Μακελεύτηκε το κυπαρίσσι
Μακελεύτηκε το κυπαρίσσι

Αναφορά που κατέθεσε ο Μανώλης Άρχος στον Δήμο Αγίου Νικολάου, στους δημοτικούς συνδυασμούς και παράλληλα έδωσε στη δημοσιότητα.

Ι.  ΕΙΣΑΓΩΓΗ 

Αλμυρίκι δεν έμεινε παραλιακά στον Άγιο Νικόλαο κι όσο για τις χαρουπιές (οικοσύστημα, όπως έδειξε, με ελιά κι αμυγδαλιά, π’ αφάνισε, απληστία κι αμυαλιά της όποιας εξουσίας του τόπου) που ’σκιαζαν κάθε κομμάτι στεριανό του, ακόμη και τσ’ «εξέδρες» του γηπέδου του παλιού και τσ’ αλάνας εκεί κοντά στ’ Αλέκου το ποδηλατάδικο,το χάνι μεταξύ θάλασσας κι Αγιά Τριάδας…   

Θεωρήθηκε μάλλον υποτιμητικό, για τους ξιπασμένους, ντόπιους και μη, κατεργαρέους, ν’ ασχολούνται και να ζουν αναμεσίς των χαρουπιών και των ξυλοκεράτων και τις εξαφάνισαν. Κανείς δεν προβληματίστηκε, κανείς δε ρώτησε, αν και κανείς δεν ήξερε και φυσικά δεν έμαθε, λίγοι μιλούσαν τότε για Περιβάλλον.  Κατέστρεψαν, όμως ένα ολόκληρο μεραμπελιώτικο οικοσύστημα πρωτογενούς τομέα.

Από ετών έχω θέσει το θέμα και στη Διοίκηση και στην Αυτοδιοίκηση, πλην,

«οὐκ ἦν φωνὴ καὶ οὐκ ἦν ἀκρόασις».

ΙΙ   ΔΕΔΟΜΕΝΑ

  1. Τέλος του 2017 αναφορά μου στην ΑΔΚ με θέμα «Το κουτσούριασμα και οι κοπές δένδρων αστικού Περιβάλλοντος» (αρ. πρωτ 1456/21.12.2017) γράφει, για μια δημοτική απόφαση που αποκαλύπτει , «ότι με δυο αράδες γράμματα, συνοπτικές διαδικασίες κι ομόφωνα ξυλεύεται ο Δήμος, κόβοντας οκτώ (8) ευκαλύπτους παρακαλώ του ελουδιανού περιαστικού περιβάλλοντος, χωρίς καμιά αναφορά στις διατάξεις που το επιτρέπουν, γιατί, λέει, τους χαλάει τα σχέδια, την πιάτσα,…&  κάθου γύρευε. Ρητά δε κατά το ρήμα της απόφασης, γιατί εμποδίζουν την κατασκευή τοιχίων και τάφων!»
  2. Ανοιξιάτικα το 2018 άλλη αναφορά μου στην ΑΔΚ, με θέμα «Ανέλεγκτη δημοτική & διοικητική ασυδοσία» (αρ. πρωτ. 397/16.04.2018 καταγράφει κι εκθειάζει τη χρησιμότητα των δένδρων και του φυλλώματός των (φωτοσύνθεση, προστασία, από πλημμύρες και διαβρώσεις εδάφους, μετριασμό θερμοκρασιών και θυελλών, συνεισφορά στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, προσφορά καλαίσθητης κι αναζωογονητικής εικόνας στον άνθρωπο). Υπενθύμισα επίσης τη συνταγματική υποχρέωση του Κράτους και το δικαίωμα διοικούντων και διοικουμένων (άρθρο 24§1) για προστασία του φυσικού και πολιτιστικού Περιβάλλοντος. Συνέχισα δε γράφοντας, ότι «εν τη ασυδοσία δε Διοίκησης και Δήμου (πρωτοβουλία τη βάφτισεη ΑΔΚ) συνέχισαν απτόητοι και σήμερα τα πανύψηλα δένδρα του τόπου (λεύκες κι αρμυρίκια κυρίως) έχουν θαμνοποιηθεί, ενίοτε δε ξυλευθεί χωρίς αντικατάσταση, βλάπτοντας ασφαλώς μικροκλίμα και Περιβάλλον γενικά. παραβιάζοντας τη ρητή διάταξη του αρθρ. 75 § Ι β1 του ΚΔΚ, που μιλάειγια «…προστασία και αναβάθμιση του φυσικού, αρχιτεκτονικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος…» κι όχι βέβαια για αναιτιολόγητη υποβάθμιση, πολύ δε περισσότερο καταστροφή ή και ξεπούλημα»

ΙΙΙΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

  1. Ο τίτλος του δημοσιεύματος είναι «Μεγάλη επιχείρηση για την κοπή του κυπαρισσιού από Anatolh-s16 Απριλίου 2019, 20:28» και γράφει:   «Επιχείρηση …έστησε χθες το πρωί η Υπηρεσία Δήμου Αγίου Νικολάου, προκειμένου να προβεί σε κοπή του μεγάλου κυπαρισσιού …Το όμορφο δέντρο που κοσμούσε το σημείο αυτό επί δεκαετίες, έπεσε θύμα… (sic) των καιρικών συνθηκών. Εκτιμάται (sic) ότι είχε χαλαρώσει το ριζικό σύστημα λόγω βροχών και σε συνδυασμό με τον άνεμο που έπνεε την περασμένη εβδομάδα έγειρε στο παρακείμενο κτίριο. Έτσι, χθες τεμαχίστηκε και απομακρύνθηκε».
  •  Όλα τα γραπτά μου αποπνέουν ευθύτητα και κυριολεξία. Έχω γράψει, γιακλεφτοψεύτες& ψευτοκλέφτες και τους έχω μάθει πολύ καλά, για να μου περάσουν στημένα, όπως γράφει ο «κρυφός»  συντάκτης. Άλλωστε, ανεξαρτήτως εδάφους και κλίματος το κυπαρίσσι, έχει πασσαλώδες και βαθύ ριζικό σύστημα, χωρίς να απλώνεται και ν’ ανασηκώνει το έδαφος και έτσι δεν επηρεάζει τα ταφικά μνημεία, όπου κατά κανόνα το βρίσκομε. Όσον αφορά τις εκτιμήσεις για «χαλάρωση» μάλλον θα τις έκαναν υπνώττοντας.
  •  Το κυπαρίσσι, όπως  και τα υπόλοιπα δένδρα τους πείραζε και    το ξέκαναν! Έτσι έκαναν και με δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες άλλων δένδρων, (αλμυρίκια κι ευκαλύπτους)

Δε βρισκόταν σε ξέσβουρο το κυπαρίσσι, αλλά σε προστατευμένο χώρο στο επίπεδο της ακτής κι αυτό φαίνεται ξεκάθαρα στην 1η και 2η φωτογραφία.     

Μακελεύτηκε το κυπαρίσσι

Στην 3η φωτογραφία (2014) οι ευκάλυπτοι είχαν κλαδευτεί πολύ ψηλά, ενώ στην τελευταία 4η  έχουν ουσία «κουτσουριαστεί» ενώ ένας έχει κοπεί στο ύψος της επιφάνειας της ακτής, σύρριζα!

  • Και για το άλλο αυτό έγκλημα γράφτηκε από άλλους «Στου Αμμουδιού την ολόμαυρη ράχη, περπατώντας ο Ιδιώτης μονάχος, μελετά θλιβερά ευκαλύπτων κουφάρια και στη κόμη στεφάνι φορεί, καμωμένο από λίγα χορτάρια, που είχαν μείνει στην έρημη γη…»

