Εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Κρήτης συμμετείχα στη διαδικτυακή τηλεδιάσκεψη της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας με θέμα “Διαδικτυακή εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς «Στάσεις και αντιλήψεις της ελληνικής κοινής γνώμης απέναντι στη διαφθορά»”. Η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε παρουσία του υπουργού Επικρατείας, Γ. Γεραπετρίτη και της υπουργού Παιδείας, Ν. Κεραμέως και με φόντο την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολούθησα την άκρως επίκαιρη εκδήλωση, κατά την οποία κληθήκαμε να συζητήσουμε ένα κρίσιμο φαινόμενο με διεθνείς διαστάσεις. Αδιαμφισβήτητα η Εθνική Αρχή Διαφάνειας επιτελεί ένα σπουδαίο έργο μέσω των δράσεων που πραγματοποιεί για την ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου και ειδικά των νέων αναφορικά με την καταπολέμηση του φαινομένου της διαφθοράς. Δράσεις που σαφώς έχουν αξιοσημείωτο αντίκτυπο στην Ελληνική κοινωνία και οικονομία.
Οφείλουμε να εκπαιδεύουμε τους νέους και να τους ενημερώνουμε σωστά για αυτό το μείζον ζήτημα με σκοπό να το καταπολεμήσουμε από τη ρίζα του και να διασφαλίζουμε τη διαφάνεια σε όλες τις εκφάνσεις της. Η διαφθορά είναι ‘’μάνα’’ πολλών κακών, άπειρων παθογενειών και στρεβλώσεων ενός κράτους. Σε χώρες δημοκρατικές δεν υπάρχει χώρος για τέτοιου είδους πρακτικές, είτε αυτό αφορά το δημόσιο είτε τον ιδιωτικό τομέα. Τα επακόλουθα των συγκεκριμένων πρακτικών, μεταξύ άλλων, απειλούν την αξιοπιστία μιας χώρας, αρρωσταίνουν την οικονομική ανάπτυξη, κωλύουν την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις. Φαινόμενα απάτης και διαφθοράς δε συμπορεύονται με την έννοια της Δημοκρατίας ούτε χαρακτηρίζουν ένα κράτος – δικαίου.
Έχοντας στη μήτρα του φαινόμενα διαφθοράς και απάτης ένα κράτος, μια κοινωνία δεν προχωρά μπροστά, δεν εξελίσσεται, δεν αναπτύσσεται οικονομικά. Για να ευημερήσει ένα κράτος, η ύπαρξη της διαφάνειας αποτελεί αδήριτη ανάγκη. Η καταπολέμηση της διαφθοράς σε όποιο επίπεδο καταγράφεται και παρατηρείται στην ελληνική κοινωνία, μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο μέσα από μια πολύχρονη προσπάθεια αλλαγής – πάγιων και ίσως βαθιά ριζωμένων – αντιλήψεων. Οφείλουμε να καλλιεργήσουμε νέες αντιλήψεις και να δημιουργήσουμε μια νέα κουλτούρα που δε θα ανέχεται τέτοιου είδους φαινόμενα. Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την Παιδεία και τη συστηματική εκπαιδευτική διαδικασία. Στις μέρες μας έχουν ιδιαίτερη σημασία οι πρωτοβουλίες που λαμβάνει και οι δράσεις που πραγματοποιεί η Εθνική Αρχή Διαφάνεια, αφού πολύ εύστοχα δίνει βαρύτητα στο ρόλο, την σημασία και την αξία που έχει η παιδεία στην αντιμετώπιση των φαινομένων διαφθοράς. Παράλληλα, επικεντρώνεται στη σωστή ενημέρωση της νέας γενιάς. Κι αυτό έχει βαρύνουσα σημασία, γιατί οι νέοι της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που ενημερώνονται είναι εκείνοι που θα αναλάβουν τα ηνία της Ελλάδας του αύριο. Σε αυτούς του νέους οφείλουμε να εμφυσήσουμε υγιή πρότυπα, να τους παρέχουμε κίνητρα, να τους δείξουμε τις ορθές κατευθύνσεις, να τους δώσουμε το σωστό παράδειγμα και να τους διδάξουμε τη διαφάνεια, τη δημοκρατία και την καθαρότητα στα λόγια και στις πράξεις.
Μαρία Χανιωτάκη
αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών