το κέντρο της Κριτσάς, καλοκαίρι
το κέντρο της Κριτσάς, καλοκαίρι

Τελικά ποιος είπε ότι η πρόοδος συντελείται μόνο με μελέτες έργων και ανεγέρσεις κτιρίων ,ποιος ήταν αυτός που είπε πως πρόοδος σημαίνει οτιδήποτε νέο δημιουργείται ,όμως και ο σεβασμός του παλιού και παραδοσιακού και η μέριμνα για τη διατήρηση του.

Μέγα ψεύδος και ουτοπία που μόνο οι ρομαντικοί αιθεροβάμονες έχουν μείνει να υποστηρίζουν πια. Εμείς στην Κριτσά ή κάποιοι από εμάς τέλος πάντων που βλέπουν πολύ πιο μπροστά από εμάς τους υπόλοιπους, σε αγαστή συνεργασία με το Δήμο ή και πάλι με κάποιους απερχόμενους από το Δήμο που σκέφτονται εξελικτικά και ήθελαν να το χρεωθούν αυτοί σαν έργο πριν αποχωρήσουν, απέδειξαν πως πρόοδος συντελείται και με την καταστροφή και απομάκρυνση παλαιών φθαρμένων κατασκευών που μολύνουν το περιβάλλον του παλιού παραδοσιακού μας χωριού. Θα μπορούσε να ήταν οποιοδήποτε κτίριο παλιό από αυτά τα εκατοντάδες που υπάρχουν και είναι εστίες μόλυνσης, όμως θα φτάσουμε και εκεί σιγά- σιγά. Προς το παρόν ξεκινήσαμε από κάποια παλιά περίπτερα που τοποθετήθηκαν στο χώρο της δεύτερης πλατείας μόλις το 1952,αρκετά πρόσφατα δηλαδή, και τα οποία αφενός ήταν πια εστίες μόλυνσης για το χωριό και αφετέρου εμπόδιζαν κιόλας κάποιους. Εν τω μεταξύ όπως είπε και κάποιος άλλος δεν είχαν σχέση με την ιστορία του χωριού, ήταν εκεί μόνο εξήντα χρόνια και κάτι, ενώ εμείς έχουμε συνηθίσει σε άλλες ηλικίες μνημείων με την Κερά και την Λατώ, και τα μνημεία αυτά που υπολογίζουμε ως αξιόλογα θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 500 ετών και άνω, με υποδεέστερα δεν συμβιβαζόμαστε Επίσης θα πρέπει να ανοιχτούν και νέοι δρόμοι μέσα στο χωριό για τα αυτοκίνητα μας κι ας γκρεμιστούν και παλιά σπίτια που δεν χρειάζονται πια ,ας χαλαστούν και παλιά καλντερίμια ,δηλ. ότι έχει απομείνει από αυτά, προκειμένου να προοδεύσει το χωριό μας και εμείς .Η πρόοδος αυτό επιτάσσει ,δεν μπορούμε εμείς να μένουμε πίσω, πρέπει να κοιτάμε μόνο μπροστά.

Επίσης λέει η Κριτσά έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός από το 1978 που σημαίνει λέει πως από τη χρονολογία εκείνη και ύστερα κανείς δεν μπορεί να ακουμπήσει τίποτα με σκοπό να το καταστρέψει. Οτιδήποτε πειραχτεί σε κατασκευές θα πρέπει να γίνει μόνο με σκοπό την αναπαλαίωση του και μάλιστα υπό αυστηρή επιτήρηση των αρμόδιων υπηρεσιών έτσι ώστε να διατηρήσει ακριβώς την όψη του διατηρώντας έτσι αναλλοίωτη και την όψη του χωριού γενικότερα .Ε και, σιγά που θα μας κολλήσουν εμάς τέτοιες λεπτομέρειες ,εμείς κάνουμε ότι θέλουμε, κι όταν λέμε εμείς είμαστε απολύτως ξεκάθαροι και εννοούμε του Τοπικούς και Δημοτικούς άρχοντες βέβαια, σε συνεργασία με τους ντόπιους κομματάρχηδες, γιατί από τη στιγμή που μας ψήφισε και μας εξέλεξε ο πολίτης είμαστε εμείς αυτοί που κάνουμε κουμάντο. Αυτός δεν ξέρει το καλό του εμείς όμως το ξέρουμε και θα του το μάθουμε θέλει δε θέλει Κάποιος άλλος είπε πως ήταν προεκλογική υπόσχεση και μετεκλογική υποχρέωση κάτι που εγώ δεν το πιστεύω γιατί στην Κριτσά δεν συμβαίνουν αυτά. Κάποιοι άλλοι πάλι θα πούνε όπως το ‘χουνε ξαναπεί πως κάνω κακό στην Κριτσά με αυτά που γράφω γιατί όλα αυτά θα πρέπει να μένουν τελείως μεταξύ μας και να μην βγαίνουν προς τα έξω. Τα εν οίκω μη εν δήμω δηλ. όπως πολλοί σωστά έλεγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι. Ίσως να ‘χουν και δίκιο . Κάπως έτσι το έκαναν και οι άλλοι παλιότερα αυτοί που ήθελαν να κάνουν κακό στην Ελλάδα, αυτοί που έλεγαν πως κάποιοι δημοκράτες σοσιαλιστές και κάποιοι Νέοι δημοκράτες έτρωγαν λέει ,και να που μας έφεραν με τα ψέματα τους αυτά Ευτυχώς που μπροστά στον μεγάλο κίνδυνο που βρισκόμασταν επικράτησε η λογική και η επάρατος δεξιά βγήκε από το χρονοντούλαπο της ιστορίας και ένωσε τις δυνάμεις της με τους δημοκράτες σοσιαλιστές κι έτσι έσωσαν αυτή τη χώρα και το λαό της σε πείσμα αυτών που έλεγαν τα κατά συρροήν ψεύδη. Κάπως έτσι θα σώσουν και την Κριτσά οι Άρχοντες της και όλοι αυτοί οι κομματ….. άρχηδες που πασχίζουν για το καλό της, γιατί προέρχονται από τον ίδιο χώρο και έχουν γαλουχηθεί με τις ίδιες αρετές και αξίες με αυτούς που έσωσαν την Ελλάδα.

Χρήστος Τζώρτζης, 104.4 Fm

Υ.Γ

Το μόνο παραδοσιακό στοιχείο πάντως ,που θα πρέπει να διατηρηθεί με εκκλησιαστική αυστηρότητα για να διατηρηθεί τελικά και το χρώμα της Κριτσάς, είναι το πλαστικό χρώμα που θα βάφονται τα μαγαζιά και που θα πρέπει να είναι σύμφωνο με το χρωματολόγιο .Όλα τα υπόλοιπα πολύ λίγο μας ενδιαφέρουν και ιδίως δεν μας ενδιαφέρει και το δεύτερο περίπτερο που μολύνει την δεύτερη πλατεία μας και θα πρέπει τάχιστα να απομακρυνθεί.

Με πραγματική εκτίμηση σεβασμό και αγάπη προς όλους εκείνους που πραγματικά, απολύτως ειλικρινά, και έντιμα αγαπούν την Κριτσά ,αυτοί σίγουρα καταλαβαίνουν το πνεύμα της γραφής μου.

Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos

Αρέσει σε %d bloggers: