Γιώργος Στασινός, πρόεδρος ΤΕΕ
Γιώργος Στασινός, πρόεδρος ΤΕΕ

Οι διπλωματούχοι μηχανικοί συνεχίζουν τον αγώνα και τις κινητοποιήσεις ενάντια στο σχέδιο του ασφαλιστικού που παρουσίασε το Υπουργείο Εργασίας, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ, οι μηχανικοί, το ΤΕΕ και όλοι οι τεχνικοί φορείς συντονίζονται με όλους τους επιστημονικούς φορείς της χώρας αλλά πλέον το μέτωπο ενάντια στο ασφαλιστικό διευρύνεται, καθώς αντιδρούν συντονισμένα ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΠΑΣΕΓΕΣ και δεκάδες άλλες επαγγελματικές ομάδες.

Οι μηχανικοί στηρίζουν τις σημερινές κινητοποιήσεις του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και δεκάδων φορέων του χώρου της Υγείας στην Αθήνα. Το ΤΕΕ και οι μηχανικοί συμμετέχουν δυναμικά στις κινητοποιήσεις των επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων αύριο Τρίτη στη Θεσσαλονίκη. Επίσης συντονίζονται με όλους τους φορείς και τους κλάδους για την γενική απεργία της 4ης Φλεβάρη, προετοιμάζοντας πανελλαδική αποχή και μαζική κινητοποίηση για την ημέρα; της γενικής απεργίας, μαζί με όλους τους επιστημονικούς φορείς, τους ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ Γιώργο Στασινό, το ΤΕΕ και η ΠΟΕΜΔΥΔΑΣ συνεχίζουν την Πανελλαδική Απεργία – Αποχή από το σύνολο των Τεχνικών Συμβουλίων και Επιτροπών που έχουν τεχνικό αντικείμενο, συμπεριλαμβανόμενων και των Επιτροπών Δημοπράτησης, από 25/1 έως 29/1/2016.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ τόνισε ότι «προσπαθούμε να ενημερώσουμε τον κόσμο για το ασφαλιστικό, γατί δεν δεχόμαστε να εξοντωθούμε. Όλοι οι μηχανικοί και όλοι οι επιστήμονες θα κινηθούμε ενωμένοι για ένα μακροπρόθεσμα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα που δεν θα δημεύει το εισόδημά μας». Σε αυτό το πλαίσιο ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός απέστειλε επιστολή, εκ μέρους όλων των επιστημονικών φορέων, προς τους αρχηγούς όλων των πολιτικών κομμάτων προκειμένου να ζητήσουν την αναλυτική ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών για τις θέσεις και τις προτάσεις των επιστημόνων. Σε αυτή την επιστολή ανταποκρίθηκε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με τον οποία αντιπροσωπεία των εκπροσώπων των επιστημονικών φορέων συναντάται σήμερα, ενώ έχει προηγηθεί συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη, ακολουθεί αργότερα σήμερα συνάντηση με τον επικεφαλής του κόμματος ΤΟ  ΠΟΤΑΜΙ Σταύρο Θεοδωράκη και με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς τις επόμενες ημέρες.

Σχετικά με το προσχέδιο του ασφαλιστικού, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός δήλωσε:

«Η αρχική πρόταση της κυβέρνησης για το νέο ασφαλιστικό οδηγεί άμεσα εκτός επαγγέλματος ή εκτός Ελλάδος κάθε μηχανικό, κάθε επιστήμονα, κάθε ελεύθερο επαγγελματία, κάθε αυτοαπασχολούμενο. Αν περάσει αυτός ο σχεδιασμός, το κράτος θα ζητά να εισπράξει, μόνο για εισφορές και φόρο εισοδήματος, από τον καθένα μας κατ’ ελάχιστο το 70% του εισοδήματος που για πολλές περιπτώσεις επιστημόνων αυξάνεται σε ποσοστά από 80% ως και 130%. Δηλαδή θα δουλεύουμε, θα πληρώνουμε όσα βγάζουμε και θα χρωστάμε και από πάνω! Γιατί να συνεχίσει οποιοσδήποτε να δουλεύει; Ο κοινός αγώνας που κάνουμε, όλοι οι φορείς των επιστημόνων, όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, είναι απλά για την επιβίωσή μας. Για να μην κλείσουμε. Ξεκαθαρίσαμε ότι οποιοδήποτε σχέδιο στοχεύει να εισπράξει από τους επιστήμονες και τους ελεύθερους επαγγελματίες περισσότερο από το 40% του εισοδήματος θα αποτύχει στην πράξη. Για να μιλήσω πολύ απλά, αν περάσει αυτό το ασφαλιστικό η χώρα θα μείνει χωρίς μηχανικούς, χωρίς γιατρούς, χωρίς δικηγόρους, χωρίς φαρμακοποιούς, χωρίς οικονομολόγους, χωρίς όλους αυτούς που στηρίζουν καθημερινά την κοινωνία και την οικονομία, οι οποίοι δεν θα μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμά τους. Αν καταρρεύσουν όλοι οι συγκεκριμένοι κλάδοι, δεν θα μείνει αύριο τίποτα όρθιο στην ελληνική κοινωνία. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι, πολίτες και πολιτικοί.»

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos