Για την επένδυση «Εlounda Hills», διαβάσαμε πόσο θα κοστίσει, πόσο σημαντικά δημοσιονομικό έργο είναι, θα δώσει ώθηση στην κατασκευή, οικονομική ανάπτυξη και πολλά άλλα θετικά. Μάθαμε από τα ΜΜΕ ότι θα συζητηθεί την ερχόμενη Πέμπτη 27/12 στο περιφερειακό του Ηρακλείου, αλλά δεν μάθαμε ΤΙ θα συζητηθεί. Υπάρχει σε ανοιχτή διαβούλευση στο site της περιφέρειας η μελέτη του έργου και τις προτάσεις με λήξη της δυνατότητας σχολίων από φορείς και πολίτες την ίδια μέρα, τις 27/12.
Στην συγκεκριμένη περιοχή έχει οριστεί σαν ΠΕΡΠΟ (Περιοχές Ειδικά Ρυθμιζόμενης Πολεοδόμησης), δηλαδή ιδιωτική πολεοδόμηση. Θα κατασκευαστεί ένα χωριό περίπου 2.100 κατοίκων (όσο η Νεάπολη περίπου) με καταστήματα, ξενοδοχείο, βίλλες, μαρίνα περίπου 200 σκαφών και μικρότερες υποδομές προσάραξης σκαφών, κατασκευή παραλιών και διαμόρφωση του παραλιακού μετώπου. Το 50% της έκτασης μαζί με την λειτουργία των δημόσιων χώρων περνάει στον Δήμο. Η λειτουργία του δηλαδή είναι σαν ένα κανονικό χωριό. Ένα σύστημα πολύ καλύτερο από την απλή εκτός σχεδίου δόμηση, αν εφαρμοζόταν μόνο αυτό, καθώς υπάρχουν οργανωμένα δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης με δυνατότητα διαχείρισης των απορριμμάτων και ευνοϊκότερο για την άσκηση επιχειρηματικότητας.
Παρόλαυτα ο επιχειρηματίας ζητάει την αλλαγή σε ΕΣΧΑΣΕ (Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων), χαρακτηρίζοντας το παραθεριστικό τουριστικό χωριό με ουσιαστικές αλλαγές. Η δόμηση διπλασιάζεται, από 80.000 τ.μ. σε 140.000 τ.μ. και έως πενταώροφο αντί διώροφο που επιτρέπεται. Ελάχιστη απόσταση από θάλασσα 30 μ. αντί των 50 μ. που ισχύει. Ελάχιστη απόσταση από ρέματα και δάση 10,00 μ. Οικοδόμηση σε κλίση άνω των 35% κ.α. Όλα τα παραπάνω δεν επιβάλλονται από τη νομοθεσία, αλλά μπορούν να οριστούν με υπουργική απόφαση παρόλο που έρχεται σε αντίθεση με την πολεοδομική και τους κανόνες ασφαλείας.
Θα κατασκευαστούν δηλαδή κτίρια όχι προσαρμοσμένα στο περιβάλλον, αλλά όγκοι που λόγω θέσης θα είναι εμφανή από τον Άγιο Νικόλαο αλλά και όλο τον κόλπο. Πολύ περισσότερο για αυτούς που κινούνται θαλάσσια και αντί για το φυσικό τοπίο θα βλέπουν πενταώροφες οικοδομές. Απαράδεκτο για οποιοδήποτε επιχειρηματία θέλει να προάγει τον υψηλής ποιότητας τουρισμό υποβαθμίζοντας το αισθητικό αποτέλεσμα ενώ μπορεί να εκμεταλλευτεί το ανάγλυφο και να κατασκευάσει κτίρια διαβαθμισμένα, όπως έχουμε δει σε άλλες ξενοδοχειακές μονάδες εδώ. Να πούμε ότι στο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο, που εγκρίθηκε το 2017, ορίζεται όλος ο κόλπος του Μεραμπέλλου ως τοπίο ιδιαίτερης σημασίας στις βασικές προτεραιότητες για την προστασία και ανάδειξη της φυσικής κληρονομιάς. Πρέπει να διασφαλιστεί η χρήση ντόπιων υλικών και μορφολογία όγκων που δεν θα είναι εμφανή από την πόλη, χωρίς να δημιουργεί αισθητική όχληση.
