Δήμαρχος Σητείας
ο δήμαρχος Σητείας, Θεόδωρος Πατεράκης

Τους τελευταίους μήνες, η καθημαγμένη Ελλάδα των μνημονίων και της κοινωνικής διάλυσης βιώνει ένα ακόμα δράμα. Η προσφυγική τραγωδία σε συνδυασμό με την αναλγησία των Ευρωπαίων «Εταίρων» και την εθελοδουλία της Ελληνικής κυβέρνησης , μετατρέπουν τη χώρα σε μια απέραντη αποθήκη ψυχών.

Η Ευρώπη, μετά την οικονομική και πολιτική της διάλυση , καταρρέει και πολιτισμικά, οδηγώντας τους λαούς της σε νεοβαρβαρικές εποχές.

Το κλείσιμο των συνόρων δημιουργεί τεράστια προβλήματα που απαιτούν λύσεις με γνώμονα την αλληλεγγύη, τον ανθρωπισμό, την αποδοχή και σεβασμό της διαφορετικότητας. Η μακραίωνη πολιτιστική μας κληρονομιά μπορεί να απαντήσει στην πρόκληση των καιρών και να κάνει περήφανες τις μελλοντικές γενιές.

Ο στερημένος Ελληνικός λαός, να σταθεί δίπλα στους πρόσφυγες, προσφέροντας από το ανύπαρκτο υστέρημά του, κλείνοντας τα  αυτιά στις μισαλλόδοξες φωνές, σώζοντας τις πανανθρώπινες αξίες του πολιτισμού.

Στην άμεση ανάγκη φιλοξενίας προσφύγων μέχρι οριστικής μετεγκατάστασής τους σε άλλες χώρες, μπορεί να χρειαστεί και η Σητεία να συμβάλλει, με τις μικρές δυνάμεις της, στην προσπάθεια αυτή. Σήμερα χρειάζονται απαντήσεις χωρίς υπεκφυγές και αστερίσκους απ’ όλους μας.

Δυστυχώς όμως την προηγούμενη εβδομάδα, ο κύριος Δήμαρχος, λειτουργώντας για άλλη μια φορά σαν απόλυτος άρχοντας με τη γνωστή Λουδοβίκεια λογική «L’ etat, c’ est moi», δημοκοπώντας απεφάνθη: «Ο Δήμος Σητείας δεν μπορεί να φιλοξενήσει πρόσφυγες». Πότε ερωτήθηκαν το Δημοτικό Συμβούλιο και οι πολίτες της Σητείας; Με ποιο δικαίωμα υποκαθιστά πολίτες και θεσμούς και αποφασίζει μόνος του; Πιστός ακόλουθος του κυρίου Δημάρχου και ο Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης, με την αβριθή σκέψη του, δήλωσε σε ραδιοφωνική συνέντευξη την περασμένη Πέμπτη: «Είναι εγκληματικό να εγκατασταθούν πρόσφυγες στον τόπο μας, στην αρχή της τουριστικής περιόδου.» Δηλαδή εννοεί «Ας σηκώσει τα βάρη η υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά εμείς όχι;». Εκφράζει και τα άλλα μέλη της ομάδας της Μείζονος Αντιπολίτευσης η θέση αυτή; Η απάντηση στους δυο αυτούς κυρίους δεν μπορεί να είναι παρά: «Έξεστι Κλαζομενίοις ασχημονείν».

Η Ελλάδα αυτή τη περίοδο ζει και το δικό της προσφυγικό δράμα. Διακόσιοι πενήντα χιλιάδες  νέοι έχουν φύγει από τη χώρα μας. Τον ξεριζωμό, είτε προσφυγιά το πεις είτε μετανάστευση το ίδιο είναι. Τη χώρα μας, μέχρι στιγμής,  επέλεξαν να τη διαλύσουν με «ειρηνικό»  τρόπο μέσω της οικονομίας και όχι των όπλων.

Εχθροί μας δεν είναι οι ικέτες συνάνθρωποί μας από τις κατεστραμμένες χώρες της περιοχής, αλλά το άθλιο οικονομικό-πολιτικό σύστημα που θυσιάζει τα πάντα στον βωμό του κέρδους. Οι πόλεμοι είναι δικοί τους, οι νεκροί είναι δικοί μας.

Ας μην αφήσουμε την ξενοφοβία τον ρατσισμό και τον φασισμό να ξαναβυθίσουν στο χάος την ανθρωπότητα.

Δερμιτζάκης Δημήτρης (Μίμης)

Αγρότης

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos