Ο μύθος της δωρεάν υγείας
από παλαιότερα συλλαλητήρια για την υγεία

Ανοικτή επιστολή προς το Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Υγείας, τους Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου, τον ΕΟΦ κλπ. της Ένωσης καταναλωτών Βόλου και Θεσσαλίας.

Τα τελευταία χρόνια έχουν περιοριστεί δραματικά οι παροχές υγείας στους πολίτες με αποτέλεσμα η «δωρεάν υγεία» να αποτελεί ένα ακόμα μύθο για τους καταναλωτές ιατρικών υπηρεσιών.
Μερικές αλήθειες, που φαίνεται δεν αγγίζουν τα υψηλά κλιμάκια της διακυβέρνησης, είναι πλέον οδυνηρή πραγματικότητα για τη πλειοψηφία των πολιτών.

Ασφαλισμένοι χωρίς ιατρική κάλυψη.
Οι ασφαλισμένοι μετά τις πρώτες 5 μέρες του μήνα δεν έχουν το γιατρό της επιλογής τους, ενώ μετά τις 10 μέρες δεν έχουν καθόλου ιατρική κάλυψη σαν συνέπεια του περιορισμού των ιατρικών επισκέψεων σε 200 ανά μήνα. Οι περισσότερες από αυτές αναλώνονται στη συνταγογράφηση (γιατί αποφεύγουν τις τριμηνιαίες συνταγές σε χρόνιες παθήσεις;) ενώ κάποιοι γιατροί αποκρύπτουν σκόπιμα τη διαθεσιμότητά τους.
Μπορείτε να το διαπιστώσει κάποιος αυτό επισκεπτόμενος την ιστοσελίδα για τη διαθεσιμότητα των γιατρών ΕΟΠΥΥ:
http://www.odigostoupoliti.eu/diathesimotita-episkepseon-giatroi-eopyy-pedi/
Αποτέλεσμα: Οι ασφαλισμένοι σε αιφνίδια ασθένεια ή για πολλές ειδικότητες που δεν υπάρχουν στον ΕΟΠΥΥ, καλούνται να πληρώσουν την επίσκεψη στο γιατρό.

Οδοντιατρική θεραπεία
Για κάποιο λόγο η πολιτεία δεν θεωρεί την ασθένεια των δοντιών πρόβλημα υγείας και έχει εξαιρέσει κάθε οδοντιατρική πράξη από τους ασφαλισμένους.
Αποτέλεσμα:  Όσοι έχουν χρήματα έχουν δόντια. Οι υπόλοιποι προσπαθώντας να καλύψουν πιο πιεστικές ανάγκες π.χ. της διατροφής, θα μείνουν χωρίς δόντια.

Περιορισμός διαγνωστικών εξετάσεων
Σε αντίθεση με τη διεθνώς ακολουθούμενη πρακτική και τη κοινή λογική, η συνταγογράφηση εξετάσεων πρόληψης καρκίνου και άλλων ασθενειών (τεστ ΠΑΠ, μαστογραφία, προστάτη, μαγνητικές τομογραφίες) αντί να ενθαρρύνονται, έχουν «κουρευτεί» με αυστηροποίηση κριτηρίων.
Αποτέλεσμα: τα ταμεία να καλούνται να πληρώσουν δαπανηρές θεραπείες αντί για φθηνές εξετάσεις και οι ασφαλισμένοι να διακινδυνεύουν την υγεία και τη ζωή τους

Αύξηση της συμμετοχής του ασφαλισμένου στη φαρμακευτική δαπάνη
Ο ΕΟΠΥΥ δεν καλύπτει πλέον τη φαρμακευτική δαπάνη του σκευάσματος που επιλέγει ο ιατρός, ο φαρμακοποιός ή εμπιστεύεται ο ασθενής, αλλά το φτηνότερο γεννόσημο της κατηγορίας.
Αποτέλεσμα: Η συμμετοχή του ασφαλισμένου να εκτινάσσεται από το 25% στο 50-80%.

Απογευματινά ιατρεία
Τα ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων ορίζονται μετά από πολλές μέρες ή και μήνες και τελικά πραγματοποιούνται μετά από απίστευτη αναμονή και ταλαιπωρία.
Αποτέλεσμα: Όλο και περισσότεροι να αναγκάζονται να απευθυνθούν στα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων και να πληρώσουν την «δωρεάν» υγεία.

Φακελάκι
Το φακελάκι συνεχίζει σε πολλές περιπτώσεις να αποτελεί μια «συμφωνία ζωής» ανάμεσα στο παντοδύναμο γιατρό και το φοβισμένο ασθενή.

Αποτέλεσμα: Ακόμα κι αν δεν ζητήσει, δίνεις κάτι στο Γιατρό για να σε «προσέξει»


Ο μύθος της δωρεάν υγείας 
Εγχειρήσεις


Για να γίνει κάποια προγραμματισμένη εγχείρηση η ουρά είναι μεγάλη, ο χρόνος μακρύς και πιθανόν να λείπει κάτι από τα απαραίτητα στο νοσοκομείο.

Αποτέλεσμα: Ο ασθενής οδηγείται αναγκαστικά στην ιδιωτική κλινική όπου δεν υπάρχει ουρά, μπαίνεις άμεσα και βγαίνεις οικονομικά «ελαφρύτερος», αφού το ταμείο σου καλύπτει ελάχιστα.

Ψυχική υγεία
Ενώ η οικονομική κρίση έχει επιδεινώσει συνολικά την υγεία των Ελλήνων, αφού αναγνωρίζεται ότι οι περισσότερες ασθένειες είναι στην ουσία τους ψυχοσωματικές, δεν υπάρχει καμία πρόνοια για πρόληψη ή θεραπεία της ψυχικής υγείας των πολιτών.
Η Πολιτεία παρακολουθεί αμήχανη έως απαθής αυτό το φαινόμενο, που τείνει να πάρει επιδημικές διαστάσεις.

Διαφήμιση φαρμάκων
Οι φαρμακευτικές εταιρείες απέκτησαν τα τελευταία χρόνια το δικαίωμα να κάνουν μαζική διάγνωση και να διαφημίζουν τηλεοπτικά, διάφορα φάρμακα για τη θεραπεία ασθενειών. Το υπουργείο υγείας που το επιτρέπει θεωρεί ότι όλοι οι ασθενείς γνωρίζουν τις παρενέργειες, τις αντενδείξεις, τις αλληλεπιδράσεις, την δοσολογία του κάθε φαρμάκου, σε συνδυασμό με τυχόν άλλα προβλήματα ή άλλη φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνουν; (π.χ. Τα αντιφλεγμονώδη σε αυτούς που έχουν έλκος ή παίρνουν αντιπηκτικά είναι κίνδυνος – θάνατος).
Αποτέλεσμα: Το 70% των ανθρώπων παίρνουν φάρμακα, χωρίς την υπόδειξη γιατρού. Το 20% απ’ αυτούς εισάγονται στα νοσοκομεία λόγω ανεπιθύμητων παρενεργειών. Οι υπόλοιποι πληρώνουν για φάρμακα που μπορεί αντί να θεραπεύσουν να επιδεινώσουν την υγεία τους.

«Θαυματουργά» προϊόντα, «σούπερ» τρόφιμα
Κάποιοι επιτήδειοι στη τηλεόραση και το διαδίκτυο προσπαθούν να μας πείσουν με παραπλανητικούς ισχυρισμούς υγείας, ότι μπορούμε να αντικαταστήσουμε την ισορροπημένη ζωή και διατροφή, με πανάκριβα «θαυματουργά» προϊόντα (κολλαγόνο, υαλουρονικό οξύ), «σούπερ» τρόφιμα, συμπληρώματα διατροφής (βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία), και άλλα σκευάσματα για αδυνάτισμα, για πόνους, για δυνατές επιδόσεις και γενικά «δια πάσαν νόσον».
Οι αρμόδιοι φορείς ελέγχου (ΕΟΦ,  Γ.Γ. καταναλωτή και εμπορίου) θα όφειλαν να ενημερώσουν και να προστατεύσουν τους καταναλωτές
.
Αποτέλεσμα: Για μια ακόμη φορά το χέρι στη τσέπη με την ψευδαίσθηση της θαυματουργής θεραπείας, αλλά με αμφίβολα έως επικίνδυνα αποτελέσματα.

Και όλα αυτά όταν οι εργαζόμενοι πληρώνουν στα ασφαλιστικά ταμεία σημαντικά ποσά για την υποτιθέμενη αλλά ουσιαστικά ανύπαρκτη «δωρεάν υγεία».
Η «Εθελοντική ομάδα υγείας» της Ένωσης Καταναλωτών Βόλου έχει ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης για την πρόληψη και τις φυσικές θεραπείες. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε απ’ τη μεριά μας.
Οι κυβερνώντες μπορούν να κάνουν κάτι; Είναι θέμα ζωής.

http://www.enkavolou.gr/

Από giorgos