Ακόμα ζητάει να μην παραχωρείτε το 50% της έκτασης στο δήμο αλλά να παραμένει στην ιδιοκτησία του για λόγους ορθής διαχείρισης. Είναι κατανοητό ότι η καθαριότητα, δρόμοι χωρίς λακκούβες, περιποίηση κοινόχρηστων χώρων θα είναι ένα επιπλέον έξοδο για το δήμο, καθώς ήδη δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υπάρχουσες υποδομές, αλλά ανοίγει τον δρόμο για περίκλειστο μη κοινόχρηστο χώρο. ‘Εχουμε δει ανάλογες πρακτικές στην περιοχή μας. Η παραχώρηση της διαχείρισης των κοινόχρηστων χώρων είναι θεμιτό αλλά όχι της γης. Να γίνει ρητά και αδιαπραγμάτευτο α) Το 50% της έκτασης πρέπει να μεταβιβαστεί στον δήμο και β) να διασφάλιστεί ο κοινόχρηστος χαρακτήρας του η ελεύθερη πρόσβαση.
Σύμφωνα με την μελέτη θα προκύψει πρόβλημα μεταφοράς καθώς ο δρόμος προς τα Πλευρά είναι ήδη επιβαρυμένος και η ανάπτυξη στη συγκεκριμένη περιοχή θα επιδεινώσει κατά πολύ το πρόβλημα. Η λύση που δίνει είναι η θαλάσσια όπου αναφέρει την ανάπτυξη των θαλάσσιων σκαφών. Μηδενική λύση σε σχέση με το πρόβλημα που δημιουργεί. Θεωρούμε ότι τόσο η συγκεκριμένη επένδυση όσο και τα ξενοδοχεία που κατασκευάζονται με πολλές κλίνες (500 και 800 που ετοιμάζονται στην περιοχή) θα πρέπει να δίνουν λύση στο πρόβλημα πριν την έναρξη της κατασκευής τους. Οι υποδομές και οι πόροι του τόπου είναι περιορισμένοι, δεν μπορεί να δεχτεί επιπλέον επιβάρυνση χωρίς να δώσουν ουσιαστική λύση τόσο με οικονομική όσο και σε επίπεδο μελετών και κατασκευής λύση.
Ομοίως στο θέμα παροχής νερού που είναι από τα σοβαρότερα της περιοχής. Υπάρχουν στη μελέτη τρόποι διαχείρισης αλλά επιπλέον να υπάρξει δέσμευση χρήσης θαλασσινού νερού στις πισίνες και πλήρης απεξάρτηση από το δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης της ΔΕΥΑΑΝ. Ομοίως βεβαίως και για όλες τις μεγάλες επενδύσεις της περιοχής.
Στο θαλάσσιο χώρο μπροστά στην επένδυση, στο χώρο κατασκευής της μαρίνας, υπάρχουν ποσειδωνίες –υποθαλάσσια προστατευόμενα οικοσυστήματα πολύ σημαντικά για τη διατήρηση της θαλάσσιας ζωής – όπου δεν προβλέπεται τρόπος προστασίας τους. Πώς χαρακτηρίζεις μια επενδυση «μικρού περιβαλλοντικού αποτυπώματος και με αειφορική λειτουργία» όταν αναφέρεις ότι υπάρχουν αλλά το αγνοείς τελικά;
Προβλέπεται διαμόρφωση παραλιακού μετώπου, φυσικά μαρίνα, μικρότερες υποδομές πρόσδεσης και κατασκευή δύο παραλιών (όπως φαίνεται στο σχέδιο). Σε ένα έντονα βραχώδες τοπίο, όπως αυτό, που εντυπωσιάζεσαι όταν το βλέπεις δια θαλάσσης, θα πρέπει να προστατευθεί ώστε να μην αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του παρά τα έργα. Να διατηρηθούν οι κάθετοι βράχοι και να γίνουν εντός θαλάσσης οι υποδομές χωρίς να επηρεάζουν τις ποσειδωνίες (π.χ. πλωτές εξέδρες). Εκτός από την ακτομηχανική μελέτη που προβλέπεται θα πρέπει να γίνει μελέτη ρευμάτων ώστε να μην δημιουργηθούν τα γνωστά προβλήματα που ξέρουμε στο υπόλοιπο παραλιακό μέτωπο, τόσο σε διπλανές επιχειρήσεις – candia park κτλ – όσο και στο υπόλοιπο μέτωπο του κόλπου.
Οι στρατηγικές επενδύσεις αφήνουν μικρά περιθώρια επέμβασης στους κατοίκους αλλά υπάρχουν περιθώρια παρέμβασης. Περιμένουμε από όλους τους φορείς να καταθέσουν την άποψη τους στο site της περιφέρειας μέχρι τις 27/12 που θα συζητηθεί το θέμα, παρόλο το σύντομο χρονικό διάστημα και τις γιορτές. Είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα της περιοχής που θα αλλάξει την όψη και το χαρακτήρα του. Ο δήμος έχει λόγο; ‘Αποψη; Περιμένουμε να παρέμβει ο δήμος για τη διασφάλιση των μελλοντικών πλέον γενεών – χωρίς να είναι μεγάλα λόγια.
Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία των Παραλιών