  «Σήμερα ο Ιδιώτης αλλοίωσε και επενέβη στην ακτογραμμή του Αιγιαλού, που είναι κτήμα δημόσιο, μετέτρεψε τους αιωνόβιους ευκαλύπτους σε θλιβερά κουφάρια, κατακρεούργησε μαζί με τους γείτονες του τα αρμυρίκια, για να μην μαδάνε και κακοποίησε την φυσική περίφραξη από τα δένδρα αυτά στα όρια της Ιδιοκτησίας προς τον τουριστικό Επαρχιακό δρόμο της Ελούντας! Μαζί τους έγειρε προς κατάρρευση από ισχυρό κτύπημα και το ψηλόκορμο και πυκνής κόμης  κυπαρίσσι των αποδυτηρίων, είναι θλιβερή η εικόνα του και σου σπαράζει τη καρδιά…»

  «Σε μια όμως τέτοιας κλίμακας επέμβαση σε ευνοημένο φυσικά υπαίθριο χώρο Παραλίας οφείλει να υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη διαμόρφωσης εξωτερικού χώρου με κατασκευαστικά σχέδια και να μην επιτρέπεται η κοπή των χαρακτηριστικών αιωνόβιων δένδρων σε ακάλυπτη επιφάνεια και σε περίπτωση τέτοιας αίτησης να γνωμοδοτεί πέραν της θεσμοθετημένης Αρχιτεκτονικής Επιτροπής και η αρμόδια Διεύθυνση Δασών… Καμία όμως Αρχιτεκτονική Επιτροπή, ακόμη και υποθετικά αδαών, δεν θα ενέκρινε τέτοια παρέμβαση σ’ αυτό το ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και λεπτών ισορροπιών Οικοσύστημα, που είναι φορτωμένο με τις μνήμες, την νοσταλγία και την αγάπη όλων μας!»
Φαίνεται όμως, ότι οι αυθαιρετούντες Δήμου ή μη και μνήμες δεν έχουνκι απάτριδες είναι!  

Κι η Πολιτεία δεν πρέπει να αδρανεί, αλλά να τους νουθετεί κι αν επιόρκως δεν καταλαβαίνουν από νόμους και συντάγματα, να τους στέλνει εκεί, από όπου ήλθαν.

  • Τελευταία μετά τη δήθεν επικαιροποίηση της ανυπόστατης μελέτης ΟΑΝΑΚ για την κυκλοφορία στον Άγιο Νικόλαο προέκυψε, ότι για τον παρακείμενο ανυπόστατο  κ.(?) κόμβο (Αμμουδιού) θα αγορασθεί έκταση βορειοδυτικά του κόμβου για επέκτασή του. Μελέτη όμως του κόμβου δεν υπάρχει. Η αγορά δε γης χωρίς να είναι γνωστό και κατοχυρωμένο το έργο σημαίνει κατά τη λαϊκή σοφία, ότι αγοράζεται γουρούνι στο σακί, με καταχρηστική άσκηση εξουσίας!

IV    ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ  

Το Κυπαρίσσι το μακέλεψαν, όπως τ’  αλμυρίκια, τους ευκαλύπτους κι αντί να προστατέψουν  ασέβησαν στο εκεί εν όλω φυσικοπολιτιστικό περιβάλλον, με συνενοχή κι ανοχή του Δήμου, που δείχνει να πρωτοστάτησε σ’ αυτά τα θέματα και να αδιαφόρησε, όπως και η ΑΔΚ, σε σειρά σχετικών αναφορών μου.    

Όσον αφορά το γουρούνι στο σακί, που μας ετοιμάζει ο Δήμος {πρωτοστατούντος μάλιστα ενός ανιστόρητου μηχανικού, που ζητά την ψήφο μας για να συνεχίσει, όπως γράφει, (sic) το έργο του, αυτό} με τη Συντονίστρια, τους κυβερνητικούς αξιωματούχους και τα, όπως εγώ γράφω, γνωστά τερτίπια ανομίας κι αυταρχισμού, σε πείσμα όσων συνιστά ο Πρωθυπουργός κάθε τόσο, για το φασισμό (Συντονίστρια ΑΔΚ αρ. πρωτ: 528/29.05.2018 Φασιστικοί κανονισμοί).    

Να ’στε καλά Χριστός Ανέστη

Μανώλης Άρχος

Από giorgos