Δασικοί χάρτες χωρίς πρωτογενή τομέα δεν ωφελούν
απόσπασμα δασικών χαρτών, Μεραμπέλλο

Της Μαρίας Χανιωτάκη – Μυλωνάκη 
Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών Θεμάτων Περιφέρειας Κρήτης

Με διάχυτο προβληματισμό και μεγάλη αγωνία παρακολουθούν χιλιάδες ιδιοκτήτες γης στην Κρήτη την ανάρτηση των δασικών χαρτών. Η αγωνία των Κρητικών που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα είναι τεράστια καθώς σύμφωνα με τη μορφή που έχουν οι δασικοί χάρτες του νησιού κινδυνεύουν να χάσουν οριστικά την κυριότητα των περιουσιών τους.

Είτε πρόκειται για ελαιώνες, είτε πρόκειται για βοσκοτόπια, οι παραγωγοί και οι κτηνοτρόφοι του νησιού έρχονται αντιμέτωποι με σοβαρά ζητήματα, αφού περιουσίες τους έχουν χαρακτηριστεί ως δασικές εκτάσεις. Αυτό αδιαμφισβήτητα θα αποτελούσε τεράστιο πλήγμα στον πρωτογενή τομέα και στην αγροτική οικονομία της Κρήτης, η οποία – μαζί με τον τουρισμό – αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα και πιο κερδοφόρα κομμάτια στην πίτα της ανάπτυξης του νησιού.

Είναι σαφές ότι μια σύγχρονη χώρα όπως είναι η Ελλάδα θα πρέπει να έχει το δασολόγιο της και ως εκ τούτου οι δασικοί χάρτες είναι ένα χρήσιμο και απαραίτητο αναπτυξιακό εργαλείο. Αναμφίβολα, ωστόσο, τα ερωτήματα που εγείρονται από την ανάρτηση των δασικών χαρτών, είναι πολλά, ενώ την ίδια ώρα και οι προβληματισμοί που αναδύονται προκαλούν αναστάτωση στους αγρότες της Κρήτης που αγωνιούν για τη γη τους. Εάν οι αγρότες του νησιού χάσουν τις περιουσίες τους, η αγροτική παραγωγή του νησιού θα ακολουθήσει φθίνουσα πορεία και κατ’ επέκταση η αγροτική οικονομική ανάπτυξη θα γυρίσει βήματα πίσω.

Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί θεμελιώδη λίθο της οικονομίας και της αναπτυξιακής πορείας της Κρήτης. Ήδη ο αγροτικός επωμίζεται τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας και τις απώλειες στα έσοδα του από τη στιγμή που εδώ και ένα χρόνο περίπου έχουν ‘’παγώσει’’ όλες οι δραστηριότητες. Η απώλεια περιουσιών θα αποτελούσε πλήγμα με αποδέκτη τον αγροτικό κόσμο – μετά από τη σοβαρή υγειονομική κρίση που αντιμετωπίζουμε αλλά και τα ήδη σκληρά οικονομικά χρόνια που έχουν προηγηθεί – θα μπορούσε να είναι ολέθριο.

Ένα ακόμα κρίσιμο ζήτημα της υπόθεσης είναι να μη βρεθούν αντιμέτωποι με νέες οικονομικές επιβαρύνσεις οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι που τους αφορά άμεσα το θέμα προκειμένου να επιλύσουν τα περιουσιακά και ιδιοκτησιακά προβλήματα τα οποία πρόκειται να ανακύψουν. Είναι αδήριτη ανάγκη, οι ανακρίβειες και τα σφάλματα που εντοπίζονται στην ανάρτηση των δασικών χαρτών, το οποίο αδιαμφισβήτητα είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, να επιλυθούν και να διορθωθούν από τους αρμόδιους χωρίς εμπλοκή, ταλαιπωρία και οικονομική επιβάρυνση των παραγωγών. Την ώρα που ο στόχος της κυβέρνησης είναι να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2021 η κύρωση των δασικών χαρτών, το σίγουρο είναι ότι τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά, οι προθεσμίες που έχουν δοθεί πιέζουν και ο αγροτικός κόσμος ζητά απαντήσεις καθώς ανησυχεί έντονα για το τι μέλλει γενέσθαι.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos