάρης με τον υιό.

ο υπεύθυνοςΤο έργο αποτελείται από 9 ενότητες: Αρχή – περί Καλαμαύκας, όργωμα, κατασκευή δεματικών, θέρος, κατασκευή αλωνιού, λίχνισμα, πλύσιμο – άπλωμα – αποθήκευση του σιταριού, παραγωγή του ψωμιού και τέλος τα αλωνέματα 2009. Ο δάσκαλος, γνώστης του αντικειμένου και της γλώσσας, καθοδηγεί τον θεατή σε όλες τις φάσεις του ψωμιού, από την αρχή μέχρι την κατανάλωση, με μόνη ίσως έλλειψη ενός γλωσσάριου, που θα εξηγούσε τόσο στους νεώτερους, όσο και στους ξένους με το τόπο που θα το δουν, ούτως ώστε να γίνει περισσότερο κατανοητή η διαδικασία.

Πρόκειται για πολύ καλή εμπεριστατωμένη δουλειά, ένα καλογυρισμένο ντοκιμαντέρ, που μπορεί να παιχτεί άνετα στη τηλεόραση, αλλά και να κατατοπίσει τους νεώτερους για τον τρόπο ζωής των προγόνων μας, που σίγουρα ήταν περισσότερο ανεξάρτητος, παρ’ ότι επίπονος, από τον σημερινό, σύγχρονο τρόπο ζωής.

οι υπεύθυνοιΑναλογιστείτε λοιπόν όταν θα δείτε αυτό το DVD, γιατί η Κρητική ύπαιθρος δεν υπέφερε από τη πείνα κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, ή τι θα συμβεί με μας, εάν χειροτερέψουν τα πράγματα με τη κρίση που μαστίζει τη χώρα.

 

{vimeo}17114312{/vimeo}

Το DVD διατίθεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καλαμαύκας.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos