Η περιπέτεια της γέφυρας στην Αμμούδα
ο Νίκος Χαλκιαδάκης

Στο εγκεκριμένο σχέδιο της πόλης του Αγίου Νικολάου προβλέπεται η κατασκευή γέφυρας, στην περιοχή της Αμμούδας, πλησίον του βρεφονηπιακού σταθμού, όπου βρίσκεται ο Ξηροπόταμος. Mε τη γέφυρα αυτή ενώνεται ο περιφερειακός δρόμος της πόλης, που έχει ήδη κατασκευαστεί, με ότι τούτο συνεπάγεται στη καλυτέρευση της κυκλοφορίας στη πόλη μας.

Το 2013, ο τότε Δήμαρχος Δημήτρης Κουνενάκης και μετά από μια χρονοβόρα διαδικασία λόγω προσφυγής στο άρθρο 152 του Ν. 3463/2006, υπογράφει τη σύμβαση για την εκπόνηση της μελέτης της γέφυρας στη θέση που προβλεπόταν από την εγκεκριμένη πράξη εφαρμογής του σχεδίου πόλης Αγίου Νικολάου.

Ενώ όμως η μελέτη εξελισσόταν κανονικά, μεσολάβησε το έτος 2014 η αλλαγή της δημοτικής αρχής και μαζί με αυτή άρχισε και η ‘’περιπέτεια’’ της γέφυρας. Ο τότε νέος Δήμαρχος Αντώνης Ζερβός, ΕΚΡΙΝΕ ότι η γέφυρα έπρεπε να μετακινηθεί κατά τι βορειοδυτικά (εκτός σχεδίου πόλης) με αποτέλεσμα να απαιτηθεί επιπροσθέτως, αγορά γης, ενημέρωση σχεδίου πόλης και τελικά να βρισκόμαστε ακόμη στα ‘’χαρτιά’’ όσον αφορά τη κατασκευή της.

Όμως η ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ αυτή έχει και μια άλλη διάσταση για την οποία η δημοτική αρχή οφείλει να δώσει εξηγήσεις στο δημότη.

Ειδικότερα, τον Ιούλιο του 2015 υπογράφει ο Δήμος συμπληρωματική σύμβαση λόγω προφανώς της μετακίνησης της γέφυρας. Το 2016 παραλείφθηκε στο σύνολό της η μελέτη με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (411/2016) και τον ίδιο χρόνο (25-04-2016) υποβλήθηκε η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) στην ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΡΗΤΗΣ για έγκριση (ΑΕΠΟ). Στις 12-06-2016 απαντώντας η ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ζήτησε συμπληρωματικά στοιχεία για την αιτούμενη έγκριση.

Όμως ο Δήμος όχι μόνο δεν τα απέστειλε άμεσα, αυτά που ζητήθηκαν συμπληρωματικά, αλλά απεναντίας το έπραξε μόνο στις 21-2-2020, δηλαδή μετά από 4 σχεδόν χρόνια (!!!).

Το μόνο σίγουρο, κατόπιν των ανωτέρω, είναι το ότι η υλοποίηση αυτής της γέφυρας θα ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙ ΠΟΛΥ ακόμη και ουδέν άλλο, με αποτέλεσμα, ως προαναφέρεται, να στερείται η πόλη ενός έργου που σε συνδυασμό με τον περιφερειακό δρόμο που έχει κατασκευαστεί θα αποτελούσε μια λύση για το μεγάλο πρόβλημα του κυκλοφοριακού, που τελευταίως γίνεται πολύς λόγος.

Επειδή δεν φταίνε πάντα κάποιοι άλλοι (όπως τα τελευταία χρόνια ακούμε συνεχώς), στην περίπτωση της γέφυρας της Αμμούδας, η ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ έχει όνομα και αυτό είναι η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ.

Καλή χρονιά σε όλους.

Νίκος Θ. Χαλκιαδάκης

Δικηγόρος και δημοτικός σύμβουλος Αγίου Νικολάου

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos