Άμεση αξιοποίηση του νησιού των Αγίων Πάντων !
αίγαγροι του νησιού (φωτό Λ. Κλώντζας)

Είναι ίσως το μοναδικό σύμπλεγμα νησιών μπροστά από Πόλη στην Ελλάδα που απαγορεύεται η οποιαδήποτε επίσκεψη !!

Την απαγόρευση αυτήν την επέβαλε  ο ΦΕΚ 59Β 1979 άρθρο 36  για να προστατέψει η δημαρχία κ Ρούσου Καπετανάκη το φυσικό κάλος του νησιού καθώς και την ανοικοδόμηση του για την δημιουργία πάνω σε αυτό καζίνο κλπ!

Επιτρέπεται επίσκεψη στο νησί μόνο κατόπιν άδειας από το Λιμεναρχείο Αγίου Νικολάου ή την ημέρα της  Εορτής της μικρής  Εκκλησίας του νησιού  η οποία είναι αφιερωμένη στους Αγίους Πάντες.

Η απαγόρευση αυτή θα πρέπει να αρθεί εν μέρει με την συνεργασία  των λιμενικών αρχών και της εκκλησίας, επιτρέποντας την επίσκεψη στο Εκκλησάκι, στα πλαίσια της ανάπτυξης  θρησκευτικού  σε συνδυασμό με Θαλάσσιου και φυσιολατρικού τουρισμού!

Άμεση αξιοποίηση του νησιού των Αγίων Πάντων !
η εκκλησία τη παραμονή των Αγίων Πάντων (φωτό Λ. Κλώντζας)

Στο μονοπάτι που υπάρχει είδη καθώς και περιμετρικά του εξωτερικού χώρου  της Εκκλησίας, θα μπορούσε να τοποθετηθεί  περίφραξη για να μην υπάρχει η δυνατότητα διατάραξης του οικοσυστήματος των νησιών με την έξοδο από αυτή  των επισκεπτών, δίνοντας την δυνατότητα  σε συγκεκριμένες ώρες και χρονικές  περιόδους να επισκεφτούν  το νησί με την εκκλησία,  να θαυμάσουν  από κοντά  τον Κρητικό αίγαγρο (κρι κρι),  την πανοραμική θέα της πόλης και να απολαύσουν το μπάνιο τους  περιμετρικά των νησιών.

Η συγκεκριμένη δράση θα είχε πολλαπλά οφέλη για τον τουρισμό και την οικονομία της πόλης μας.  Θα ήταν ισχυρό τουριστικό δέλεαρ,  θα δημιουργούσε  μικρές  δίωρες εκδρομές με τουριστικά πλοιάρια από το λιμάνι και την μαρίνα, θα προσέδινε  έσοδα για την συντήρηση του νησιού και της εκκλησίας και Θα βοηθούσε τα μικρά τουριστικά πλοιάρια καθώς και τους ντόπιους αλιείς που προσαρμόζονται στον αλιευτικό τουρισμό,  να μπορούν να το επισκεφτούν με πελάτες τους κλπ!

Θα ήταν εξαιρετικά αναπτυξιακό αφού τα δύο νησιά αποτελούν τουριστικό συγκριτικό πλεονέκτημα για την πόλη του Αγίου Νικολάου, με την ιστορία τους και το φυσικό περιβάλλον που διαθέτουν!

Άμεση αξιοποίηση του νησιού των Αγίων Πάντων !
η θέα από τη νησίδα προς δυτικά (φωτό Λ. Κλώντζας)

Ο τουρίστας του 21 αιώνα απαιτεί δράση  και πληρώνει γι’ αυτό όταν βρίσκει αυτό που ζητά ή αυτό που προσφέρεται  και τον ικανοποιεί !

Πρέπει άμεσα  ο Άγιος Νικόλαος να αρχίσει σιγά σιγά να ξεπερνά την τουριστική  παρακμή που του επεβλήθη με τα  συντριπτικά  (μη αναστρέψιμα σε πολλές  περιπτώσεις ) πλήγματα στον τουρισμό του!!!!

Και  εν πάση περιπτώσει δεν  μπορεί να είναι μόνο η Σπιναλόγκα το αξιοθέατο στον τόπο αυτό και να παρουσιάζονται  γεγονότα όπως αυτά της του λιμανιού της  Πλάκας  την περσινή σεζόν.

Η τουριστική «πίτα» θα πρέπει να μεγαλώσει προς όφελος του μεγαλύτερου το δυνατόν τμήματος  της τοπικής κοινωνίας!!!

Θωμάς Τζανόπουλος

Τουριστικός πράκτορας, πολίτης αυτής της πόλης!

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos