Εδώ και δώδεκα χρόνια διοργανώνεται διαγωνισμός για το Δέντρο της Χρονιάς στην Ευρώπη αλλά η Ελλάδα του πολιτισμού παραμένει αδιάφορη. Προσπάθεια για τη συμμετοχή της χώρας μας σ’ αυτό τον ευρωπαϊκό διαγωνισμό καταβάλλει ο κ. Στέλιος Αδαμάκης, πτυχιούχος Φαρμακευτικής, πρώην συνεργάτης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο οποίος μοιράζει τον χρόνο του μεταξύ Βρυξελλών και Κρήτης. Είναι μια ευγενής προσπάθεια που αφορά τη φύση, την από αιώνων παράδοση και πραγματικότητά μας, τη γη μας, τα χώματά μας, τις ιστορικές και αισθητικές ευαισθησίες μας. Υπέροχο θα είναι να εκφράσουμε και εμείς, μέσω εθνικής πρώτα και ευρωπαϊκής κατόπιν άμιλλας το ενδιαφέρον μας.
European Tree of the Year
Ο διαγωνισμός European Tree of the Year, ξεκίνησε το 2010, με πρωτοβουλία της Τσεχίας και σήμερα με συμμετοχή 16 κρατών. «Σε εθνικό πρώτα επίπεδο, προκηρύσσεται από φορέα διαγωνισμός και βάσει εξέτασης των αιτήσεων, προκρίνονται από 12μελή επιτροπή που έχει σχέση με το αντικείμενο, δώδεκα περίπου δέντρα. Γι αυτά τα δέντρα διεξάγεται έπειτα ψηφοφορία των πολιτών της χώρας, για την εκλογή του “εθνικού δέντρου του έτους”. Στη συνέχεια, οι 16 εθνικοί “πρωταθλητές” ψηφίζονται από τους πολίτες όλων των χωρών για να στεφθεί το “Ευρωπαϊκό Δέντρο της Χρονιάς”. Κριτήρια αποτελούν η παλαιότητα, η ομορφιά, η ιστορική και μυθολογική αξία τους, η πολιτιστική, συμβολική, συναισθηματική σημασία τους.
Στόχοι της πρωτοβουλίας, η παρότρυνση συλλογικοτήτων αλλά και μεμονωμένων ατόμων για εκδήλωση ενδιαφέροντος προς το περιβάλλον και την τοπική χλωρίδα ως σημαντικά στοιχεία της γενικότερης ευρωπαϊκής μας κουλτούρας και του φυσικού μας κεφαλαίου. Ειδικότερη επιδίωξη αποτελεί η ανάδειξη των παλαιών δέντρων των κρατών, φυσική πολιτιστική κληρονομιά που αξίζει την προστασία μας και τη φροντίδα μας. Τα επικρατέστερα δέντρα της χώρας μας θα λάβουν και οικονομική ενίσχυση» αναφέρει ο κ. Αδαμάκης που προσπαθεί να κινητοποιήσει πολιτιστικούς φορείς, δήμους και συλλόγους για να ανταποκριθεί ο ένας που θα το οργανώσει.
Αφορμή η μνημειακή ελιά Καβουσίου
Αφορμή για την ιδέα ήταν η μνημειακή ελιά του Καβουσίου στο Δήμο Ιεράπετρας Κρήτης, η οποία από τον ΣΕΔΗΚ έχει χαρακτηριστεί ως το αρχαιότερο ελαιόδεντρο στον ευρωπαϊκό χώρο λόγω των τεράστιων διαστάσεων του κορμού του.
«Έσπευσα να έρθω σε επαφή με τους οργανωτές στις Βρυξέλλες. Η απάντησή τους ήταν άμεση. Μου εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους. Μας περιμένουν, είπαν. Διότι η Ελλάδα μας όλο αυτό το διάστημα δεν συμμετέχει, αντίθετα με αρκετές άλλες βαλκανικές χώρες καθώς και τις Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία. Δυστυχώς, αφού σε πολλές περιοχές της χώρας μας υπάρχουν αξιόλογα είδη, όπως πλατάνια και ελιές, με πλούσια ιστορία και εντυπωσιακή εμφάνιση» τονίζει ο κ. Αδαμάκης. Ο ίδιος προσπαθεί να έρθει σε επαφή με τοπικούς φορείς, όπως την Περιφέρεια Κρήτης, το Σύλλογο Ξεναγών Κρήτης και Σαντορίνης, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας αλλά και με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων μέσω καθηγητού του. Βέβαια, απαιτείται συλλογική εργασία. Πολύτιμη βοήθεια μπορεί να προσφερθεί από το Καβούσι, τα Χανιά, τη Γόρτυνα, τη Νάξο, τη Κω, την Ήπειρο και άλλα σημεία της χώρας μας. Η συμμετοχή μας πρέπει να οργανωθεί μέσα από ένα φορέα με ήδη γνωστή και σημαντική δράση, όπως μια Περιφέρεια, ένα σύλλογο οικολογικό ή πολιτιστικό ή εικαστικό ή ένα μουσείο ή οργάνωση (όχι πολιτικό κόμμα) πρόθυμο και ικανό να προωθήσει τις παραπάνω ιδέες σε πανελλήνια κλίμακα. Βέβαια απαιτείται συλλογική εργασία. Επικοινωνία μπορεί να γίνει στην προσωπική του ηλεκτρονική διεύθυνση adamakisstyl@gmail.com.
Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης
We are searching for trees with the most interesting stories – European Tree of the Year